PÅGREPET: Pågripelsen av psykolog og psykedelikaforkjemper Pål-Ørjan Johansen blir idag kritisert av fire advokater i en kronikk i dag.

PÅGREPET: Pågripelsen av psykolog og psykedelikaforkjemper Pål-Ørjan Johansen blir idag kritisert av fire advokater i en kronikk i dag. Foto: Fredrik Solstad VG

Forskerektepar tatt med 0,8 gram psykedelisk sopp – krever at politiet leverer den tilbake

Forskerekteparet Pål-Ørjan Johansen og Teri Krebs arbeider for legalisering av psykedelika som MDMA og LSD. Nylig ble paret pågrepet av politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Paret har etter hvert blitt kjent for sitt engasjement for å lovliggjøre psykedelika. Under Marihuanamarsjen i mai, som er en demonstrasjon for legalisering av marihuana, ble Krebs pågrepet av politiet. Noen timer senere ble også ektemannen pågrepet.

NEKTER BOT: Pål-Ørjan Johansen mener forbudet mot fleinsopp er ugyldig. Foto: Fredrik Solstad, VG

Johansen har tidligere, blant annet i VG+, vært åpen om at han har brukt psykedelika. Han ønsker å få rettsprøvd både beslaget og en eventuell bot, og vil kreve å få soppen tilbakelevert av politiet.

– Politiet bør bruke sine begrensede ressurser på lovbrudd som har et offer, fremfor å forfølge mennesker på grunn av deres privatliv, sier han.

I en kronikk i VG i dag kritiserer forsvarerne og støttespillere politiets handlemåte.

– Forskjellsbehandling

– Hvis politiet bruker pågripelse som et virkemiddel overfor mennesker som er framtredende i en politisk debatt, er det problematisk, sier advokatfullmektig Dagfinn Hessen Paust.

KRITISK: Advokatfullmektig Dagfinn Hessen Paust mener det er problematisk hvis politiet bruker pågripelse som et virkemiddel.

Han er Johansens forsvarer, og står bak kronikken sammen med tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund, jusprofessor ved Universitetet i Bergen Hans Marthinussen og Elden-advokat Inger Silka Zadig. Sistnevnte er også forsvarer for Teri Krebs.

Politiet svarer på sin side at de har arbeidet etter rutiner, og ikke forskjellsbehandlet ekteparet.

– Vi mener ikke det er noen grunn til å hevde at det har skjedd en urimelig forskjellsbehandling i denne saken, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon i Oslo.

Les hele politiets svar her.

Tatt under demonstrasjon

Da Krebs ble pågrepet under Marihuanamarsjen, hadde hun med seg sin to år gamle datter i demonstrasjonstoget.

– Politiet på stedet mente kvinnens oppførsel overfor barnet var bekymringsfull, sier Stølen.

Krebs ble testet på politistasjonen, og resultatene var negative. Likevel ransaket politiet ekteparets hjem, hvor de beslagla 0,8 gram av den psykedeliske sopparten fleinsopp.

Les også: Vil produsere psykedelika i Norge

– Det var jourhavende politijurist som var ansvarlig for pågripelsen, og som også bestemte at parets bolig skulle ransakes. Det ble også gjort andre funn enn narkotikabeslaget, som styrket mistanken om straffbare forhold vesentlig, sier Stølen til VG.

Pål-Ørjan Johansen har innrømmet at han er eier av soppen. Politiet kan gi forelegg hvis beslaget av fleinsopp er mindre enn 20 gram.

– Det er viktig for meg å få fram at jeg mener at det er mange aktiviteter man ikke bør gjøre mens man har omsorgsansvar for barn. Det gjelder bruk av alkohol så vel som psykedeliske planter. Det må også oppbevares utilgjengelig for barn. Dette mener jeg er viktig å få fram, sier Johansen til VG.

VG+: Behandlet seg selv med forbudte stoffer

­

– Kaster småbarnsforeldre på glattcelle

Paust mener mye er på fallende i saken. Han mener det er grunn til å lure på om politiets behandling av Krebs var objektiv. Både hun og ektemannen er offentlige personer, og har lenge vært aktive i narkotikadebatten.

– Politiet holder antagelig øye med de fra før, sier Paust.

Han mener også at prosessen etter ransakelsen har vært spesiell.

– De fant en liten mengde fleinsopp, som maksimalt sett gir en liten bot. Likevel kaster politiet to småbarnsforeldre på glattcelle i et døgn, og fratar barna foreldrene sine. Det er kanskje det verste i denne saken, sier han.

Les: Politiet innførte 50 kilo hasj til Norge

Stasjonssjef Stølen forteller at politiet ønsket å avhøre paret samme kveld, men at det ikke lot seg gjøre.

– Forsvareren til Krebs kunne ikke komme denne kvelden, og av hensyn til bevissikringen ble hun holdt i politiets arrest inntil avhør dagen etter, sier Stølen.

– Barnevernsvakta ivaretok barna over natten til foreldrene var avhørt. Politiet strakk seg langt for å ivareta barnas behov i denne saken, fortsetter han.

INGEN FORSKJELLSBEHANDLING: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon avviser de fire juristenes anklager om at ekteparet ble spesielt blinket ut av politiet. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Kritisk til politileder

I kronikken reagerer juristene også på at politimannen som pågrep Johansen, var en av lederne for Norsk Narkotikapolitiforening, som arbeider for det motsatte av Johansen og Krebs.

– De vil opprettholde dagens ruspolitikk. Det er problematisk at en av deres ledere representerer politiet i møte med folk som arbeider for å fremme motsatt politisk syn, mener Paust.

– Vedkommende som ledet innsatsen rundt Marihuanamarsjen jobber til daglig for en enhet som skal forebygge at barn og ungdommer havner i risikosonen for rus og kriminalitet, forteller stasjonssjefen, og legger til at det også var viktig ved dette arrangementet.

– Men beslutningene han tok her har ingenting å gjøre med vervet hans i Norsk Narkotikapolitiforening, understreker Stølen, men understreker at politimannen på grunn av nettopp dette vervet jo har en spesiell kunnskap om akkurat dette.

Les: Slår alarm om enorm økning av designerdop

KRITISK: Krebs forsvarer Inger Silka Zadig mener politets beslutning om å ransake parets bolig var dårlig. Foto: Moment Studio

– Ingen agenda med pågripelsen

Til tross for kritikken er advokatfullmektig Paust likevel klar på at dette handler om et lovbrudd. Han forteller at det er innsatsen som enkelte i politiet retter mot de profilerte personene han reagerer på.

– Politiet skal håndheve loven, men vi kan ikke ha et politi som i tillegg forsøker å motarbeide en lovlig demokratisk bevegelse, mener Paust.

Krebs' forsvarer Inger Silka Zadig er også kritisk til politiets håndtering av familien.

– At politiet mener man automatisk skal ta folks barn ved funn av ulovlig stoff, vitner om manglende gangsyn. Man fratar ikke folk barna ved funn av øl, selv om alkohol er et mer problematisk rusmiddel. Barna ble for øvrig tilbakelevert ved løslatelse, sier hun.

Stasjonssjef Kåre Stølen avviser anklagene om at politiet skal ha hatt en agenda med pågripelsen.

– Politiet har forholdt seg som i tilsvarende saker hvor det er grunn til bekymring for barns velferd, sier han.

Les: Hevder fleinsopp kan hjelpe med røykestopp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder