BLE BEGRAVET: Birgitte Kallestad ble begravet i Foldnes kyrkje klokken 13.00 onsdag. Foto: Hallgeir Vagenes

Birgitte døde av rabies etter valpebitt: – En dyreelsker av de sjeldne

FJELL (VG) Da Birgitte Kallestad (24) forsøkte å redde en valp på Filippinene, ble hun smittet av rabies, som to måneder senere skulle koste henne livet. Onsdag var familie og venner samlet for å ta farvel.

Store blomsteroppsatser i lyserosa og hvitt prydet midtgangen i Foldnes kyrkje i Fjell kommune i Hordaland, med ord fra alle som minnes Birgitte Kallestad.

Kallestad døde av rabies forrige mandag, bare 24 år gammel. Familien har tidligere fortalt at hun ble smittet da hun prøvde å redde en valp.

I minnetalen som prest Maria Tveten holdt, og som VG har fått tilsendt, blir hun beskrevet som «en dyreelsker av de sjeldne».

– Denne omsorgen gjaldt ikke bare dyr. Birgitte brydde seg om dem rundt seg og var opptatt av at dere skulle ha det bra. Dette gjaldt spesielt dere søsken, som hun elsket og hadde nær og god kontakt med, heter det i talen.

– Birgitte var en god person å ha i nærheten. Hun hadde et smittende godt humør og var et imøtekommende menneske med en stor omgangskrets.

FOLDNES KYRKJE: Seremonien var i Kallestads hjemkommune, Fjell. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Skulle redde valp

Pressen var ikke til stede under begravelsen, men fikk besøke kirkerommet i forkant. Lysene var tent i hele kirken og på orgelet sto notene til «Angel» av Sarah McLachlan, som ble spilt mot slutten. Begravelsen ble åpnet med tonene fra «Amazing Grace», etterfulgt av «Gje meg handa di, ven».

Eirik Søfteland fremførte låtene «Brown Eyed Girl», «Tears in Heaven» og «A Whiter Shade of Pale».

– Sjokket over at Birgitte så brått ble revet bort, ligger fremdeles over oss. Det er uvirkelig at det er Birgitte sin kiste vi skal følge til graven i dag, sa presten.

– Ingen tilfeldig hund

Det var i februar at Kallestad ble smittet av rabies på Filippinene. Først etter hun hadde kommet hjem til Norge, begynte hun å føle seg dårlig.

Hun oppsøkte legevakten flere ganger, og ble til slutt innlagt på Førde sentralsjukehus, hvor hun selv jobbet. Her døde hun fredelig mandag 6. mai med nærmeste familie rundt seg.

Noen dager etter dødsfallet gikk familien ut med en pressemelding, hvor de informerte om hva som skjedde da Kallestad ble smittet av rabies. Hun og flere venner var på ferietur på Filippinene, da de fant de en liten hjelpeløs valp i veikanten.

– Det var ingen tilfeldig hund i en bakgate som beit Birgitte, men hun fikk medynk med den forlatte, skitne valpen – som hun tok med seg, stelte og vasket, slik hun har vasket og stelt så mange andre hunder før. Uforståelig for oss alle ble hennes godhet hennes bane, sa presten i minnetalen.

– Likevel er det så etter Birgittes hjerte at det i dag er mulig å gi en gave til Dyrebeskyttelsen. Det er en flott måte å hedre hennes minne på.

ANSATT: Kallestad bodde i Førde og jobbet på Førde sentralsjukehus, hvor hun døde fredelig med sin nærmeste familie rundt seg forrige mandag. Foto: Gisle Oddstad, VG

Takker for støtten

I minnetalen blir Kallestad beskrevet som en bestemt ung dame, som var sterk, uredd og tøff.

I tillegg til å være en dyreelsker, ble hun i tidlig alder introdusert for det amerikanske van-miljøet. Allerede da hun var fem måneder gammel, tok foreldrene henne med på treff.

