KJØRT TIL ARRESTEN: Naboparet, begge 46 år, ble pågrepet av politiet umiddelbart etter domsavsigelsen. Foto: Bjørnar Tommelstad

Pågrepet umiddelbart etter domsavsigelse

Dømt stefar: - Jeg har ikke forgrepet meg på nabobarna

ELEVERUM (VG Nett) Umiddelbart etter at retten var hevet ble det overgrepsdømte naboparet i Alvdal-saken pågrepet av politiet. De skal fremstilles for fengsling senere i dag.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Nabofaren og hans ektefelle, begge 46 år, ble pågrepet i underetasjen i tinghuset i Elverum. Pågripelsen skjedde like etter at retten var hevet.

De to ble dømt til fire års fengsel for å ha medvirket til grove seksuelle overgrep mot egne barn.

Uniformert politi førte det overgrepsdømte ekteparet ut i en ventende politibil. Deretter ble de kjørt i arresten. Det er ventet at de to skal fremstilles for varetektsfengsling klokken 14.

- De er pågrepet og vil fremstilles for fengsling. Vi mener det vil stride mot den allmenne rettsfølelsen hvis disse to ikke fengsles. De er tross alt dømt i en svært alvorlig sak, sier statsadvokat Iris Storaas til VG Nett.

Foto: Grafikk: Tom Byermoen

Les også: Alle de fem dømt i Alvdal-saken

Forsvarere reagerer

Paret var tydelig opprørte etter pågripelsen. De to har ikke - i motsetning til de to hovedtiltalte i overgrepssaken i Alvdal - vært varetektsfengslet i saken.

- Det har vært varslet en pågripelse, men jeg reagerer på at det skjedde så raskt at jeg ikke rakk å snakke med klienten min, sier nabokonas forsvarer Lise Skaaraas til VG Nett.

- Jeg har forberedt dem på at det kunne skje. Det er likevel en uvirkelig situasjon. De mener at de er uskyldige, og hadde ikke forventet det, sier advokat Frode Wisth som er nabofarens forsvarer.

Les også: Barnevernet i Alvdal anmelder nye overgrep

Nabomannen fikk vite om domfellelsen allerede før den var forkynt. Mens dommeren leste opp dommen, fikk Wisth en tekstmelding fra en kollega om at resultatet var fire års fengsel.

- Det er hårreisende at dommen legges ut før tiltalte og aktørene får den forkynt, sier forsvareren.

Den 61 sider lange dommen var tilgjengelig for pressen på nettstedet til Domstoladministrasjonen mens dommeren leste den opp. I løpet av få minutter var den spredt på de fleste nettavisene.

- Slik skal det ikke være, raser Wisth.

ANKER: Den dømte stefaren (64) anker dommen. Det samme gjør tre av de andre fem dømte. Foto: Bjørnar Tommelstad

Anker dommen

Fire av de fem dømte i overgrepssaken anket dommen på stedet. Den dømte stefaren (64) begrunner anken som følger:

- Jeg har ikke forgrepet meg på nabobarna. Nå skal jeg forberede meg til ankesaken. Akkurat nå orker jeg ikke snakke så mye om det. Jeg er helt skjelven i knærne, sier han til VG Nett.

64-åringen ble dømt til forvaring i 12 år.

Også Alvdal-moren (46) anket dommen på stedet. Hun ble dømt til forvaring i 11 år. 46-åringen er den første kvinnen i Norge som får en forvaringsdom for seksuelle overgrep mot barn.

- Det er en del ting vi reagerer på i dommen. Vi føler at retten hopper bukk over deler av forklaringen til enkelte vitner. Min klient var forberedt på det verste, og er innstilt på en ankeforhandling, sier forsvarer Steffen Brandstad til VG Nett.

KLEMMET: Sønnen ga sin overgrepsdømte mor (46) en klem etter domsavsigelsen. Dette bildet er fra da han vitnet i retten. Foto: Geir Olsen

- Får stygge blikk

Sønnen til den hovedtiltalte kvinnen var til stede under forkynningen for å gi sin mor psykisk støtte. Han er ikke overrasket over morens straff.

- Vi var vel forberedt på at dommen ble på det nivået. Nå må vi bare ta en dag av gangen, sier sønnen.

Han bor fortsatt i overgrepshuset og har opplevd reaksjonene i lokalmiljøet. Når han er ute i lysløypa, opplever han at folk som tidligere hilste nå skygger unna.

- Jeg har fått flere stygge blikk og kalde skuldre etter at jeg gikk ut og støttet moren min. Det bryr jeg meg ikke om. Alle saker har flere sider, sier sønnen.

Den femte dømte, nabomannen (63), ble dømt til fengsel i 1 år og 9 måneder. Han ba om 14 dagers betenkningstid før han eventuelt godtar eller anker dommen.

Fornøyd

Statsadvokat Iris Storaas er fornøyd med rettens avgjørelse - selv om de la seg på et noe lavere nivå i straffeutmålingen enn det hun gjorde i sin påstand for 14 dager siden.

- I de vesentligste tingene er de enige med påtalemyndigheten. Det er vi fornøyd med. Særlig fornøyd er vi med at de to hovedtiltalte ble idømt forvaring, sier Storaas til VG Nett.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder