ANGREPET: En bevæpnet sikkerhetsvakt foran det brennende Taj Mahal-hotellet i Mumbai. 172 mennesker ble drept, og minst 350 skadet. Foto: AFP

E-tjenesten: - Frykter «Mumbai-angrep» i Norge

Mener terrorangrep tilrettelegges fra Norge

LUTVANN (VG Nett) Etterretningstjenesten frykter at al-Qaida-grupper vil prøve å gjennomføre angrep med selvmordsbombere - også i Norge.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Både under terrorangrepet i Mumbai og angrepet mot Serena Hotel i Kabul der Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble drept, brukte terroristene en enkel, men dødelig fremgangsmåte:

Selvmordsbombere som skaper sjokkeffekt, før andre terrorister utstyrt med håndvåpen går løs på de som måtte befinne seg i nærheten.

- Vi er bekymret for at slike aksjoner kan skje i Europa, sier sjef for Etterretningstjenesten i Norge, generalløytnant Kjell Grandhagen, til VG Nett.

I dag la Etterretningstjenesten for første gang frem en ugradert vurdering av situasjonen i en rekke land og områder. I rapporten, som blir kalt Fokus 2011, blir også faren for et slikt terrorangrep i Europa omtalt.

«Det er gjennomført flere angrep i al-Qaidas kjerneområder der en kombinasjon av eksplosiver og håndvåpen har blitt benyttet. Også utenfor disse områdene har slike angrep forekommet, som i Mumbai i november 2008. Al-Qaida og tilknyttede grupper vil trolig også forsøke å gjennomføre denne typen angrep i Europa», skriver E-tjenesten i rapporten.

Frykter Europa-angrep

- Vi har sett en utvikling av internasjonale terrornettverk over tid. Før var terroristene opptatt av å gjennomføre store, spektakulære angrep, som 11. september. Men mottiltak som nye varslingssystemer og sikkerhetstiltak har gjort det vanskelig å gjennomføre denne type angrep. Derfor velger terroristene andre måter å operere på, sier Grandhagen.

ETTERRETNINGSSJEF: Generalløytnant Kjell Grandhagen. Foto: Morten Holm/SCANPIX

- Kan det skje i Norge?

- Vi har jo sett mislykkede aksjoner både i København og Stockholm. Å tro at det er et stengsel rundt Norge som gjør at det ikke skjer her, blir feil. En dag risikerer vi at noen lykkes med å gjennomføre et slikt angrep. Og det kan skje hvor som helst i Europa, sier Grandhagen til VG Nett.

- Terror-tilrettelegger fra Norge

Som VG Nett skrev i januar, har flere personer bosatt i Norge tett kontakt med al-Qaida og andre terrorgrupper. Noen reiser ut for å trene på dødelige aksjoner.

- Vi ser stadig forbindelser mellom miljøer i Norge og ulike terrornettverk ute i verden, sier Grandhagen.

I rapporten skriver E-tjenesten at det også blir «lagt til rette for» terrorangrep i Norge.

«Kontakten mellom al-Qaida eller tilknyttede grupper og personer i Norge er i hovedsak i form av støttevirksomhet, men har i de senere årene også inkludert tilrettelegging for angrepsvirksomhet», skriver E-tjenesten.

Lettet på sløret

Fokus 2011-rapporten ble presentert i hovedkvarteret til den norske Etterretningstjenesten, i Lutvann leir i utkanten av Oslo sentrum. Herfra jobber flere hundre menn og kvinner med noen av Norges best bevarte hemmeligheter.

Det er svært sjelden E-tjenesten letter på sløret, og kommer med sine vurderinger. Derfor ble det ikke spart på superlativene da rapporten ble lagt frem.

- Jeg er veldig fornøyd. Dette er et ektefødt barn av mitt ønske om en større åpenhet i Forsvaret. Jeg tror den vil være av interesse for samfunnsengasjerte innbyggere, og håper den skal bidra til en bedre debatt om sikkerhetspolitikk, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap), som selv har tatt initiativet til rapporten.

LES HELE RAPPORTEN: Klikk her for å komme til Forsvarets nettsider

- Økende cyber-trussel

I tillegg til terrorisme, går rapporten inn på spredning av masseødeleggelsesvåpen og det E-tjenesten har kalt «trusler i det digitale rom» - som har blitt enda mer aktuelt etter det omfattende dataangrepet mot Forsvaret VG Nett skrev om i mai.

- Jeg vil ikke gå nærmere inn på konkrete hendelser, og hva vi har gjort i etterkant av angrepet. Men det er en økende trussel mot norske interesser, der de mest alvorlige truslene kommer fra andre stater og andre lands etterretningstjenester, sier Kjell Grandhagen til VG Nett.

- Var det andre stater eller etterretningstjenester som sto bak angrepet mot Forsvaret?

- Det kan jeg ikke si noe om, sier Grandhagen.

DREPT: Osama bin Laden. Foto: US Attorney for the Southern District of New York

Fokus-rapporten går også gjennom en rekke land og områder som påvirker norske interesser, som nordområdene, Russland, Afghanistan, Pakistan, Kina, Iran, Sudan, Somalia, Midtøsten og Nord-Afrika.

Ingen Osama-effekt

Rapporten er også oppdatert med siste utvikling på en rekke store nyhetshendelser, som drapet på Osama bin Laden. Men E-tjenesten tror ikke at terrorlederens død vil føre til store endringer i terrortrusselen.

«Den mest alvorlige terrortrusselen internasjonalt stammer fra al-Qaida og militante islamistiske nettverk påvirket av al-Qaidas ideologi. Bortfallet av al-Qaidas leder, Osama bin Laden, vurderes ikke til å endre dette på kort sikt», står det i rappiorten.

- al-Qaida har fått en så desentralisert struktur at det er fullt mulig å videreføre operasjoner uten én, sentral leder, sier Grandhagen til VG Nett.

FÅ FLERE OPPDATERINGER OM FORSVARET OG DE NYE TRUSLENE MOT NORGE - BLI MEDLEM I VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder