KNALLFORHOLD: Solen skinner og snøen ligger klar for skiglade på Sjusjøen de neste dagene. Foto: Sjusjøen skisenter

Vinteren har kommet - langrennsløyper flere steder

Et par minusgrader, nysnø og nypreparerte løyper. Nå er vinteren her!

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

ALDRI SUR: Lars Ragnar Manengen kom seg raskt ut da snøen ble liggende på Skeikampen tirsdag. Bildet er fra en tidligere skitur. Foto: PRIVAT

Mange går og venter hele sommeren, og kommer seg ikke ut fort nok når snøen først har begynt å legge seg. Da snøen lavet ned tirsdag formiddag, var ikke Lars Ragnar Manengen fra Øyer sen om å spenne på seg skiene for første gang denne sesongen.

Husker du? De nye fjellvettreglene

Førstemann ut i løypene

– Jeg prøver å komme meg ut de første dagene, så sant jeg har mulighet. Så lenge fridagene passer med skiføret, så er jeg tidlig ute i løypene, sier Manengen til VG.

Som tidligere toppsyklist har skigåing vært viktig stort sett hele tiden.

– Det henger vel litt i fremdeles. Da jeg trente mye var jeg ganske ivrig på å komme meg ut på ski, for å få litt variasjon i treningen, forteller han.

Tirsdagens tur, som altså ble sesongens første, endte på rundt 15 kilometer. Ettersom mange løyper ikke var preparert, måtte det bli tur/retur, men Manengen er fornøyd.

– Og i dag, onsdag, kan det bli opp mot tre mil, da skal jeg til Sjusjøen. Og i helga kommer det jo mye oppkjørte løyper i området, så det blir bra, sier han.

Manengen forble alene i løypene tirsdag, men har tro på å møte folk allerede onsdag.

– Jeg så på Facebook at flere hadde vært ute i går, så det kommer nok folk etter hvert, sier han.

Ville vinterfjell: De beste norske fjellene for topptur og langtur

SKEIKAMPEN: Løypene er gjort klare i flere av landets skianlegg. Foto: Skeikampen

Løypene ligger klare

Foreløpig befinner de aller fleste åpne løypene seg i Oppland og Buskerud. Manengen valgte seg Skeikampen da han skulle ut på tirsdag. Torger Fenstad sitter i styret i skianlegget, og forteller at de har jobbet med løypene også i natt.

– Alt er ikke kjørt opp og klart helt enda, men vi har fått grunnpreppet en del i skogen i natt, og holder på fremdeles. Helt i høyfjellet er det jo mye vind, så det er noen partier som har føyket litt, og det er fortsatt litt grus. Men du kan få gått deg en tur, lover han.

Han anbefaler ikke å ta med de beste skiene i parken helt enda, men har tro på at vinteren har kommet for å bli.

– Du trenger kanskje ikke ta skiene du skal gå OL med, det er vel et greit tips. Men kuldegradene er jo meldt fremover, så snøen blir liggende, sier han.

Også på Sjusjøen lover løypesjef Johannes Haukåssveen gode nyheter for de skiglade.

– Vi har 30 centimeter med nysnø, og 30 kilometer med oppkjørte løyper. Vi kjører opp enda litt mer i kveld, og skal prøve å vedlikeholde det. Men det er jo bare 25. oktober, så vi må se om vi får igjen mildværet, sier han til VG.

TRE MIL MED LØYPER: Øyer turskiløyper har jobbet nattestid for å få løypene klare. Foto: ØYER TURSKILØYPER


Flere har begynt arbeidet: Løypemaskinene igang flere steder etter snøfallet

Forventer storinnrykk til helgen

Likevel; ettersom dagene fremover ser ut til å preges av blå tall på gradestokken i fjellområdet, er det bare å glede seg.

– Skimessig er det jo meldt bra vær. Så tidlig på sesongen blir det ikke prioritert milevis med løyper, men folk skal få gå på ski fremover, forsikrer Haukåssveen.

Også Øyer turskiløyper har gjort noen mil klare for de ivrigste skiløperne.

– Det er veldig bra skiføre her nå, vi har rullet løyper i hele natt. Det blåste og snødde hele natten, så nå har vi omtrent tre mil med løyper, forteller Jo Stenersen i Øyer turskiløyper.

Foreløpig har ikke så altfor mange besøkt Øyer-løypene, men Stenersen har tro på at det kan endre seg de neste dagene.

– Det er nok litt tidlig for folk enda, men i morgen er det jo meldt kjempevær. Så det planlegges nok for storinnrykk når folk kommer på hyttetur og andre samlinger inn mot helga. Da pleier det å bli nærmest kø i løypene, forteller Stenersen til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder