Ambulansekapringen: Utvider siktelsene for mann (32) og kvinne (25)

Siktelsen mot mannen som kapret ambulansen er nå utvidet til befatning med våpen, drapsforsøk og oppbevaring av narkotika. Det ene våpenet han hadde var falskt.

 • Sofie Fraser
 • Oda Leraan Skjetne
 • Kari Spets
 • Hanna Haug Røset
 • Sven Arne Buggeland

Han var opprinnelig siktet for drapsforsøk.

– Han har ikke tatt stilling til straffskyld, men han har sagt at han hadde ingen hensikt til å skade eller drepe noen. Han har vi kun fått gjennomført et veldig kort avhør av, sier politiinspektør Grete Lien Metlid til VG.

Mannen ble tatt med en hagle og en maskinpistol.

–Det vi kan bekrefte er at undersøkelser så langt viser at maskinpistolen er en replika. Det andre fremstår som et funksjonelt våpen, men det må vi avvente videre våpentekniske undersøkelser på, sier Metlid.

UTVIDET: Siktelsen mot mannen er nå utvidet til også å gjelde befatning med våpen og oppbevaring av narkotika. Foto: Eirik Gaare

– Dere gikk ganske hardt ut i går og sa at deres oppfatning var at han prøvde å kjøre på folk med vilje. Hvorfor gikk dere så offensivt ut, og står dere fremdeles ved det?

– Det jeg har sagt, er at det er en veldig alvorlig hendelse, med situasjonen i går, og at den siktede mannen som vi knytter til å ta ambulansen, er siktet for drapsforsøk. Da er det selvfølgelig det som er utgangspunktet, og så er det en videre etterforskning som skal gi klarhet rundt det, sier Metlid.

Dette sa politiet: Vitneobservasjoner sier at han «bevisst har kjørt bilen opp på fortauet for å ramme tilfeldige ofre»

Om høyreekstremisme: Mindre sannsynlig

Politiet sa i går at de har fått opplysninger om at mannen har vært tilknyttet et høyreekstremt miljø.

– Er dette en teori dere har gått mer bort fra?

– Det vi har sagt er at vi er kjent med de opplysningene, og at vi selvfølgelig gjør undersøkelser rundt det. Vi har ikke sagt at de er knyttet til et høyreekstremt miljø, sier politiinspektøren.

– Men tenker dere at det er mindre sannsynlig?

– Ja, det vil jeg si. Vi har ikke sagt at de har vært knyttet til noe høyreekstremt miljø. Det er en opplysning som mediene har vært kjent med og som vi bekreftet at også vi var kjent med, sier Metlid.

Den nynazistiske organisasjonen som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen, skriver til VG at siktede hverken har eller har hatt noe forhold til dem.

Få en oppsummering av saken: Dette vet vi

– Er det en sentral teori for dere at dette var en narkotikatransport?

– Det er selvfølgelig en av hypotesene vi jobber med, at det var våpen og narkotika her og at man ikke ønsket å bli tatt med det, sier politiinspektøren.

Kvinnen siktet for medvirkning

Kvinnen er siktet for medvirkning til befatning med våpen og medvirkning til oppbevaring av narkotika. Siktelsen ble utvidet med narkotika-delen allerede før hun kom inn til avhør i dag, bekrefter politiet.

– Kvinnen er avhørt i flere timer og hun har kun sagt at hun har vært passasjer i ulykkesbilen og at hun ikke erkjenner straffskyld i forhold til siktelsen, sier Metlid til VG.

FØRT BORT: Kvinnen gjemte seg inne på Sandaker senter, hvor hun ble pågrepet noen timer etter ambulansekapringen. Foto: VG-Tipser

Forsvarer til den 25 år gamle kvinnen sier også at hans klient hevder hun bare var passasjer i bilen.

– Hun har ingen relasjon til den siktede mannen, og det var tilfeldig at hun var passasjer, sier advokaten John Arild Aasen til VG.

– Hun fikk panikk og skjønte ikke hvor hun skulle gjøre av seg, sier forsvareren.

På spørsmål til politiinspektør Metlid om politiet tror på dette, svarer hun at hun ikke ønsker ikke å gå mer detaljert inn på hva hun har sagt enn det jeg allerede har kommentert på.

– Så er det alltid slik at når vi er ferdige med avhør så skal politiet kontrollere forklaringer både for å se om det er noe som taler mot eller for og hva som vi eventuelt må stille av ytterligere spørsmål i videre avhør, sier hun.

Mer om

 1. Krim
 2. Ambulansekapringen i Oslo

Flere artikler

 1. Spesialenheten: Tror politiet avfyrte skudd mot bakeri

 2. PST om ambulansesaken: - Ser ikke ut som terror

 3. Ambulanse-kapringen: Siktet mann (32) tatt med flytende narkotika

 4. Bevæpnet mann stjal ambulanse i Oslo

 5. Kvinnens forsvarer: – Hun fikk sjokk, panikk og ble redd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder