ADVARER: Leder i AUF, Eskil Pedersen, mener det er en dårlig idè med bevæpnet politit i Norge. Foto: Frode Hansen

AUF går hardt ut mot bevæpning av politiet

Eskil Pedersen: - Slik vil vi ikke ha det i Norge

KrF: Håper regjeringen ikke hører på politiet

MOLDE (VG Nett) 69 mennesker døde på AUFs sommerleir 22. juli. Nå går de hardt ut mot generell bevæpning av norsk politi, og får støtte av KrF.

  • Terje Helsingeng
  • Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg er for å gå gjennom rutinene for bevæpningsordre slik at politiet kan få tilgang til våpen når det er nødvendig. Men AUF er sterk motstander av generell bevæpning. Det gjør oss ikke tryggere, sier AUF-leder Eskil Pedersen til VG Nett.

22. juli i 2011 måtte han flykte fra sommerleiren på Utøya, der 69 mennesker døde. Han mener Norge ikke vil bli tryggere av at politiet bærer våpen til daglig:

- Jeg synes alltid det er ubehagelig i utlandet når jeg møter politi som bærer synlige våpen. Jeg vil ikke ha det slik i Norge. Vi har mindre kriminalitet i Norge enn de fleste andre land, og vi har ikke generell bevæpning av politiet. Det viser at vi ikke nødvendigvis blir tryggere med våpen overalt hele tiden, sier Pedersen.

Bakgrunn: Politiet sier ja til å bære våpen

Eskil Pedersen sier at han vil la politiet få tilgang til våpen når det er nødvendig, men ikke la det bli en del av uniformen.

Politiet vil være bevæpnet

I dag fattet Politiets Fellesforbund et overraskende og klart vedtak om å gå inn for at politiet skal kunne bære synlig våpen. Det var stikk i strid med innstillingen fra forbundsstyret, med leder Arne Johannessen i spisse.

Men etter terrorangrepen 22. juli har politiet på grunnplan gradvis snudd, fra 20 prosent som ønsket det i fjor, til 42 prosent i en tilsvarende undersøkelse i høst og altså nå et vedtak på landsmøtet med 71 mot 53 stemmer.

HAR SNUDD: Leder av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, er nå for generell bevæpning. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix


Forbundsleder Arne Johannessen sier at han nå forventer at også AUF-lederen setter seg inn i analysene som dokumenterer situasjonen i norsk politi - spesielt for politifolkene som opererer i førstelinjen - får han uttaler seg så kategorisk mot bevæpning som han gjør.

- Jeg forventer også en åpen og reflektert tilnærming til dette og at alle tar inn over seg at operativt politimannskap, som har en tøff hverdag, nå ønsker å bevæpne seg, sier Johannessen.

- Håper regjeringen ikke lytter til politiet

Også Kristelig Folkepartis justispolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad, går ut mot forslaget.

- Jeg håper regjeringen ikke lytter til dette rådet fra politiet. Det er etter min mening ikke behov for generell bevæpning nå. Politiet har en meget god statistikk sammenlignet med land som har generell bevæpning, og de har over lang tid vist at de klarer å håndtere situasjonene de kommer opp i på en god måte med mildere midler, sier han til VG Nett.

- Jeg frykter generell bevæpning vil føre til at

SIER NEI: Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad frykter flere våpen hos de kriminelle, om politiet skal begynne å bære våpen til daglig. Foto: Scanpix

narkotikaselgere, innbruddstyver, ranere osv bevæpner seg og da begynner den onde sirkelen.

Ropstad mener det heller må satses på økt bemanning, mer trening og bedre utstyr. Han advarer mot alvorlig konsekvenser om det blir generell bevæpning.

- Både politi og kriminelle vil opptre råere, og jeg frykter flere mennesker vil dø dersom det blir generell bemanning. Politiet håndterer dette klokt i dag, og har tilgjengelig våpen når det er nødvendig. Derfor er dagens ordning med fremskutt bevæpning god, og denne ordningen må trygges i alle politidistrikt. Vi står ved et veiskille - en generell bevæpning av politiet frykter jeg vil føre til et mer brutalt samfunn.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder