OPPGITT: Norsk-somalske Kadra Yusuf (30) er oppgitt over de lettkledde bildene som har dukket opp den siste tiden. Her representert ved Helle Vaagland, Marianne Aulie og Demi Moore. Foto: Roger Neumann/Privat

Stempler nakenbilder som luksusfeminisme

Norske kroppsfeminister stemples som selvsentrerte, rike, hvite damer med fritidsproblemer. - De klarer ikke å se lenger enn til sin egen pupp, mener Kadra Yusuf.

  • Karoline Flåm
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Innvandrerkvinner i Norge er langt fra imponerte over den såkalte «nakenfeminismen» som har preget nyhetsdebatten de siste dagene.

- Norsk feminisme er i krise, alle disse nakenbildene er et symptom på det. Om det er Marianne Aulie, Helle Vaagland eller Linn Skåber synes jeg egentlig ikke spiller så stor rolle. Dette er kvinner som bor i verdens rikeste land, som har altfor mye penger og altfor mye fritid, sier Kadra Yusuf til VG.

LES OGSÅ:- Somaliere skiller seg, men bor sammen

Den norsk-somaliske 30-åringen, som selv har opplevd både vold og trusler, minner om at det fortsatt finnes viktige kamper å kjempe.

- Hvis man skal snakke om frigjøring burde man kunne se lenger enn til sin egen pupp. Det virker som mange norske feminister lever litt i sin egen boble, sier Yusuf.

Les også:Marianne Aulie: - Virker som du forsøker å gjøre deg styggere enn du er

Oppgitt

Også Amal Aden, som har skrevet flere bøker om integrering og kvinnekamp, er oppgitt over norske kvinners fokus:

- Det finnes fortsatt mange jenter og kvinner i Norge som trenger hjelp til frigjøring og løsriving fra en ukultur med vold og total mannsdominans. Så velger norske feminister å prioritere å fotografere seg selv naken! Det synes jeg faktisk er ganske selvsentrert, sier Aden, og legger til:

- Norske feminister har gjort lite for kvinner med minoritetsbakgrunn. Hvor er de når det virkelig trengs? Hvilke saker jobber de egentlig for? Jeg synes det er merkelig at norske feminister prioriterer å kle av seg, det er en merkelig form for kvinnekamp, legger hun til.

LES OGSÅ:- Kadra mistenkeliggjør og stigmatiserer somaliere

Yusuf minner om at få menn gjør det samme:

- Du ser ikke mannlige suksesser redusere seg selv på samme måten. Du ser ikke DnB Nor-sjef Rune Bjerke redusere seg selv til en kropp i undertøy, sier hun.

- Skader kvinnekampen

Også den syrisk-norske samfunnsdebattanten Sara Azmeh Rasmussen, mener norske feministers kroppsfokus skader kvinnekampen.

- Jeg tror det skaper større avstand mellom kvinner fra ulike kulturer. Det gjør at man blir mindre opptatt av de virkelig store utfordringene som mange kvinner står overfor.

Selv markerte Rasmussen seg som tydelig motstander av kvinnetildekking, da hun på kvinnedagen i fjor brant en hijab.

Rosafeministene

- Men det betyr ikke at jeg er i samme bås som «rosafeministene». Både tilsløring og avkledning av kvinner er for meg to handlinger med samme resultat. Begge deler reduserer kvinnen til kropp og seksualitet.

LES OGSÅ:Kadra tør ikke gi ut bok

Ap-politiker Saera Khan mener det pågår to vidt forskjellige kvinnekamper i Norge i dag:

- Den ene består av hvite, privilegerte kvinner som stiller opp naken og som syns det er litt morsomt. Den andre handler om kvinner med annen bakgrunn som kjemper mot omskjæring, tvangsgifte og ting som er fjernt fra de flestes hverdag. Jeg skulle ønske disse kampene møttes, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder