PÅ KIRKEBESØK: Per Sandberg besøker tirsdag de etiopiske asylsøkerne som aksjonerer i Oslo domkirke. Han mener aksjonen er et overgrep mot barn. Foto: Ole N. Olsen

Per Sandberg: - Overgrep mot barn

OSLO DOMKIRKE (VG Nett) Nestleder Per Sandberg i FrP reagerer på at de etiopiske asylsøkerne nekter å forlate kirken. - De gjør seg selv en bjørnetjeneste, sier han.

  • Ole N. Olsen
  • Elin Evanger
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Etiopierne sultestreiker for å presse norske myndigheter til å vurdere sakene deres individuelt.

Nestleder i Fremskrittspartet, Per Sandberg, sier til VG Nett på vei inn i domkirken at han håper på en samtale med talspersoner og de som er ansvarlig for etiopiernes aksjon.

Les også: Etiopiere sultestreiker i Oslo domkirke

- Jeg vil fortelle dem at i Norge har vi demokratiske prosesser. Den type aksjoner hvor man bruker kirkefreden og kirkerommet slik som de nå gjør er ikke sånn vi gjør i Norge. De gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å opptre på denne måten, sier Per Sandberg.

Vet du noe om denne saken?Tips oss!

Han sier at ingen land har så demokratiske prosesser for sin behandling av asylsøkere som det Norge har.

- Vi har et behandlingsapparat som behandler alle asylsøkere individuelt. Det må også disse menneskene stole på og forholde seg til.

Les også: - Forlater ikke domkirken uten oppholdstillatelse

- Tror du ikke at dette er mennesker i en vanskelig og desperat situasjon?

- Jo! Det er det absolutt. I Norge har vi ført en innvandrings- og integreringspolitikk som har spilt falitt. Vi må ha ekstra ressurser for å behandle saker.

Overgrep mot barn

På spørsmål om hva han ville si til aksjonistene svarer Sandberg at han vil be dem om å ha forståelse og respekt for de demokratiske prosessene i Norge.

- Deres sak får ingen annen type behandling allikevel. Og ikke minst vil jeg si at dette er et overgrep mot barna som blir tvunget til å oppholde seg i kirken. Her må myndighetene gripe inn, sier han.

Sandberg sier at han tror og håper at aksjonen vil avsluttes i løpet av tirsdag.

VGTV: Se innslag her

Oppholdet i kirken har så lang ikke vært uproblematisk for aksjonistene. Domkirken, som er under oppussing, har et automatisk system som senker temperaturen om natten. Det har derfor vært svært kaldt.

I natt ble minst et av barna dårlig, og måtte fraktes til legevakten.

- Det er veldig kaldt, og vi har ingen tepper, ingen mat, ingen ovn og bare ett toalett, sier en av dem som overnattet i kirken, Opse Dihnsa, til VG Nett.

Hun forteller at de sultestreikende er forberedt på å bli i kirken helt til de får «riktig svar» - oppholdstillatelse i Norge.

- Det kan ta dager eller måneder. De må behandle oss som mennesker, sier Dihnsa.

Barneombudet griper ikke inn

Etter å ha vært inne i domkirken kunne barneombud Reidar Hjermann rapportere om rolige forhold.

Han ønsker ikke å gripe inn i saken og samler for øyeblikket kun informasjon om situasjonen.

- Jeg har vært inne i kirken og samlet informasjon. Jeg har snakket med asylsøkerne om hvordan det er å være papirløse foreldre i Norge, og hvordan dette påvirker barnas situasjon, sier Hjermann til VG Nett.

REIDAR HJERMANN: Barneombudet ønsker ikke å gripe inn i asylsaken, men var inne i domkirken tirsdag for å samle informasjon. Foto: Ole N. Olsen

Tirsdag formiddag var det kun ett av fire barn som var igjen i domkirken og Hjermann ønsket ikke å snakke ut om de medisinske forholdene til de aktuelle barna.

- Barnas fysiske situasjon blir ivaretatt av andre, og deres helsesituasjon ønsker jeg ikke å kommentere.

Likevel er han helt klar på at barn både på godt og vondt blir påvirket av en slik situasjon.

- Barn vil alltid være en del av foreldrenes liv, noe som gjør at de blir påvirket. Men så lenge foreldrene tar vare på barna, har barna det bra, sier Hjermann til VG Nett.

VG Nett følger saken!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder