RØD SIDE VANT: FNB vil nå forhandle med de rødgrønne partiene i Stavanger, dermed ligger Kari Nessa Nordtun (til venstre) an til å bli ordfører. John Peter Hernes (H) nådde ikke opp. Foto: Jan Kåre Ness

FNB-Myrhol kan sikre Ap ordførermakt i Stavanger

Tirsdag ettermiddag er rødgrønn side i Stavanger enige med Frode Myrhol og Folkeaksjonen nei til bompenger, med sikte på å dele flertallsmakten i Stavanger.

Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun sier til VG at de allerede har hatt lange politiske samtaler, natt til tirsdag og tirsdag formiddag.

Foruten Ap og FNB, er SV, Rødt, MDG og Sp med bak avtalen om å forhandle med sikte på makt-endring i oljehovedstaden.

De seks partiene skal forhandle fram en politisk flertallsplattform, og å avtale fordeling av toppvervene i Stavanger, ordfører og varaordfører.

– Jeg håper og tror at vi skal bli enige. I dag har vi hatt mobil-frie forhandlinger. Det har vært noen krevende samtaler men vi er sikre i troen på å få det til - selv om ingenting er avgjort for alt er klart, sier Nordtun til VG.

Hva slags gjennomslag FNB har fått, vil hun ikke avsløre:

– Vi er villige til å gi politiske gjennomslag i saker som er viktige for dem, sier Ap-kandidaten, som dermed trolig blir ordfører i Stavanger fra nyttår.

les også

Valgkvelden: FNB forhandler med Høyre om ordførermakt

Venstrefoten

Rødts ordførerkandidat i byen, Mimir Kristjansson, bekrefter at Rødt er med videre:

– Vi er enige om å forhandle med sikte på en avtale. Det kan ta noen uker, sier han.

– Hadde du sett for deg at Rødt og FNB skulle utvikle felles politikk?

– Ja, jeg hadde faktisk det. I Stavanger har FNB vært et konstruktivt parti som fremstår i sentrum av norsk politikk. De lener seg mer mot venstrefoten enn mot høyrefoten, sier Kristjansson.

Samtaler mandag kveld

Allerede sent mandag kveld gikk FNBs førstekandidat Frode Myrhol i forhandlinger med både Høyres toppkandidat John Peter Hernes og Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun.

Den sittende Stavanger-ordføreren Christine Sagen Helgø (H) ønsket ikke gjenvalg. Nå ligger det an til at Ap tar ordførervervet for første gang siden 1993. Da var det Tore Nordtun, faren til Aps nåværende ordførerkandidat, som hadde ordførervervet.

De seks partiene vil ha 38 av 67 mandater i det nye kommunestyret, og dermed har de flertall med god margin, ifølge Stavanger Aftenblad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder