Solberg og Jensen møttes uten Hareide og Grande

TAUSE OG SMILENDE: Høyres nestleder-duo Jan Tore Sanner og Bent Høie nøyde seg med å ønske pressen en god kveld etter møtet om statsbudsjett-floken mandag kveld. Foto: Frode Hansen VG

Krisemøte hos Erna etter nye KrF-krav

Etter gruppemøtet mandag sendte KrF en liste med krav regjeringen må innfri for at budsjettforhandlingene skal fortsette. Mandag kveld møttes ledelsen i regjeringspartiene hjemme hos statsministeren.

  • Lars Joakim Skarvøy
  • Oda Leraan Skjetne
  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi ønsker å bidra til en løsning. Vi har hatt to møter i helgen. Der la Venstre frem en veldig omfattende skisse, men da var ikke vi klare til å gi våre innspill. Men etter vårt gruppemøte i dag har vi sendt dem flere ting som vi ber dem spesifikt om å se på, sier Knut Arild Hareide til VG.

Hareide sier han ringte ledelsen i regjeringspartiene og overbragte KrFs innvendinger, og ba om at disse ble besvart før et nytt forhandlingsmøte kan finne sted.

Etter opplysninger på dagtid mandag om at lederne for både regjeringspartiene og støttepartiene skulle møtes mandag kveld, ble dette senere endret.

OPTIMIST: Høyres finanspolitiske talsperson Svein Flåtten sa han fortsatt var optimist med sikte på en statsbudsjett-løsning etter møtet i statsministerboligen mandag kveld. Foto: Frode Hansen VG

Kalt inn av Erna

Både Venstre og KrF skal ha sagt nei til nye fellesmøter før det kommer noe nytt på bordet.

Mandag kveld er det derfor statsminister og Høyreleder Erna Solberg og partitopper i Høyre som møter Frp-leder Siv Jensen, hennes nestleder Per Sandberg og Frps finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi i statsministerboligen.

I 20-tiden mandag var møtet avsluttet, og både Frp-leder Siv Jensen, regjeringens stabssjef Julie Brodtkorb (H) og Høyres finanstalsmann Svein Flåtten - forlot møtet.

– Vi jobber fordi vi har tro på at vi skal få det til. Hvis vi går tilbake og ser på tidligere budsjettforlik, så er det mye som kommer i mål først mot slutten. Jeg har tro på at vi får det til - helt til jeg ser det motsatte. Og det tror jeg ikke at vi får se, sier Flåtten på vei ut fra møtet i statsministerboligen.

Siv Jensen sa ikke et ord til pressen hverken da hun gikk inn- eller kom ut fra møtet.

Frps finanstalsmann Hans Andreas Limi var også ordknapp da han kom til statsministerboligen i 18-tiden.

– Jeg har blitt kalt inn av Erna, sier han på vei inn.

– Går det mot et brudd?

– Jeg vet ikke. Jeg er blitt kalt inn av Erna. Så får vi se, svarte Limi.

NRK erfarte mandag kveld at Erna Solberg skal ha forsøkt å overbevise regjeringspartner Frp om å godta endringer i bilpakken der høyere drivstoffavgifter kompenseres med lettelser som gjør at bilistene samlet sett kommer ut i pluss.

Men disse opplysningene kan ikke VGs kilder bekrefte.

Frp-Per: – Alt ordner seg til jul

Frp-nestleder Per Sandberg sa til VG at det knapt kunne kalles et møte da han kom ut igjen fra statsministerboligen like før klokken 18 mandag.

– Det er bare politikk vi snakker om, og jeg tror vi er langt unna noen krise, sier Sandberg til VG utenfor statsministerboligen.

INN I FORHANDLINGENE: Fiskeriminister og Frp-nestleder Per Sandberg (FrP) på vei ut av statsministerboligen mandag ettermiddag, der flere Høyre - og Frp-topper er samlet til budsjettdiskusjoner. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

– Jeg synes dette går rimelig greit. Alt ordner seg til jul, legger Sandberg til - på vei ut fra møtet med Erna og Siv.

Høyres finanstalsmann Svein Flåtten antydet tidligere mandag kveld at han var positiv til en løsning

– Vi er i en innspurt. Og jeg er alltid optimist, sier Flåtten til VG. Men han nekter å kommentere noen av forslagene som er lagt frem de siste døgnene.

Regjeringspartiene har fått flere innspill fra både Venstre og KrF de siste dagene.

Blant innspillene KrF har sendt til regjeringen er særlig spørsmålet om hvordan områder som fiskeri og landbruk skal skånes for urimelige virkninger av de grønne skatte- og avgiftsskjerpelsene, etter det VG kjenner til.

– Regjeringen trenger mer tid

– Våre innspill handler om det grønne skiftet, for å få klimagassutslippene ned og det uten at det skal ha en negativ distriktsprofil. Vi har forståelse for at da vi kom med dette i dag, så trenger regjeringen mer tid til å vurdere det. Og med omfanget som Venstres pakke hadde, så er ikke jeg overrasket over at vi trenger mer tid og at kan bli vanskelig å få tid til et møte i dag, sier Hareide.

BUDSJETTMØTE: KrF-leder Knut Arild Hareide utenfor statsministerboligen etter fredagens budsjettforhandlinger. Foto: Berit Roald NTB scanpix

Som VG fortalte tidligere mandag har Venstre lagt på bordet et forslag om å redusere Frp og Høyres foreslåtte økning i bensinavgiften mot at dieselavgiften økes ytterligere.

Per Sandberg ville ikke mandag kveld kommentere Venstres nye forslag til bilpakke eller noe annet substansielt fra innspurten i budsjettforhandlingene.

Avisen DN har omtalt den grønne pakken Venstre la på bordet lørdag. Den inneholder forslag som beløper seg til flere milliarder kroner i endringer på statsbudsjettet.

Hareide ønsker seg bursdagspresang

Hareide sier at han håper et nytt møte kan bli tirsdag formiddag.

– Vi har bare tiden og veien. Vi er på overtid av overtiden. Jeg har bursdag på onsdag, og akkurat nå er den fineste bursdagsgaven jeg kan få en budsjettenighet på onsdag, sier Hareide.

Regjeringen la frem sitt forslag til endring i drivstoffavgift, den såkalte bilpakken, allerede 30. september, og nekter å forhandle om den.

Venstre kan på sin side ikke godta pakken, og dermed har forhandlingene gått i vranglås.

Kommentar: Det borgerlige samarbeidet kan være historie

Budsjettforhandlerne i Stortinget har nå gitt deg selv en ny frist fram til torsdag ettermiddag:

Innen klokken 18 torsdag må hovedtallene i statsbudsjettet, altså rammene for hvert enkelt departement, være lagt inn komiteens interne systemer, for at budsjettprosessen skal gå som planlagt i Stortinget.

Finansdebatten, som legger rammene for statsbudsjettet, er allerede utsatt en gang, til mandag 5.desember.

Mer om

  1. Knut Arild Hareide
  2. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. KrF: – Kan godta drivstoffavgifter på regjeringens nivå

  2. Skei Grande om budsjettfloken: – Nærmere en løsning

  3. Kveldens krisemøte om budsjettet er i gang

  4. KrF kaller inn til ekstraordinært møte onsdag

  5. Erna og Siv inviterte til hemmelig budsjettmøte - kom med nytt tilbud

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder