DRAMATISK: Alle veiene inn til Kirkesdal i Troms er vasket vekk av flommen som herjet i området i går. Her fra en av hovedveiene gjennom bygden. Foto: Kjetil Nordmo

Bygd isolert siden i går - alle veier vasket bort i flom

NVE: - Dette er godt over en femtiårsflom

(VG Nett) Innbyggerne i den lille bygden Kirkesdalen i Målselv kommune er fortsatt helt isolert etter at flommen i Troms oversvømte veier og raserte bruer lørdag.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL
Nordlys - - Veien står under vann og det flyter rundballer overaltNordlys - Ordfører advarer mot "flom-safari"Evakuerer hus

Lørdag førte store regnmengder og smeltevann fra Sverige til at flere elver i Troms gikk over sine bredder. Kirkesdalen, en bygd med i overkant av 100 innbyggere, har vært totalt isolert siden i går, og flere av innbyggerne har blitt fraktet vekk med redningshelikopter det siste døgnet.

Frank Evenstad bor i Kirkesdalen, men ble i går kveld evakuert.

- Jeg har snakket med noen av de andre som er isolert, og de er opptatt av å gjøre det beste ut av det. Nesten alle veier er tatt av flommen, så det er ingen mulighet til å komme seg vekk selv, sier Evenstad til VG Nett.

Følg vegvesenets fortløpende oppdatering på stengte veier her.

(Saken fortsetter under bildet)

OVER SINE BREDDER: I Målselva i Troms fylke steg vannet kraftig lørdag. Foto: Odd T. Johansen


Ble hentet med helikopter

Evenstad ble evakuert fra bygda lørdag kveld med redningshelikopter sammen med ektefellen Eva Lund Evenstad. De to befinner seg nå på campingplassen på Dyrøy. Der planlegger de å bli til veiene til Kirkesdalen er åpnet.

- Vi kunne dratt hjem, men det er ingen hensikt i det. Da blir vi sittende isolert. Vi har ikke drikkevann og kommer oss ikke noen steder.

Han forteller at det hovedsakelig er skader på bygninger og dyrket mark som preger Kirkesdalen søndag formiddag.

- Det er forferdelig, men det er når vannet trekker seg tilbake at man får dannet seg et inntrykk av skadene, sier Evenstad.

Han sier videre at opprydningsarbeidet vil bære preg av de store mengdene gjørmevann som har vasket vekk alt av hovedveier og gårdsveier.

VET DU NOE? HAR DU BILDER, TIPS ELLER VIDEO?2200@VG.NO || SMS/MMS til 2200 || 22000000

SJEKK VÆRET DER DU ER PÅ PENT.NO

Vannmassene på vei tilbake

Thomas Skaugen, vakthavede hydrolog i Norges vassdrag- og energidirektorat, sier til VG Nett søndag ettermiddag at flommen er på vei tilbake.

- Flommen har akkurat kulminert, det vil si at den er på vei tilbake, sier han.

Søndag ettermiddag er det lett nedbør, men også opphold noen steder i Troms, der flommen har herjet som verst det siste døgnet.

- Vi er litt usikre på hvor mye det har regnet, men tror dette er godt over en femtiårsflom, sier Skaugen.

Hydrologen sier det vil variere litt hvor lang tid det vil da før vannmassene trekker seg tilbake, avhengig av hvilke områder som drenerer vannet raskest.

En femtiårsflom måles ut fra de to høyeste vannføringene på et utvalgt sted i løpet av en hundreårsperiode. Vannføringen måles hvert år, men det er den laveste av de to høyeste som definerer hva som regnes som en femtiårsflom.

Politiet: - Har kontroll

Politiet opplyser til VG Nett søndag morgen at de har kontroll over situasjonen etter flommen som har rammet kommunene Bardø, Målselv og Storfjord.

- Vi har kontroll på situasjonen i forhold til mennesker og dyr, men det er store materielle skader, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Øyvind Gundersen, til VG Nett søndag morgen.

Gundersen sier i likhet med Evenstad at det er veinettet og bygninger, i tillegg til store områder dyrket mark, som har fått de største skadene.

- Vi regner med at det er høy vannstand, men vi regner med at dersom nedbøren avtar, vil også det roe seg litt.

Akutt fase over

I går ble blant annet et eldre ektepar evakuert fra hjemmet sitt med helikopter i Kirkesdalen.

- Vi fortsetter å vurdere situasjonen fortløpende, men vi regner med at behovet for akutt redningsinnsats nå er over, sier Gundersen.

- Nå er det kommunene som skal sørge for evakueringen.

Må vente på vannet

Ordfører i Målselv kommune, Helene Rognli, sier til VG Nett at det er lite å gjøre før vannet begynner å trekke seg tilbake, annet enn å forsøke å få overblikk over situasjonen og evakuere dem som eventuelt måtte trenge det.

- Vi har sammen med politiet vært i kontakt med de aller fleste. Det var to eldre mennesker som måtte evakueres med redningshelikopter, men bortsett fra det har vi en god følelse på at alle har det bra.

(Saken fortsetter under bildet)

TAKELVA: Også i Takelva i Troms har vannet steget dramatisk. Foto: Odd T. Johansen


Hun legger til at det ikke er noen som kan ha det fullstendig greit når de ser ut av vinduet og ser eiendommen sin under vann.

- Vi var ute til sent på natt i går, og må nå vente på at vannet siver litt vekk, før vi kan sette oss ned og planlegge nøye hva vi gjør videre, sier hun.

- Særlig i Kirkesdalen er vi helt avhengige av at naturen hjelper oss, og at vannet synker igjen, fortsetter ordføreren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder