FÅR IKKE FRED: I 2017 landet Jonas Gahr Støre det såkalte oljekompromisset. På årets landsmøte jobber Arbeiderparti-lederen hardt for å beholde det, men store deler av partiet vil si nei til konsekvensutredning av hele Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Trond Solberg / VG

Støre og LO tapte kampen om Lofoten

Ap går ikke inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, men LO og Ap-leder Jonas Gahr Støre må oppgi konsekvensutredning. – Jeg er skuffet, sier LO-lederen. Bellona flytter nå kampen fra Lofoten til Træna.

Støre fortalte i dag om det nye kompromissforslaget om Lofoten, Vesterålen og Senja hvor man går bort fra kompromisset fra landsmøtet i 2017, som åpner for konsekvensutredning av det oljeinteressante feltet Nordland VI. Den døren lukkes nå.

Det ble jubel i AUF da Ap slo fast under landsmøtet at det er vedtatt å ikke gå inn for konsekvensutredning. Landsmøtet gikk imidlertid ikke inn for varig vern av området, slik det var foreslått.

Forskjellen mellom varig vern og nei til konsekvensutredning kan virke liten. Men dem som har kjempet for å hindre varig vern, mener det vil få konsekvenser for flere andre næringer enn oljen.

Drama på Ap-landsmøtet: Støre kan tape oljekampen

– LO er selvfølgelig skuffet over at Arbeiderpartiet nå går bort fra programformuleringene fra 2017 om konsekvensutredning. Men vi er godt fornøyd med resten av formuleringene, som viser at Ap har den mest fremoverlente, industrivennlige næringspolitikken, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Dette burde ikke AUF og de andre kreftene bak dette ha gjort, sier leder Jørn Eggum i LOs industriforbund, Fellesforbundet.

– Du har vært mye sint det siste døgnet?

– Nei, men jeg har vært skuffet fordi det er symbolpolitikk som det ikke hadde vært nødvendig å presse frem nå.

– Tror du at du får dine industrifolk fra Ap i forbundet til å kaste seg engasjert ut i en valgkamp for Ap etter dette?

– Vi gir beskjed når vi er skuffet og så bretter vi opp ermene og går videre. Ap er det partiet med best næringspolitikk, så det er et godt grunnlag.

På en pressekonferanse lørdag bekrefter Støre at det er et bredt flertall i redaksjonskomiteen som går til landsmøtet med følgende vedtak.

– Det er ikke et stort nederlag for meg. Det er et godt vedtak, og det er mitt ansvar som partileder å se hva sier fylkeslederne mener, sier han.

Han sier at alternativet for ham hadde vært å stå på kompromisset fra 2017, men at han mener man heller må sette seg sammen og finne en løsning.

– Vi tar til etterretning at det er et flertall som ikke ønsker konsekvensutredning

LYKKELIG: AUF-leder Ina Libak fikk det som hun ville på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Var ikke noe alternativ

Saken er en stor seier for AUF, men de har måtte gå med på at det ikke blir noen varig vern-formuleringer. LO er taperen, som har stått hardt på ja til konsekvensutredning.

Ina Libak, leder i AUF, mener vedtaket er et resultat av lagarbeid. Det var aldri aktuelt for henne å gi seg.

– Det var ikke noe alternativ, sier Libak til VG.

– Vi har kjempet i 20 år for dette, og jeg har kjempet i 12 år, hele min tid i AUF. Det er så stort og historisk.

Libak mener vedtaket viser at Arbeiderpartiet setter natur og havnæringer foran olje og gass.

– Nå har vi et tydelig svar på hva vi mener. Jeg har ingen ord. Det er en så stor og viktig seier for min generasjon. Vi har vunnet en generasjonskamp.

AUF valgte å stå utenfor kompromisset i 2017. Men denne gangen kom AUF til landsmøtet med visshet om at 10 av femten fylkeslag har gjort gjort vedtak mot konsekvensutredning eller for varig vern mot oljevirksomhet i LoVeSe.

Hard drakamp

Kilder sier til VG at drakampen i redaksjonskomiteen har vært lang og tidvis frustrerende, hvor de som kjemper LOs og industriens sak, har stått knallhardt på Støre-kompromisset fra 2017, som åpner for konsekvensutredning av det potensielt utvinnings-spennende området Nordland VI.

Men Støre har altså gitt opp kampen om koneskvensutredning.

– Det er ikke realistisk. Det kommer ikke til å skje i denne perioden, sier han.

– Avgjørende

Forskjellen mellom varig vern og nei til konsekvensutredning kan virke liten. Men de som har kjempet for å hindre varig vern, mener det vil få konsekvenser for flere andre næringer enn oljen.

Kommende nestleder Bjørnar Skjæran, som er fylkesleder i Nordland og hentes inn i partiledelsen som en stemme fra nod, har vært opptatt av dette.

– For Nordland Ap, da vi gikk inn i dette landsmøtet, var det viktig for oss å få splittet de to spørsmålene denne saken handlet om: Konsekvensutredning, og spørsmålet om vern. Det har vi fått på plass, sier Skjæran til VG.

Han sier at det er to grunner til det er viktig:

– Konsekvensutredning blir det ikke uansett - det er det som er status. Og for oss er det viktig at dette området er et av våre viktigste næringsområder. Landsmøtet har lyttet til det, og gitt oss muligheten til å fortsette å jobbe for å skape vekst og arbeidsplasser i nord, det er helt avgjørende. Jeg er også fornøyd med at landsmøtet så tydelig slår fast at rammebetingelsene for denne viktige næringen ligger fast.

Bellona flytter fokus

– At Arbeiderpartiet nå sier nei til konsekvensutredning også av Nordland VI er en viktig seier. Ikke minst for AUF, som har gjort en imponerende innsats, sier Frederic Hauge, daglig leder i Bellona.

– Etter 30 år med stigmatisering og drittslenging fra Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og andre ledende personer i Arbeiderpartiet mot Bellona i denne saken, så føles det ekstra godt at AUF fikk til denne seieren. Vi kommer til å sende blomster til AUF-leder Ina Libak, sier Hauge.

I Nordland VI finner man blant annet finner Røstbanken med sine gyteområder samt verdens største kaldtvannskorallrev.

– Havstrømmene og værforholdene gjør også at et utslipp sør for Lofoten vil kunne ramme både havområdene og kystlinjen langs Lofoten og Vesterålen, et område som har lever levert arbeidsplasser, mat og skatteinntekter til den norske stat i uminnelige tider. Nå blir den neste kampen å få oljevirksomhet bort fra Trænarevet, sier Hauge.

FÅR ROS: – Jeg elsker deg! Ropte Gaute Skjærvø, sentralstyremedlem i AUF, til Ina Libak, leder i AUF. Mens partileder Jonas Gahr Støre holdt pressekonferanse om LoVeSe, feiret Libak med oljemotstanderne på Youngstorget.

les også

Drama på Ap-landsmøtet: Støre kan tape oljekampen

Slakt fra høyresiden

Energipolitisk talsmann i FrP, Terje Halleland, slakter Ap.

– Det er helt klart et løftebrudd overfor Arbeiderpartiets velgere, når partiet nå forandrer programmet sitt midt i perioden. Vedtaket bærer preg av utspekulert dobbeltkommunikasjon og er ekstra problematisk når det rammer Norges desidert viktigste næring, sier han.

Høyre-nestleder Bent Høie er like klar.

- Det er i seg selv skadelig for næringen at Arbeiderpartiet nå viser at de ikke lenger er en garantist for forutsigbarhet, men vingler mitt i en Stortingsperiode. 

- Det er trist å se at den delen av fagbevegelsen som representere industrien har fått mindre innflytelse i Arbeiderpartiet. Dette er et direkte angrep på LOs medlemmer, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder