SKJERPER STRAFFEN: Mohyeldeen Mohammad er dømt til to år og seks måneders ubetinget fengsel. Foto: Terje Bringedal, VG

Høyesterett skjerper straffen mot Mohyeldeen Mohammad

Høyesterett skjerpet i dag straffen mot islamisten Mohyeldeen Mohammad, som er dømt for terrortrusler mot stortingsrepresentant Abid Raja (V).

 • Ingvild Silseth
 • Amalie Frøystad Nærø

Straffen er hevet med tre måneder, til to år og seks måneders ubetinget fengsel, opplyser Matrix Advokater på Facebook fredag formiddag.

Mohammad ble domfelt i både tingretten og lagmannsretten for truslene mot Raja. I juni ble det klart at Høyesterett skulle behandle anken til Mohammad.

Advokatene Olle Nohlin og Halvard Helle har representert Raja. Nohlin sier til VG at Raja er veldig fornøyd med resultatet.

– Når det gjelder saken så er dette en historisk streng dom for trusler mot en stortingsrepresentant. Det viser at ytringsfriheten har sine helt klare grenser, og at det er viktig at politikere som Raja står opp for å forsvare de grensene, sier Nohlin til VG.

Raja mottok grov utskjelling og hets via SMS etter at han i VG høsten 2016 advarte mot et forbud mot burka og nikab, samtidig som han innrømte at han har følt på vemmelse når han ser kvinner i plaggene.

«Må Allah gi deg uhelbredelig sykdom, engstelighet, trengsel, fattigdom, et smertefullt og ynkelig liv før døden», sto det i en av meldingene Raja fikk fra Mohammad, som i en YouTube-video bekreftet at det var han som sto bak.

– Høyesterett, som tolket utsagnene som del av rettsanvendelsen, kom til at videotalen inneholdt alvorlige trusler om straffbare forhold, herunder trusler om dødsstraff. Hverken den religiøse konteksten, eller domfeltes ytrings- og religionsfrihet kunne lede til straffrihet, skriver Høyesterett i en pressemelding.

– Høyesterett var enig med aktor i at riktig straff var fengsel henimot tre år, men satte likevel straffen til fengsel i to år og seks måneder, som var i samsvar med aktors påstand.

Mer om

 1. Høyesterett
 2. Abid Raja

Flere artikler

 1. Manshaus anker ikke forvaringsdom

 2. PST vil tiltale Waras samboer Laila Bertheussen

 3. Anker dommen mot Mazyar Keshvari

 4. Mann tente på kamraten: Dømt for drap

 5. Nå skal flere sone med fotlenke

Fra andre aviser

 1. Mohammad kan ta Raja-trusseldom til Strasbourg

  Aftenposten
 2. Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett

  Aftenposten
 3. Redusert straff for rumener som voldtok kvinne med barnevogn

  Fædrelandsvennen
 4. Menneskehandel og lånebedrageri sentralt i Lime-saken

  Aftenposten
 5. Ny runde i Lime-saken. Denne gangen er det satt av ni måneder

  Aftenposten
 6. Statsløs palestiner dømt i terrorsak i Høyesterett

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder