Sp med sjokkresultat i Ap-bastion: – Eventyrlige tall

VERDAL/TRONDHEIM (VG/TRØNDER-AVISA) Et politisk jordskjelv har slått inn over industrikommunen Verdal. Forholdet mellom Ap og Sp er fullstendig snudd på hodet.

– Det er helt eventyrlige tall og mer enn vi torde å drømme om. Dette er en helt utrolig opplevelse, sier Sp-kandidat Pål Sverre Fikse til VG.

Ti mil nord for Trondheim ligger kommunen som kan bli bildet det politiske jordskjelvet i Trøndelag. For i industrikommunen Verdal, som huser Aker Kværner, Stiklestad og en og annen lottovinner, har Ap alltid vært største parti. Alltid!

De har hatt ordføreren i 20 år i strekk.

Men i kveld kom sjokkresultatet: Med 43,8 prosent av stemmene opptalt har Sp hele 51,6 prosent av stemmene. Det er rent flertall. Og Ap har 28,7 prosent.

Sp knuser rett og slett Ap. Verdal er snudd på hodet.

– Hadde du spurt meg for noen måneder siden om et slikt resultat var realistisk, hadde jeg bare ledd, sier Fikse til VG.

– De har alltid vært størst

Fikse har, noe utradisjonelt, åpnet opp stua for Sp-valgvake hjemme. Da resultatene for Verdal var klare, ble han tatt imot med vill jubel i stua. En grønn kvæfjord-kake står på bordet.

I Verdal har Arbeiderpartiet faktisk aldri fått mindre enn 40 prosent i et valg.

Bortsett fra i 1991, da, hvor de «bare» fikk 39 prosent.

– Vi hadde som mål å bli større enn Ap. De har alltid vært størst i Verdal, så det er artig å nå det målet, sier Fikse til VG.

– Hvis jeg har mulighet til å bli ordfører, skal jeg bli ordfører, understreker han.

Ap-bastioner for fall

Ap og Sp har i dag 22 ordførere hver i Trøndelag. Men Ap raser i oppslutning også i bastionen Levanger, mens Sp stiger voldsomt – opp i en nøkkelposisjon i de kommende forhandlingene.

– Dette tror jeg ikke blir så galt. Det er selvfølgelig en markant nedgang fra sist valg, men vi sliter med en sentral vind som rammer oss også, sier Ap-ordfører Robert Svarva til Trønder-Avisa.

Mer dramatisk blir det imidlertid dersom Senterpartiet kaprer makten i selve Trøndelag. Ap har hatt makten med fylkesordfører Tore O. Sandvik i hele 16 år. Aldri har de to partiene vært jevnstore, Ap har alltid vært størst.

Med 44 prosent av stemmene opptalt, har Ap falt til 29,4 prosent. Og Sp har gått opp 24,7 prosent.

Har du spørsmål om valget? Still dem til våre journalister i valgstudio her.

Sandvik trues av Senterpartiets rekordoppslutning, og deres kandidat Tomas Iver Hallem (Sp) har ikke lagt skjul på at han ønsker seg fylkesordfører-plassen.

Og Høyre kan bli middelet som bidrar til at han får det. Med 13,7 prosent i Trøndelag.

DET RØDE GÅR NED: Sola går ned over Verdalselva under valgvaken. Foto: Espen Rasmussen, VG

Også i Verdal har Høyre vært frempå med frieriene for å trekke Sp og deres ordførerkandidat Fikse til sin side. Etter valgresultatet kommer altså spillet om makten.

les også

Hylles av partifeller: – Trygve skal ha en stor del av æren for at Senterpartiet vokser

– I Trøndelag har Ap prøvd å lage et skremselsbilde på at Sp mest trolig går til høyre. Men hverken på fylkesplan eller i kommunen har vi noen avtaler eller sagt noe om hvem vi vil samarbeide med, sier Fikse til VG.

Ap ser fortsatt ut til å bli største parti i Trondheim, selv om de har rast i oppslutning også her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder