STORT TILSYN: Statens strålevern har ført tilsyn med 200 solarier, og fant omfattende brudd på regelverket. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Skuffet etter solariekontroll: Fant omfattende regelbrudd

Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverket. – Vi er skuffet, sier direktør.

  • NTB

Artikkelen er over to år gammel

Foreløpig er bare 70 prosent av tallene fra storkontrollen klare, men strålevernet er likevel tydelige på at resultatet ikke er tilfredsstillende.

– Det er omfattende brudd på regelverket, til tross for at bransjen har hatt god tid på å innrette seg, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern til NRK.

I fjor ble det innført 18-årsgrense for bruk av solarium, men over halvparten av solstudioene som er kontrollert, har ikke god nok alderskontroll, skriver kanalen.

Les også: Flere nordmenn får påvist føflekkreft: – Bekymringsfullt

– Det er ekstra skuffende fordi vi vet at risikoen for å få hudkreft er ekstra høy for dem som starter med solarium i tidlig alder, sier Kofstadmoen.

Ved 55 prosent av de undersøkte solstudioene fikk ikke kundene god nok informasjon om helsefarene ved å ta sol.

Bakgrunn: Alderskontroll ved alle solarier fra nyttår

Styreformann i Norsk Solarieforening, Ronny Rath Pedersen, er uenig i Strålevernets konklusjoner. Han sier at bransjen støtter opp om kravet om god informasjon og forsøker så langt det er mulig å etterleve regelen om 18-årsgrense.

– Vi tror det er en betydelig del av bransjen som har en tilfredsstillende form for alderskontroll, sier han.

Han mener Strålevernet håndhever regelverket for rigid, og at de har en agenda.

Husker du? Fant sæd i flere solarier

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder