Regjeringen strammer inn: Fraråder unødvendige utenlandsreiser

Regjeringen bremser gjenåpningen av samfunnet og ber samtidig nordmenn om å unngå unødvendige reiser til utlandet.

 • Abdirahman Hassan
 • Oda Leraan Skjetne
 • Øystein David Johansen
 • Sindre Camilo Lode

Artikkelen er over 74 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg tror de fleste av oss har forstått det nå at ferien er over. Vi må brette opp ermene fordi vi har en jobb å gjøre. Jeg sikter ikke til jobben som gir oss månedslønn og rett til fem ukers ferie. Jeg sikter til jobben vi må gjøre for å hindre at coronaviruset igjen tvinger oss til å stenge landet, sier helseminister Bent Høie under dagens pressekonferanse.

Helseministeren sier vi må sette andre ting på vent for at vi skal klare å holde barnehager og skoler åpne.

Dette er blant innstramningene som ble annonsert under fredagens pressekonferanse:

Gjenåpningen av samfunnet skulle fortsette på sensommeren og høsten dersom smittesituasjonen gjorde det mulig. Nå gjør smittesituasjonen det ikke mulig å fortsette gjenåpningen.

– Smitten har økt fordi mange av oss har reist mer. Vi bremser for å unngå en bråstopp der vi må stenge store deler av samfunnet igjen, sier Høie.

les også

Skjenkestopp etter midnatt i hele landet

Åpner ikke opp for reiser til tredjeland

Regjeringen anbefaler også å unngå unødvendige reiser til alle land. Det gjelder selv land som er betegnet som «grønne».

– Økt reiseaktivitet har medført økt smitte i Norge. Vi anbefaler ikke unødvendige reiser til utlandet. Dette betyr at vi heller ikke åpner for reiser fra land utenfor EU/EØS-området med det første, sier Høie.

Helseministeren påpeker at risikoen for å bli smittet øker nesten uansett hvilket land du reiser til, enten det er rødt eller grønt, fordi mange land har større smittetrykk enn Norge.

– Vi ønsker at nordmenn som gjerne skulle tatt seg en weekendtur til for eksempel et grønt land tenker seg om og stiller seg selv spørsmålet: er dette en nødvendig reise? Hvis svaret på det er nei, så bør en lar være å reise, sier Høie til VG.

Oppretter testsenter

– Vi ser at mye av smitten i Norge er forårsaket av importsmitte, altså smitte som kommer fra utlandet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Helsedirektøren sier det er helt avgjørende at nordmenn følger smittevernrådene bedre enn det vi har gjort i sommer.

– Alle bærer et ansvar og konsekvensene av å la være kan bli svært store. Den situasjonen vi er, er kanskje den mest alvorlige helsesituasjonen vi som lever nå, vil stå i, gjennom livet vårt, sier han.

Det skal nå opprettes testsenter ved flyplasser med internasjonale avganger, havner og de mest trafikkerte grenseovergangene.

– Slik kan potensiell smitte bli identifisert så tidlig som mulig. Vi ønsker også å sikre at de som skal i karantene mottar tilpasset informasjon og følges opp når de kommer til landet, sier Guldvog.

les også

Jobber for å etablere coronatesting på flyplasser og grenseoverganger

Økt reiseaktivitet

FHI leverte tidligere denne uken et notat til Helse- og omsorgsdepartementet om å bremse gjenåpningen av samfunnet.

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold sier på fredagens pressekonferanse det er fire grunner bak vurderingen om å anbefale en brems i gjenåpningen i samfunnet:

Omfanget og konsekvensene etter gjenåpningen i sommer, at samfunnet snart åpner igjen etter sommerferien, at kommunene har fått kort tid til å bygge opp kapasiteten, og at europeiske land som tidligere hadde kontroll på pandemien, opplever økt smitte.

– Det er fortsatt lave smittetall i Norge, men utviklingen er økende. Vi ser denne uken at det er økt reiseaktivitet som gir en del økt smitte, sier Vold.

les også

Høie: – Kan komme anbefaling om bruk av munnbind

Hun påpeker at mange av smittetilfellene stammer fra land som er omfattet av karanteneplikt, såkalte «røde land», men at det også kommer importsmitte fra «grønne» land.

– Det er viktig å være klar over risikoen ved å reise, understreker Vold.

Folkehelseinstituttet (FHI) ser foreløpig ingen tegn til en ny smittebølge.

– Økningen av lokale smitteutbrudd er forventet. Men vi er bekymret og følger nøye med på utviklingen, sier hun.

Fem kommuner har nå en stigende smittetrend ifølge VGs oversikt: Lillestrøm, Sveio, Fredrikstad og Bodø og Indre Østfold.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Bent Høie
 3. Folkehelseinstituttet
 4. Helsedirektoratet

Flere artikler

 1. Dette er innstrammingene

 2. Høie forsvarer utenlandsåpningen

 3. Helsemyndighetene: Sannsynlig med hjemmekontor ut året

 4. Mener Høie skylder på ungdommen for økt smitte: – Regjeringen må ta ansvar

 5. Regjeringen åpner fortsatt for reiser uten karantene – men kaller det gule land

Fra andre aviser

 1. Gjenåpningen av Norge settes på vent

  Bergens Tidende
 2. «Bør man kjøre i to biler hvis et vennepar skal på norgesferie?» Les helseministerens svar på lesernes koronaspørsmål.

  Aftenposten
 3. Fem nye land blir røde - grønne land blir gule

  Bergens Tidende
 4. Høie forsvarer utenlandsåpningen

  Fædrelandsvennen
 5. Innfører nasjonalt forbud mot alkoholservering

  Bergens Tidende
 6. Derfor mente helsetoppene det var nødvendig for Norge å ha åpne grenser i sommer

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no