– Hun ble rett og slett født inn i interessen og lidenskapen deres. Hun hadde også sin egen Astro Van som hun reiste rundt på tur med, og deltok med på treff. Det var på et av disse amerikanske van-treffene at den bestemte, fire år gamle Birgitte i fullt alvor kjeftet på en maur som våget seg til å krype på teltstangen. «Hvis du ikke kommer deg ut, skal jeg filleriste deg», sa hun.

Folk fra van-miljøet i hele Norge var til stede under begravelsen. Familien ønsker å rette en stor takk til alle som har vært til hjelp og støtte i den vanskelige tiden.

– Birgitte var høyt elsket, og vil bli dypt, dypt savnet.

Etter begravelsen forteller familiens talsmann at det ikke var sitteplasser til alle i kirken, som hadde satt frem stoler til 320 personer.

– Det var en verdig og fin begravelse, og det virker som hun var savnet av mange, sier talsmann Jens Eikås til VG.

– De ser ut til å være en sammensveiset familie. De som kjenner familien, kjente henne, sier han.

Han viser til at mange fra vanmiljøet hadde tatt turen til begravelsen fra hele landet.

– Hun blir beskrevet som utadvendt og omsorgsfull, og hun hadde en stor kontaktflate. Det var også mange på hennes alder i begravelsen, sier Eikås.

– Dypt tragisk

I tillegg til hjemkommunen Fjell, har også lokalsamfunnet i Førde vært preget av dødsfallet. Ordfører Olve Grotle sa til VG forrige uke at mange har vært opptatt av at en ung kvinne døde av rabies. Det er over 200 år siden sist rabies var påvist på det norske fastlandet.

– Dette er en dypt tragisk sak som fikk et fatalt utfall. Selv om vi ikke kan forstå det, kan vi nok alle sette oss litt inn i den bunnløse sorgen som de pårørende nå føler på, sa ordføreren til VG.

– Det gjør ekstremt inntrykk at det er ung kvinne, helt i startet av livet, som har fått livstråden kuttet.

I første versjon av denne saken skrev vi at Birgitte Kallestad (24) ble bisatt, men dette ble senere endret til at hun ble begravet. Endringen ble gjort 15. mai klokken 15.23..

Les også

 1. Rabiessmittet kvinne er død

  FØRDE (VG) Pasienten som ble smittet av rabies etter et hundebitt i Asia, døde mandag kveld på Førde sentralsykehus.
 2. Kvinne som døde av rabies var akuttinnlagt tidligere

  FØRDE (VG) Kvinnen i 20-årene som døde av rabies var i kontakt med kommunehelsetjenesten flere ganger før hun ble…
 3. Kvinne døde av rabies – over 30 helsearbeidere vaksinert

  FØRDE (VG) Mellom 25 og 30 ansatte ved Førde sentralsjukehus er vaksinert mot rabies.
 4. Rabiessmittet kvinne jobbet på sykehuset hun døde på

  FØRDE (VG) Kvinnen fra Fjell kommune som døde av rabies på Førde sentralsjukehus, var ansatt på det samme sykehuset.
 5. Familiens talsmann roser sykehuset: – Jeg er faktisk litt imponert over at de mistenkte rabies

  FJELL (VG) Et lite lokalsamfunn på Vestlandet har mistet en ung kvinne i en sykdom som ikke har vært påvist i Norge…
 6. Kvinne døde av rabies: – Familien er veldig berørt

  – Det er en forferdelig tung sak og en belastning for familien, sier smittevernlege Jens Eikås i Fjell kommune til VG.
 7. Grace ble bitt av hund i Afrika – ber nordmenn være føre var

  Grace Moriku Akeri (44) ble bitt av en vakthund mens hun var på ferie i Botswana i desember.
 8. Fjell kommune etter rabies-dødsfallet: – Familien har mye støtte

  FØRDE/FJELL (VG) Elise Bergsagel, leder av psykiatrisk team i Fjell kommune, sier familien til kvinnen som døde av…
 9. Dette er rabies

  FØRDE (VG) Det er over 200 år siden sist rabies var påvist på det norske fastlandet. Nå har det skjedd igjen.
 10. Rabies påvist på Svalbard i 2018

  Rabies er ikke påvist hos mennesker på fastlandet i Norge siden 1815. Det er heller aldri påvist rabies hos mennesker…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder