- SLO TIL BJØRNEN: Faren til en av de skadede forteller til BBC at sønnen slo bjørnen for å få ham til å gå vekk. Her fraktes den døde bjørnen vekk. Foto: Arild Lyssand/Sysselmannen på Svalbard

Skjøt isbjørnen - ble selv skadet i angrepet

Briter overrasket av 250 kilo tung hannbjørn

- Sønnen min slo bjørnen på nesen

- Ingen så at bjørnen kom

(VG Nett) Vedkommende som skjøt og drepte denne isbjørnen, ble selv skadet da bjørnen gikk til angrep.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Den 250 kilo tunge hannbjørnen snek seg innpå teltleiren hvor 13 ungdommer holdt til fredag morgen. Alle de 13 skal ha vært inne i teltene sine da isbjørnen gikk til angrep.

BAKGRUNN: Isbjørn angrep ungdomsleir

De hadde satt opp såkalte snublebluss, som kunne ha varslet dem om bjørnen, men politiet vet foreløpig ikke om disse gikk av.

- Det var ingen som så at bjørnen kom, sier Erik Nygaard, sysselmannsoverbetjent og stabssjef hos Sysselmannen, til VG Nett.

Flere skal ha kommet ut av teltene sine da bjørnen gikk til angrep. Den klarte å bite fem av leirdeltakerne før den ble skutt og drept.

- En av dem som ble skadet skjøt bjørnen, sier Nygaard.

Han kan ikke si om mannen ble skadet før eller etter at han skjøt bjørnen.

- Slo bjørnen på nesen

De fatale bjørnebittene gjorde at en 17 år gammel britisk gutt omkom. Fire personer måtte sendes til sykehus.

En av dem har fortalt at han forsøkte å jage bort bjørnen, ifølge britiske BBC.

- Ifølge doktoren og andre personer, så prøvde han å jage bort bjørnen ved å slå den på nesen. Jeg vet ikke hvorfor, men han gjorde det og bjørnen angrep ham med den høyre labben over ansiktet, hodet og armen hans, sier guttens far ifølge nettstedet.

Både sønnen hans og de tre andre skadede fikk hodeskader i angrepet.

Så isbjørn for første gang

De 13 personene som var i teltleiren var på tur med British Schools Exploring Society og deltakerne var mellom 16 og 23 år. Lederne var noe eldre. Ifølge bloggen sin hadde de sett isbjørn for første gang noen dager tidligere, og gledet seg stort over det.

Helikopteret som kom til teltleiren tok med seg de fire skadede til UNN, men livet til 17-åringen sto ikke til å redde. Ifølge Edward Watson, direktør på British Schools Exploring Society, hadde han planer om å studere medisin.

- Han var en fin ung mann som hadde planer om å studere medisin etter skolen. Etter alt å dømme så ville han blitt en utmerket doktor, sier Watson til BBC.

- Skal sendes hjem

De skadede, som alle er menn, og 16, 17, 27 og 29 år gamle, er nå på Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø.

(Saken fortsetter under bildet)

SKUTT: Bjørnen ble skutt og drept da han gikk til angrep på en teltleir fredag morgen. Foto: Thomas Lysgaard/SCANPIX


To av dem har moderate skader, de to andre har alvorlige skader. Alle har fått skader i hodet.

- Alle er våkne. Etter hvert vil vi vurdere når de skal overføres til britiske sykehus. Det er alltid best å komme hjem, sier Marit Einerjord, pressevakt ved UNN til VG Nett.

Får hjelp av kirken

De åtte som ikke ble skadet i angrepet har reist inn til Longyearbyen.

- De er under kyndig omsorg av Svalbard kirke. Om tid og stunder vil de sikkert reise hjem igjen, vi skal avhøre noen av dem som vitner, sier Nygaard.

De åtte er i slutten av tenårene, ifølge Nygaard. Til sammen 88 personer skal ha reist med gruppen til Svalbard, men de skal ha skilt lag slik at bare 13 personer var i teltleiren da angrepet skjedde. Turen skulle vare fra 23. juli til 28. august.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder