GIR TIL NOEN: Finansminister Siv Jensen, her under fremleggelsen av Revidert nasjonalbudsjett på en pressekonferanse i Oslo torsdag forrige uke. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Frp-Sivs «skattegave»: Ikke én krone til minstepensjonistene

For tredje året på rad får pensjonister flest svekket kjøpekraft, men i år forsøker Frp-leder Siv Jensen å sukre pillen med en skattegave – som over 223.000 pensjonister ikke får noen glede av.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Marie Melgård

Artikkelen er over tre år gammel

I ettermiddag kom svaret fra Høyre/Frp-regjeringen: Heller ikke i år får pensjonistene økt pensjonene like mye som prisene i Norge har økt.

– Jeg er skuffet. Jeg trodde de forsto alvoret. Dette dreier seg om nesten én million mennesker i Norge. Dette er pensjonister som har liten mulighet til å påvirke økonomien sin, og dermed burde regjeringen tatt større ansvar for å få gi dem bedre økonomi, sier leder Jan Davidsen i Pensjonistforbundet til VG.

Regjeringens egne tallknusere anslår at prisveksten i Norge vil være på to prosent i inneværende år.

Fikk du med deg: Skjult maktkamp mellom Siv og Sylvi

En vanlig pensjonist med pensjon på rundt 250.000 kr. vil bare i år tape nær 8000 kroner i kjøpekraft. Totalt har samme pensjonist tapt over 14.000 kroner i kjøpekraft siden 2015.

Dårligste justering på seks år

Både i 2015, 2016 og i år har norske pensjonister fått en realnedgang i pensjonene med 0,4 prosent i 2015, 1,9 prosent i 2016 og 0,9 prosent i 2017.

– Pensjonistene får en pensjonsregulering på bare 0,38 prosent. Det er den laveste reguleringen siden pensjonsreformen i 2011, sier pensjonsøkonom Øyvind Røst i KLP til VG.

PENSJONIST-SJEF: Jan Davidsen. Foto: Jan Petter Lynau VG

Før årets pensjonsoppgjør kom i havn tirsdag, lanserte derfor Siv Jensen og regjeringen en skattegave til norske pensjonister på nesten en milliard kroner – for å bedre den dårlige økonomiske utviklingen for pensjonistene.

Bruker for vanskelige ord: Nå skal du få hjelp til å forstå pensjonen din

Skattekutt til noen

Men tall Finansdepartementet har utarbeidet på spørsmål fra Stortinget, viser at en pensjonist med inntekt på i overkant av 250.000 kroner kun får 1300 kroner i årlig skattelettelse. Dermed sitter denne pensjonisten fortsatt igjen med et tap av kjøpekraft på over 13.000 kroner over de siste tre år.

Og ikke nok med det:

Siv Jensens eget regnestykke viser at om lag 223.400 av landets pensjonister får ikke så mye som én krone av milliardkuttet i skattene.

Blant dem som ikke får noe av skattekuttet er landets minstepensjonister. Årsaken er at disse har så lav pensjon at de ikke betaler skatt av pensjonen de mottar.

– Det er de som har middels høy pensjon som får størst fordel av det økte minstefradraget som andel av pensjon, sier Øyvind Røst i KLP.

Frp-Siv er fornøyd

Finansminister Siv Jensen sier at regjeringen har løftet minstepensjonistene, og at minstepensjonen fra 2016 til 2017 vil være løftet godt over antatt prisvekst.

VG mener: Regjeringens regning går til våre barn og barnebarn

– Vi vet at landets minstepensjonister kan ha det trangt økonomisk, og da spesielt de som er enslige. Derfor har vi økt pensjonen til enslige minstepensjonister med 4000 kroner, to år på rad. Det er et stort pensjonsløft som betyr mest for dem som har minst fra før, og som vil gi en økning i minstepensjon godt over antatt prisvekst, sier Jensen, og legger til:

– Jeg er stolt over at Frp i regjering tar pensjonistenes hverdag på alvor. Derfor har vi redusert den avkortingen av pensjon for gifte og samboende med til sammen 8000 kroner for et par og senket skattene for pensjonistene med over 3000 kroner, sier Frp-lederen.

Har du lest denne? Økonomer om revidert statsbudsjett

Frp-Carl og Sp-Trygve enig: Kjempeglipp å fjerne eldres lønnsslippSå mye koster du NorgePensjonister jobbet gratis for 25 milliarder i fjor

Flere artikler

 1. Frp-Sivs «skattegave»: Ikke én krone til minstepensjonistene

 2. Pluss content

  Sivs skattegave til 223 400 minstepensjonister: Kr 0,-

 3. Pensjonist-topp advarer mot ny smell for pensjonistene

 4. Pluss content

  Så mye mindre får kvinner i pensjon

 5. LOs moderasjon smører Siv Jensens statsbudsjett

Fra andre aviser

 1. Solberg:- Aps forslag kan gi dårligere utvikling for pensjonistene

  Aftenposten
 2. Klasseforskjellene i Norge øker

  Fædrelandsvennen
 3. Fjerde år med svekket kjøpekraft for pensjonister flest 

  Aftenposten
 4. Arbeiderpartiet vil ta fra rike pensjonister og gi til minstepensjonistene

  Aftenposten
 5. Pensjonstenes klagekor er falskt, alderspensjonistene tilhører landets mest velstående aldersgruppe.

  Aftenposten
 6. Din pensjon

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder