FRIKJENT: Forsvarer Jens-Ove Hagen er fornøyd med frikjennelsen. Til venstre Aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker. Foto: Jarle Brenna/VG

Politimann frikjent for å ha påført arrestant hjerneskade

(VG Nett) Politimannen som ble dømt i Aust-Agder tingrett for å ha påført en arrestant hjerneskade, er nå frikjent i Agder lagmannsrett.

Thomas Borgos Hjelle
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den dramatiske politiaksjonen foregikk i Bø i Telemark i mai i fjor, etter at en ruset mann hadde tatt seg inn i huset til en familie ett på natten. Far og sønn i huset havnet i et kraftig basketak med inntrengeren, og politiet ble tilkalt.

Da de tre polititjenestemennene kom til huset tok de over kampen. De fikk armene til inntrengeren på ryggen og satte på ham håndjern. Etterpå fraktet de ham ut av huset og la ham ned på en gressplen på gårdsplassen.

Tidligere dømt

Mannen er tidligere dømt i Aust-Agder tingrett for måten han håndterte situasjonen på. Tingretten mente at det ikke er tvil om at politimannens press mot 23-åringens kropp, mens han lå i mageleie, var det som forårsaket pustestansen og hjertestansen. Og at det igjen forårsaket hjerneskaden.

I dommen fra tingretten ble politimannen dømt til betinget fengsel i 30 dager og 20 000 kroner i erstatning.

I den enstemmige dommen fra lagmannsretten heter det at «tiltalte har ikke vist grov uforstand i tjenesten», skriver Varden.

Gjorde motstand

Ifølge politimannen gjorde 23-åringen fortsatt motstand, og han satte seg på oppe på ryggen hans med beina for å presse arrestanten ned i bakken.

En av kollegaene advarte om at han ikke kunne sitte slik, og 55-åringen flyttet umiddelbart trykket fra lungene og ut mot skuldrene.

- Det var som å sitte på en vill rodeohest på tivoli som forsøker å kaste deg av. Jeg vurderte hele tiden muligheter for å pasifisere ham, men så ingen muligheter innenfor det vi har lov å gjøre, forklarte den tiltalte 55-åringen i retten i forrige uke.

Innenfor handlingsrommet

Lagmannsretten er kommet til at tiltaltes kne mot fornærmedes skulder i noen få sekunder, mens han lå mageleie, ligger innenfor det handlingsrom som straffeloven gir.

- I den konkrete situasjonen framstår ikke tiltaltes handlemåte samlet sett som «ubetinget utilbørlig». Tiltalte blir derfor å frifinne, sier retten, som ble administrert av lagdommer Øistein Langbakk.

I motsetning til tingretten legger lagmannsretten til grunn at amfetaminbruk kan ha vært en medvirkende årsak til respirasjonsstansen. De andre politifolkenes forklaring om hvor lenge og hvordan tiltalte satt oppå mannen, er også tillagt stor vekt.

- Lagmannsretten har kommet med en grundig dom og et resultat som utvilsomt er riktig, sier politimannens forsvarer, Jens Ove Hagen til Varden.

Forsvareren sier det kom mange reaksjoner på resultatet i tingretten.

- Politifolk ga uttrykk for at de snart ikke turde å gjøre den jobben folk forventer av dem, sier advokat Hagen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder