TVANGSBADET: Det var under en feltøvelse Alice Asplund ble befalt av en løytnant å kle av seg alle klærne og bade naken. FOTO: Privat

Tvunget til nakenbading: - Jeg var livredd og gjemte meg bak andre

Forsvarssjefen beklager: Det er uakseptabelt

(VG Nett) Da løytnanten ba Alice Asplund (23) om å kle av seg og bade sammen med 30 mannlige soldater, mens fire befal så på, ble hun livredd.

  • Kristine Hellem Aanstad
  • Masha Dundic
Publisert:

- Han var så streng og sint i stemmen, at jeg ikke turte å gjøre noe annet enn å følge ordren hans, forteller Alice Asplund til VG Nett.

Les også: Kvinnelig soldat beorderet til å bade naken

Hendelsen skjedde under en tredagers feltøvelse på Heggmoen utenfor Bodø i september i år. Etter at soldatene hadde utført et oppdrag fikk de beskjed om å stille opp på rad og rekke, for så å kle av seg helt ned til nettoen. Saken ble først omtalt av Avisa Nordland.

- Jeg trodde han mente at vi skulle kle av oss til nettingen, som er et slags superundertøy, men fikk raskt beskjed om at alt av klær skulle av.

Asplund spurte om å få ha på seg boksershorts og sports-BH. Men dette ble raskt avvist av løytnanten.

- Han fortalte da at det skulle være likt for alle. Undertøyet måtte av for å få vasket seg skikkelig, og at jeg ikke kunne protestere mot hans regler, forteller 23-åringen.

Begynte å gråte

Den første rekken med gutter ble befalt ut i det kalde vannet og startet å bade.

- Jeg ble livredd da jeg forsto at jeg snart måtte ut dit og stå naken foran alle. Jeg satte meg ned på bakken med armene rundt bena og prøve å gjemme meg. Men så plutselig ropte løytnanten navnet mitt med en så streng stemme at jeg ikke turte å gjøre annet enn å gå uti og utføre befalingen.

Asplund forteller at hun gråt under hele hendelsen.

- Jeg skalv og var redd hele tiden. Du får aldri beskjed da du melder deg inn i militæret at du kan risikere å måtte bli utsatt for dette. Hvis det er tilfelle, burde jenter bli advart mot slike situasjoner.

- Ikke akkurat gjennomtenkt

FORSTÅR REAKSJONEN TIL ALICE: Hege Therese Solberg, landstillitsvalgt for Luftforsvaret

- Først og fremst er dette veldig trist. Mange sier «velkommen til Forsvaret», sånn er det bare, men i sånne situasjoner handler det om å se enkeltmennesket og bruke sunn fornuft. Jeg skjønner veldig godt at Alice reagerte, sier Hege Therese Solberg, som er landstillitsvalgt for Luftforsvaret til VG Nett.

Solberg mener at når man motsetter seg så mye som Asplund gjorde, så skal man ikke bli tvunget til å kle av seg.

- Jeg har aldri hørt om at man må bade naken på øvelse tidligere. Det er vanlig at man må bade, men med undertøy på. Tror at flere kommer til å stå frem, nå som en har gjort det.

Solberg er for kjønnsnøytral verneplikt, at det skal være det samme for alle, men at det går an å bruke sunn fornuft.

- Det er veldig viktig at jenter tør å stå frem og si ifra når de ikke er komfortable med situasjonen. Jeg skjønner at det er vanskelig å si imot befal, så bruk de tillitsvalgte.

- Så det vil si at man må gjennomgå dette først?

- Nei det er jo ikke sånn det skal være. Jeg syns ikke akkurat dette var en veldig gjennomtenkt avgjørelse fra befalets side.

Også tidligere landstillitsvalgt for Forsvaret, Aurora Wulvik, synes det er merkelig at befalene ikke tar hensyn til Asplunds følelser.

- Jeg blir helt satt ut av dette og synes det er kjempetrist. Dette er virkelig helt uholdbar oppførsel.

Et sjokk

23-åringen hadde tidligere hørt om lignende situasjoner hvor soldater måtte bade nakne på feltøvelser. Men det kom likevel som et sjokk da Asplund befant seg i situasjonen selv.

- Jeg hadde hørt rykter om nakenbading, men trodde egentlig ikke på det. Jeg hadde fortalt til kjæresten min bare en uke tidligere at hvis jeg kom i en slik situasjon ville jeg nekte å utføre kommandoen.

Men der og da ble det for mye for Asplund.

- Jeg klarte ikke å tenke klart i den situasjonen. Når du får en så direkte kommando er det vanskelig å si nei. Du stoler jo på løytnanten din og tror at han vil ditt beste.

Behandler saken internt

Etter hendelsen bestemte Asplund, i samråd med familien, å anmelde hendelsen til politiet. De henla saken da de ikke fant noe straffbare forhold.

Nestkommanderende ved 132 luftving på Bodø hovedflystasjon, stabssjef Trond Salthammer ble informert om saken samme dag som den ble anmeldt.

- Det ble startet en etterforskning som til slutt ble oversendt politiet. De henla saken, men da kom krigsadvokaten med en anbefaling om hva som bør gjøres med saken internt, forteller han til VG Nett.

Hva krigsadvokaten anbefalte, ønsker ikke Salthammer å kommentere. Han forteller at det ikke finnes generelle instrukser som sier at man skal gjennomgå nakenbading under leksjonen om felthygiene samtidig som han understreker at felthygiene er en viktig leksjon.

- Hendelsen har skjedd, men vi ønsker ikke slike situasjoner i Forsvaret.

Forsvarssjefens talsmann, Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre mener situasjonen er uakseptabel.

UAKSEPTABELT: Talsmann for Forsvarssjefen, Obersløytnant Bent-Ivan Myhre.

-Det er totalt uakseptabelt at noen av våre soldater mot sin vilje skal være tvunget til nakenbading i påsyn av andre. Selv om felthygiene inngår som del av et øvingsopplegg, så skal den personlige integriteten tas hensyn til. I denne saken gikk dette øvingsmomentet langt utover Forsvarets normer, og hva vi står for- det er noe vi beklager.

- Slik jeg forstår det har lokal avdeling gjennomført samtaler med soldaten og beklaget episoden. Jeg er også blitt orientert om at det ble reist personalsak mot ansvarlige befal. Jeg må igjen presisere at dette er hendelser som ikke skal skje og Forsvaret beklager dette på det sterkeste.

Tenker mye på hendelsen

Østlandsjenta forteller at hun har hatt en fin tid i militæret, men at når folk spør om hun trives er det vanskelig å tenke på annet enn nakenbadingen.

- Denne episoden har ødelagt mye for meg. Tidligere kunne jeg godt anbefale jenter til å søke i militæret, men nå klarer jeg det ikke lengre. Det blir for vanskelig når alt jeg tenker på er denne hendelsen.

Asplund mener det er viktig for jenter som ønsker å søke seg til militæret å være klar over hvilke rettigheter man har.

- Du må ikke gjøre alt du blir befalt å gjøre. Jeg vet selv at det er utrolig vanskelig å si nei når du står i en slik situasjon, men av og til må man tenke selv og sette egne grenser. Jeg skulle ønske at jeg på forhånd hadde fått mer informasjon om hvilke rettigheter jeg har i slike situasjoner.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder