STERK VIND: Uvær ved moloen i Bodø en februardag i år. Foto: NTB scanpix

Uvær og farevarsler i nord og vest: Mildt, grått og vått

Nå kommer væromslaget, med plussgrader, stiv kuling i fjellet og masse nedbør på Vestlandet. Faren for skred og flom øker i vest og nord.

– Mildt, grått og vått, konkluderer vakthavende ved Meteorologisk institutt Martin Granerød når han oppsummerer været før nyttår.

Sjekk været der du bor på Pent.no

Endringene skyldes flere lavtrykk som beveger seg østover fra Atlanterhavet.

– Vestlandet og Nordland må ta støyten, sier statsmeteorologen.

– Utsatte steder i Hordaland og Sogn og Fjordane kan få 70–110 millimeter nedbør, fra søndag morgen til mandag morgen, opplyser Granerød.

Temperaturen øker fra null opp mot åtte-ni grader. Ut mot havet blir det stiv til sterk kuling fra sør på Vestlandet.

– Lenger inne, der folk bor, blir det ikke så heftig, sier statsmeteorologen.

Snøsmelting kan utløse flom

Nedbøren kommer som regn og snøsmeltingen blir betydelig. NVE varsler økende vannføring i mindre og mellomstore vassdrag og overvann på veiene.

Vinden forventes å øke i Nordland i morgen ettermiddag. Det blir stiv til sterk kuling, kanskje liten storm de mest utsatte stedene langt til havs.

– Men vinden er ikke mer enn de er vant til på denne årstiden, sier Granerød.

Namdalen i Nord-Trøndelag og Helgeland i Nordland kan vente 60–100 mm nedbør fra midnatt søndag til midnatt mandag. Det kan gi lokal flom, når regn treffer frossen bakke.

FLOMFARE: Overvann på Midttun i Bergen i oktober i fjor. Foto: Harald Vikøyr

Stor snøskredfare

NVE forventer at store, våte snøskred kan bli utløst naturlig i vest og nord. Mye regn og mildvær medfører at snødekket blir tyngre og stabiliteten minker.

Snøskredfaren er stor i Helgeland, Ofoten, Salten og Svartisen i Nordland og i Indre Fjordane, Voss og Hardanger på Vestlandet.

Vaktleder i Snøskredvarslingen Tommy Skårholen anbefaler via nettstedet varsom.no alle å holde seg unna skredterreng, der det er brattere enn 30 grader, mens uværet står på.

Det er også utstedt farevarsel på gult nivå – det nest laveste – for jord-, sørpe- og flomskred på norskekysten fra Hordaland til Nordland.

Hålkeføre i fjellet

Mildvær og kraftig vind er ventet også i fjellet i Sør-Norge. Meteorologisk institutt tror på plussgrader helt opp i 1200–1300 meters høyde.

– Vi venter stiv til sterk kuling på fjellovergangene, men det blir for mildt til at vi får snøfokk. Regn og sludd på snødekt vei kan gi hålkeføre.

– Innevær, altså?

– Med gode klær kan folk alltids bevege seg ute. Men det er ikke like hyggelig når det blåser sterk kuling i fjellet. I lavlandet kan man kanskje klare å få til en søndagstur, sier Granerød.

Østlandet får skyet mildvær, ikke ulikt Agder og Rogaland. Troms ligger utenfor de verste nedbørområdene og får mildvær til mandag.

Statsmeteorolog Martin Granerød venter mildvær, nedbør og sterk vind på kysten og fjellet også de nærmeste dagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder