FAMILIEN: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn med Maud Angelica på armen var til stede under julegudstjenesten i Asker kirke 1. juledag i fjor. Foto: SCANPIX

Dronningen fikk fødselsmeldingen under pavens begravelse: Märtha fødte hjemme

OSLO/ROMA (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn har i dag fått en datter.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

I en pressemelding fra Slottet står det at fødselen fant sted på Bloksberg, Hankø ved hjemmefødsel som forløp normalt.

Mobilbeskjed

- Både kongeparet og kronprinsparet er orientert om den hyggelige nyheten og alle gleder seg over det nye familiemedlemmet, sier konstituert informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen til VG Nett.

Dronning Sonja er sammen med statsminister Kjell Magne Bondevik i Roma i dag for å delta i pavens begravelse.

- Jeg gikk sammen med dronning Sonja ut av begravelsen da Dronningen fikk meldingen på sin mobil, sier statsministeren.

Prinsesse Märtha hadde lest inn en mobilmelding til sin mor om den store familiebegivenheten. Dronningen ble veldig glad over meldingen, og Märtha fortalte alt stod bra til mer mor og barn.

BLOKSBERG: Her fødte prinsesse Märtha sitt andre barn. Foto: THOMAS ANDREASSEN

- Vannet var gått

- Jeg lurte litt på hvorfor hun lyttet så intenst på en mobilmelding på vei ut av en begravelse. Men jeg så på ansiktet hennes at det var gode nyheter, sier statsministeren til VG Nett om hvordan Dronningen ble orientert om familieforøkelsen.

På spørsmål om han trodde meldingen var sendt under selve begravelsesseremonien svarte Bondevik:

- Sannsynligvis ble den det. Men hun hadde på forhånd fått vite at vannet var gått, sier Bondevik.

BILDESPESIAL: Märtha og Ari som barn


Statsministeren ble også spurt om hva han synes om det litt uvanlige navnet den lille jenta har fått.

- Det er et nokså uvanlig navn, men de er jo flinke til det de to, sier Bondevik med smil.

BARNEBARN: Kongeparets to første barnebarn, prinsesse Märtha Louises Maud Angelica og kronprins Haakons Ingrid Alexandra, fotografert før jul i fjor. Foto: SCANPIX

Den lille jenta blir nummer fem i arverekken til den norske trone. Men hun vil som sin storesøster Maud Angelica få sin fars etternavn og ingen kongelig tittel.

Hjemmefødsel

Ved Slottet vil de ikke opplyse hvorvidt det var planlagt at prinsesse Märtha Louise skulle føde i private omgivelser. Men det har en tid vært spekulert i at prinsessen kunne tenke seg å føde på hytta i Bloksberg som hun fikk i bryllupsgave hos Kongen.

Ukebladet Se og Hør skrev for noen uker siden at prinsessen ønsket en hjemmefødsel med jordmor og fødelslege til stede - på hytta i Bloksberg.

"Märtha har undersøkt flere muligheter. Hjemmefødsel er et av alternativene", skriver Se og Hør at de har fått høre fra informert hold.

Sjeldent

Ifølge Barnimagen.com er kun 1 prosent av rundt 55000 norske fødsler såkalte hjemmefødsler - det vil si at fødslene skjer i private omgivelser.

STORYTELLER: En høygravid prinsesse Märtha fortalte eventyr med stor innlevelse foran skuelystne bokkunder i Oslo i mars. Foto: Mattis Sandblad

- Hun er en gyllen halvmeter, sa Ari Behn med et stort smil til pressen etter den fødselen. Hvordan han vil beskrive sin datter nummer to, er ennå ukjent.

Slik så Maud Angelica ut på sine første offisielle bilder.

- Hyggelig å bli farmor igjen

Marianne Solberg Behn gleder seg over å ha blitt farmor igjen.Solberg Behn fikk den hyggelige beskjeden kort tid etter at barnebarnet Leah Isadora var født.

- Det er veldig hyggelig å bli farmor og en glede, absolutt, sier Marianne Solberg Behn til NTB.

Den nybakte farmoren og moren til Ari Behn hadde planlagt å hilse på barnebarnet Leah Isadora første gang fredag ettermiddag.

Splittet familie
Dronning Sonja skal reise hjem fra Roma i kveld.

Kong Harald er for tiden under restituering etter hjerteoperasjonen og er sykemeldt. Kronprins Haakon, som er regent i sin fars fravær, og kronprinsesse Mette-Marit skal etter planen reise til Storbritannia etter statsråd i dag. Det er ikke kjent om de har fulgt planen eller ikke.

De skal delta i bryllupet mellom prins Charles og Camilla Parker Bowles i morgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder