ÅSTEDET: Det skal ha vært langs denne veien at kvinnen ble overfalt og voldtatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Kvinne med barnevogn voldtatt – mann siktet etter DNA-funn

Politiet har pågrepet og siktet en rumensk statsborger i starten av 20-årene, etter at en kvinne ble overfalt og voldtatt på Sem i Tønsberg forrige helg.

Mannen ble pågrepet på en adresse i nærheten av åstedet ved 19.00-tiden i går kveld, opplyser politiadvokat Lise Dalhaug under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

– Siktede er en rumensk statsborger som kom til Norge i januar. Politiet har informasjon om at han planla å reise ut igjen i løpet av kort tid, og vi er derfor glade for at vi klarte å pågripe han før dette, sier Dalhaug.

– Vi mener vi har pågrepet riktig gjerningsmann, og vil takke alle som har engasjert seg og meldt inn tips i saken.

Mannen, som så langt ikke har ønsket å forklare seg, blir fremstilt for varetektsfengsling i Vestfold tingrett onsdag.

Siktet etter DNA-funn

Mannen er siktet for overfallsvoldtekten som skjedde i et boligområde på Sem mellom klokken 21.30 og 21.45 forrige søndag. Vedkommende skal ha vært ikledd mørke klær og refleksvest.

Kvinnen, som er i 30-årene, trillet på en barnevogn da hun ble overfalt og voldtatt. Hun skal også ha blitt truet med et skrujern. Operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud tidligere uttalt til NTB at naboer hørte at kvinnen skrek, og at dette kan ha bidratt til at overfallet opphørte.

Dalhaug sier at god teknisk undersøkelse av åstedet sikret en god DNA-profil.

– Onsdag forrige uke fikk vi svar fra Oslo universitetssykehus om at de hadde fått en fullverdig DNA-profil. Denne var ikke registrert i det norske DNA-registeret, men vi fikk rask bistand fra Kripos som sjekket profilen opp mot registre i andre land. I går fikk vi melding om at det var treff i Romania, som førte til at vi kunne ta ut siktelse i saken, sier hun.

ORIENTERTE: Politiadvokat Lise Dalhaug og politistasjonssjef Øystein Holt på pressekonferansen i Tønsberg. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Politiet visste på daværende tidspunkt ikke om siktede fremdeles var i landet. De begynte umiddelbart arbeidet med å få oversikt over aktuelle adresser hvor siktede kunne oppholde seg.

Dette førte til at de kunne gå til en rask og udramatisk pågripelse på en adresse hvor siktede oppholdt seg siden januar.

Dalhaug opplyser at mannen er tidligere straffet i utlandet, men at politiet ikke vil utdype dette på nåværende tidspunkt. Det er foreløpig ukjent hvorfor han oppholdt seg i Norge.

– Lettet

Kvinnens bistandsadvokat, Torunn Haug, sier til VG at hennes klient er veldig lettet over pågripelsen.

– Den siste uken har vært veldig tøff, men hun har fått god støtte fra familien og helsevesenet, og har det etter forholdene bra, sier Haug, som var til stede da kvinnen ble avhørt forrige uke.

Politistasjonssjef Øystein Holt ved Tønsberg politistasjon forstår at det oppleves veldig skremmende når en slik hendelse skjer i et rolig nabolag.

– Det er mulig at de som bor der fortsatt føler en viss uro, og vi vil derfor ta et initiativ til et fellesmøte med beboerne i løpet av de nærmeste dagene, og være tilgjengelig både for spørsmål og informasjon rundt det de har opplevd de siste åtte dagene.

Bred etterforskning

Politiet gikk tidlig ut med en beskrivelse av gjerningspersonen, og har siden overfallet mottatt mange tips og etterforsket saken bredt.

– I denne saken har det vært veldig viktig for oss å få en rask pågripelse, for å trygge fornærmede og folk som bor i nærområdet. Vi har derfor brukt store ressurser for å oppklare saken, sier Dalhaug.

– Vi har både brukt den gode kompetansen vi har i distriktet, og fått teknisk og taktisk bistand fra Kripos.

Hun legger til at det fremdeles gjenstår teknisk og taktisk etterforskning i saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder