Festvoldtekter mest vanlig

Bare én av 88 anmeldte voldtekter i Hordaland i fjor var overfallsvoldtekt. Flest anmelder voldtekt i forbindelse med fest.

Artikkelen er over syv år gammel

Selv om overfallsvoldtekter får mest oppmerksomhet viser statistikken at den store majoriteten av anmeldte voldtekter tilhører tre andre kategorier: Såkalte relasjonsvoldtekter (i parforhold), sårbarhetsvoldtekter (voldtekt i andre tillitsforhold som for eksempel sykepleier/pasient) og voldtekter knyttet til fest, skriver Bergens Tidende.

En tredjedel i Oslo

Festvoldtekter er den desidert største gruppen, bare i Oslo politidistrikt står slike voldtekter for en tredel av alle voldtektsanmeldelser. Slike voldtekter er vanskelig å bevise, og i samme politidistrikt ble to av tre anmeldte festvoldtekter i 2010 henlagt året etter.

- Dette er i utgangspunktet vanskelige saker å etterforske. Vi skal være overbevist om at det faktisk har skjedd en voldtekt før det blir aktuelt å ta ut siktelse mot noen, sier Rigmor Isehaug, leder av vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Berusede kvinner

At kvinnen som ble voldtatt er beruset er en av hovedårsakene til at slike voldtektssaker ofte blir henlagt.

- Det er alltid den som voldtar som skal ha all skyld og stilles til ansvar for det han har gjort. Men dersom man ved å drikke mindre kan minke risikoen for å bli voldtatt, så tenker jeg at nettopp dette er en god grunn til å begrense inntaket sitt, sier Isehaug.

En utredning foretatt av Riksadvokaten over voldtektssaker som endte med tiltale viser også at det var enklere for den tiltalte å bli frifunnet om kvinnen var ruset.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder