16 personer fikk øyeskader av fyrverkeri

Fem fikk alvorlige skader etter gårsdagens nyttårsfeiring.

Tallene, som viser øyeskader på landsbasis, viser en oppgang siden i fjor: Da ble det registrert 9 øyeskader, hvorav 3 var alvorlige. Det viser en oversikt samlet sammen av overlege Nils Bull ved Haukeland Universitetssykehus.

– Det er dessverre en oppgang siden i fjor. Etter to år med nedgang hadde jeg håpet at vi skulle fortsette den positive trenden, men dette er samme nivå som vi har ligget stabilt på siden 2011, sier Bull til VG.

5 av de 16 er alvorlig skadde, de 11 andre har øyeskader som er moderat alvorlige. Ingen av de som er skadet rapporterer å ha brukt vernebriller da ulykken skjedde, ifølge Haukelands oversikt.

Alvorlig øyeskade defineres som en skade som er forventet å gi betydelig synsreduksjon. Moderat alvorlige skader er akutt, men er ikke forventet å gi betydelig synsreduksjon.

Bull påpeker at 4 av de 5 alvorlige skadene skjedde ved bruk av effektbatteri. Videre er 5 av de moderate skadene forårsaket av samme type.

– Dette er potent fyrverkeri, og om hele batteriet ved et uhell går av samtidig kan det forårsake store skader. Ved tre av de alvorlige skadene gikk personen tilbake til batteriet som ikke hadde gått av, sier han.

– Det er også skummelt om slike batterier velter idét de fyrer av skuddene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder