KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad (t.v.) sier tøymunnbind kan være et alternativ til kirurgiske munnbind, men er samtid klar på at munnbind ikke vil erstatte behovet for å holde avstand. Foto: Terje Pedersen

Helsedirektoratet bekrefter: Anbefaler munnbind i enkelte situasjoner

Helsedirektoratet vil i dag anbefale bruk av munnbind, også munnbind laget av tøy.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over 46 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det skriver de i en pressemelding.

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

 • Klokken 14 blir det pressekonferanse med helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland. Du kan følge den live her på vg.no.

Da blir det også klart hvilke situasjoner det er snakk om – og hvor i landet. Kollektivtrafikken i de store byene - spesielt i rushtrafikken - har helseminister Bent Høie allerede trukket frem som et alternativ.

– Senere i dag vil regjeringen presentere nye råd om bruk av munnbind, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI. Allerede nå varsler Helsedirektoratet at tøymunnbind er et godt alternativ til kirurgiske munnbind, skriver Helsedirektoratet.

Men Helsedirektoratet er samtidig krystallklar på følgende: Munnbind blir ikke noen erstatning for å holde avstand. Å holde avstand er fortsatt det aller viktigste.

– Det er også viktig å presisere at god avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har, skriver Espen Ropstrup Nakstad i pressemeldingen.

NYTT OM MUNNBIND: Norske myndigheter har varslet en ny anbefaling om munnbind i dag. Her i Aarhus i Danmark er munnbind allerede påbudt på kollektivtrafikken, på grunn av et større utbrudd i kommunen. Foto: RITZAU SCANPIX / X02352

Apotekene, som selger kirurgiske munnbind, sier til VG at de har fylt opp lagrene med munnbind – og at prisene trolig vil gå ned.

– Ny forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Hvis vi bruker munnbind riktig kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i transportsituasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, skriver Espen Rostrup Nakstad.

Les også

 1. Påbud om munnbind i stadig flere europeiske land

  Stadig flere land innfører påbud om bruk av munnbind i butikker, banker, postkontor og på andre offentlige steder.
 2. Har fylt opp lagrene før mulig munnbind-anbefaling

  I dag kan det komme nye anbefalinger om bruk av munnbind. Apotekene har fylt opp lagrene – og varsler at prisene trolig…
 3. Dansk FHI-direktør om munnbind: – Vi har blitt klokere

  De danske myndighetene visste for lite om effekten av munnbind i begynnelsen av pandemien, erkjenner direktør Søren…

Mer om

 1. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Snur om munnbind: Dette er de nye rådene

 2. Pluss content

  Disse munnbindene beskytter best – og dårligst

 3. Ingen planer om å dele ut munnbind gratis

 4. Munnbind-anbefaling i kollektivtrafikken: – Overrasket over at ikke flere har det på

 5. Prishopp på munnbind – ber folk ikke hamstre

Fra andre aviser

 1. Anbefaler bruk av munnbind i enkelte situasjoner

  Bergens Tidende
 2. Forberedte seg på ny anbefaling om munnbind: – Vi har mye større pågang

  Bergens Tidende
 3. Munnbind anbefales i noen situasjoner

  Bergens Tidende
 4. Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen

  Bergens Tidende
 5. Dette må du vite om munnbind

  Aftenposten
 6. FHI vil stille klare krav til hjemme­sydde munnbind

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no