PROTEST: Christina Fraas protesterte natt til torsdag mot forslag om endring i abortloven på Instagram. Christina Fraas / @ kirsebaerhagen Foto: Kristine Slyngstad

Protest for abortloven: – Vi kommer til å stille kvinnesterke

Forslaget om endring i abortloven skal behandles i Stortinget i dag. Influenser Christina Fraas (Kirsebaerhagen) har fått med seg 30 kvinner i Instagram-protest.

– I dag er ikke dagen vi kommer til å gå stille i gangene. Ikke bare skal vi fylle Instagram-kontoen min med bilder av hjemmeabort, vi skal møte kvinnesterke foran Stortinget, sier Christina Fraas (Kirsebaerhagen).

Mens de fleste lå og sov i natt, publiserte Fraas 30 forskjellige portretter av kvinner i hvitt undertøy, med blodig underliv og strikkepinner i hendene.

– Det er bilder av alle egentlig, det er deg og meg, og representanter for alle som har engasjert seg. Jeg håper folket kommer foran makta i dag, sier hun.

16. mai publiserte Fraas et slikt bilde av seg selv for første gang for å protestere mot regjeringens forslag om endring i abortloven.

les også

Full sal når Stortinget avgjør abort og pelsdyr

– Selvbestemt abort burde være en selvfølge

I dag skal saken behandles i Stortinget, hvor Senterpartiet og Arbeiderpartiet kommer til å stille med alle sine representanter, melder NTB.

Samtidig er det planlagt «Protestmarkering for abortloven» på Eidsvolls plass. Flere av kvinnene på Fraas’ Instagram skal møte. En av dem er Nastaran Marie Kowkabi.

Nastaran Marie Kowkabi sier: – Vi burde gå fremover, hvorfor skal de ta fra oss rettighetene våre i 2019? Christina Fraas / @ kirsebaerhagen Foto: Kristine Slyngstad

les også

Alt endret seg på to uker: – Jeg startet på dag null

Pluss content

– Jeg har gått mange runder med meg selv om dette bildet, ikke fordi jeg er uenig, men fordi bildene får mange reaksjoner utenfra. Samtidig er det så viktig å stå opp og ytre meningene sine. Selvbestemt abort burde være en selvfølge, sier hun til VG.

– Det virker som om man er «pro birth», ikke «pro life». Det er ikke alle som har som har muligheten til å oppfostre et barn, og det er jo bare ens eget valg.

– Skremmende tendenser

Lene Elisabeth Eide er en av de som er avbildet, hun sier til VG at hun frykter at lovforslaget vil bli vedtatt i Stortinget i dag.

Blir lovendringen vedtatt, vil alle fosterreduksjoner etter uke 12 bli behandlet i nemnd.

– Jeg håper jo selvfølgelig ikke det kommer gjennom. Det er skremmende at vi ser slike tendenser i resten av verden, og at det i det hele tatt er åpent til diskusjon i Norge er skummelt, sier Eide.

les også

Aps helsetopp: Vil ha 18 uker selvbestemt abort

Under bildet av Lene Elisabeth Eide skriver hun: «Fordi det ikke finnes forbud mot abort, bare mot trygg abort». Christina Fraas / @ kirsebaerhagen Foto: Kristine Slyngstad

Geir Jørgen Bekkevold er stortingsrepresentant i KrF. Han sier bildene på Fraas Instagram minner om et mørkt kapittel i vår historie.

– Det er ingen som ønsker seg tilbake dit, skriver han i en melding til VG.

– Kvinnefronten påstår at «nemndbehandling av fosterreduksjon er første trinn mot en mer restriktiv abortlovgivning i Norge». Det er helt misvisende.

– I dag ligger det et forslag om at fosterreduksjon skal bli regulert av abortloven, som alle andre svangerskapsavbrudd. Og fordi inngrepet skjer etter uke 12, skal det behandles av nemnd. Lik alle andre senaborter etter uke 12, skriver Bekkevold.

Han mener at kvinner og fostre nå får en tryggere ramme rundt abortvalget.

– Denne lovendringen tar på alvor at fosterreduksjon er et svært krevende etisk valg. Det synes både de som utfører inngrepene og kvinnene selv.

les også

Trump støtter abort, men uenig med Alabama-forbud

Kritiske

Fraas og Eide mener dette er feil.

I regjeringsforslaget står det:

«Etter forslaget skal det kreves tillatelse fra abortnemnd ved alle fosterreduksjoner, uavhengig av når i svangerskapet begjæringen om abort fremsettes eller inngrepet utføres.»

– Bekkevold sier at siden inngrepet ikke skjer før etter uke 12, så er det ingen endring. Men flere fosterreduksjoner kan jo forekomme før uke 12, og det nye forslaget krever at det også da skal være et krav om abortnemnd, sier Fraas.

– Han burde ikke spre løgn. Han som skal stemme for om forslaget blir vedtatt i dag burde vite hva det handler om, sier Eide.

–Det vi ser i kommentarfeltene på sosiale medier er at mange tror det er sånn som Bekkevold sier, men forslaget sier faktisk ikke det. Abortloven har stått slik som den gjør nå i 40 år, vi vil at den skal forbli sånn, at den ikke skal bli strengere, sier Fraas.

les også

Slik er vår abortkamp

Ikke enig

Bekkevold er ikke enig i at hans uttalelser er feil.

– Vi lytter til fagmiljøet som er de eneste som utfører disse inngrepene i Norge, og de mener inngrepet ikke bør gjøres før uke 12. Det blir feil av meg å overprøve en slik medisinsk vurdering, så det er det vi må forholde oss til. Fordi de fleste fosterreduksjoner skjer etter uke 12, så mener vi det er naturlig at de behandles i nemnd, uavhengig av hvor langt svangerskapet har kommet, svarer han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder