Slik ser studentenes kjøleskap ut
Med matpriser som har økt rundt ti prosent over natten, opplever flere studenter VG har snakket med et enda mer presset matbudsjett.
I Kristiansand holder student Line Gjelstad (23) kontroll over tilbudene i matbutikkene.
– Er noe jeg liker på tilbud så tar jeg det. Jeg handler masse på tilbud, og følger med hvilke tilbud butikkene har, sier hun.
23-åringen studerer samfunnsrettet ernæringsarbeid ved Universiteter i Agder. Når hun kommer over et godt kupp slår hun til, hun vil helst slippe å spise dårlig til neste studiestøtte.
To av de tre lavpriskjedene la på matprisene rundt 10 prosent fra tirsdag til onsdag, viser VG og E24s handlekurv.
– Når kjøttdeig er billig kjøper jeg inn og fryser det ned.
Gjelstad synes selv hun bruker altfor mye penger på mat i måneden. Hun bor i kollektiv med tre andre, og betaler 4200 kroner uten strøm i husleie i måneden.
Titt i kjøleskapet til Line her:
For å få budsjettet til å gå rundt jobber hun på sommeren for å ha penger ved siden av studiestøtten.
– Hva sverger du til?
– Butikkenes egne merker. Det går i mat fra Prima, Xtra eller First Price. Det smaker godt selv om det er billig, men ikke gulosten. Den kjøper jeg fra vanlige merker.
Frykter for studentenes helse: – Dropper legebesøk
– Det blir heller kyllingkjøttdeig
Sine Pedersen (20) bor i kollektiv sammen med to andre. Når husleie, trening og buss er betalt for måneden sitter hun igjen med 2600 kroner. Det skal holde til mat og alt annet ut måneden.
– Stipendet er lavt, og det går hvert fall med 2000 kroner til mat i måneden. Også skal jeg jo leve og gjøre sosiale ting, da går det ofte ut over sparekontoen.
For å få det til å gå rundt jobber hun som tilkallingsvikar hos hjemmehjelpen i Trondheim. Til daglig studerer hun barnevernspedagogikk på NTNU.
– På slutten av måneden er det lite penger igjen, spise pizza og andre sosiale ting med venner må jeg da noen gang droppe.
Student synes det er viktig å kunne være sosial så hun gjøre rom i budsjettet til det. Hun merker spesielt at prisen på kjøtt er høy.
Sjekk hva Sine spiser for å holde matbudsjettet nede:
– Kjøttdeig er bare blitt dyrere og dyrere. Det er ikke ofte jeg kjøper vanlig kjøttdeig, det blir heller kyllingkjøttdeig.
Når hun skal unne seg noe hun vanligvis ikke tar seg råd til går det i karbonadedeig.
– Noen ganger tar jeg meg råd. Du blir lei av å bare spise kylling.
Her er Maria (21) på storhandling før prisene økte: – Som student må jeg spare mest mulig penger
Før handlet hun mat flere ganger i løpet av uken, nå planlegger hun heller middagene og handler inn for en uke av gangen.
– Også passer jeg på å ha noen av de samme råvarene i flere middager. Hvis ikke jeg planlegger blir det mange småkjøp på butikken, og de blir dyre til slutt.
Sammen med venner har hun noen ganger leid bil for å dra til Sverige for å handle mat.
– Vi var der nå og da fikk jeg mye for pengene. Vi pleier å være fire i bilene og da blir det 220 kroner per person for bilen.
Sverger til «Too good to go»
Daniel N. Restad (23), er student på BI i Oslo. Han merker de økte prisene godt på budsjettet, og har tatt grep for å spare så mye som mulig.
For å spare penger på mat, følger han med på matvarer han kan kjøpe billig fra «Too good to go».
– Det er det beste hjelpemiddelet, men de posene fra matbutikkene blir tatt fort! sier Restad.
«Too good to go» en app der du for en rimelig penge kan hente mat butikkene vil kvitte seg med. Daniel Restad prøver å være så rask som mulig, og kjøper så mange poser han kan.
– Dette sparer jeg mye på. Skulle jeg kjøpt de på butikken hadde det sikkert kostet seks ganger så mye, sier 23-åringen.
Se hva Daniel har i kjøleskapet:
Spiser pasta seks ganger i uken
Tejas Sharma (19) studerer siviløkonomi i Trondheim. Han synes det blir vanskelig å spise næringsrik mat når prisene er høye.
Med et matbudsjett på 800 kroner i måneden, blir det mest pasta til middag.
– Som student lever man allerede med et stramt budsjett der man som regel ender opp med pasta seks ganger i uken, noe som også har økt i pris, sier han.
Nå som prisene har steget mer, må Sharma sørge for at han får i seg næring på billige måter.
– Det handler om å finne noe som inneholder en del mineraler, vitaminer, fiber og annen næring. Det beste alternativet for nå er havregryn, sier han.
Havregryn blir frokosten hver dag, og luksuser som egg og melk har Tejas Sharma måtte venne seg av med.
Slik ser kjøleskapet til Tejas og kollektivet ut:
Det beste sparegrepet for Tejas, er å følge med på mattilbud på diverse apper.
– Noen ganger er det «2 for 30» på havregryn, og det er det jo en del næring i. Da holder jeg meg mett utover dagen, sier han.