FORBLÅST: Ekstremværet Knud tok tak langs kysten. Her fra sentrum i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder , NTB scanpix

Dette var væråret: Ekstremkulde, ekstremvarme, ekstremtørke, ekstremnedbør

Væråret 2018 har bydd på det hele. – Det har vært et år med ekstreme variasjoner, sier Hanne Heiberg i Meteorologisk institutt.

 • trine.andersen@ntb.no

Artikkelen er over ett år gammel

GLATT: Over 7.000 tonn grus ble strødd på såpeglatte veier og fortau i Oslo i løpet av vinteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

«Nå kommer kulda for alvor» lød overskriften som innledet væråret 2018. Vinteren kom for fullt i januar med minusgrader ned mot 20 grader og tvang nordmenn i hele landet til å finne fram ullundertøy, votter og lue. Ikke siden 2007 falt det like mye snø som i januar i år.

Snøen lavet ned i Oslo: Sara tok skiene fatt på Grünerløkka

LØYPE!: Sara Johannessen tok skiene fatt da snøen hadde lagt seg på Grunerløkka i Oslo sentrum i januar. Foto: Trond Solberg, VG

Hanne Heiberg er forsker i klimatjenesteavdelingen ved Meteorologisk institutt. Hun forteller at årets vinter opplevdes som svært lang, fordi februar, mars og begynnelsen av april var så kalde.

Kulderekord for mars i Folldal: – Vi er heldige som bor her og kan nyte det

les også

Stengte veier og glatte veier: – Ikke la temperamentet koke over

Vinter og kulde ga såpeglatte veier, og i løpet av januar meldte legevakta i Oslo om over 48 fallskader per dag, som er unormalt mange.

Og Oslo kommune mottok over 10.000 klager på mangelfull brøyting og strøing, til tross for at det ble strødd 7.000 tonn grus over om lag 100 mil fortau.

TIDLIG AVSPARK: Snø og kulde skapte store problemer for den tidlige eliteseriestarten i fotball 10. mars. Her måkes banen på Alfheim stadion i Tromsø før kampen mot Viking. Foto: Rune Stoltz Bertinussen , NTB scanpix

Kald start på fotballsesongen

Snømengden ga imidlertid økt skiglede og la til rette for en flott vinterferie i februar. De flotte skiforholdene ga også besøksrekord på en rekke norske alpinanlegg.

DÅRLIG BEITE: Tørken i Norge ga landbruket store problemer med avling, og flere steder måtte dyrene fôres på beite. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Kaldfronten fra Sibir skapte en ekstrem kulde og gjorde mars uvanlig kald. Det bød på problemer for den tidlige eliteseriestarten i fotball, som ble sparket i gang allerede 10. mars.

– Temperaturen ligger nå typisk 1 grad over det man regner som normalt i vintermånedene. Mens januar lå 1,6 grader over normalen, var imidlertid februar 0,8 grader kaldere og mars hele 2,8 grader kaldere enn normalen, som er veldig kaldt, sier Heiberg.

– Mars var den kaldeste måneden siden 2013, legger hun til.

les også

Slik er juleutfarten for fly, bane og vei

Varmerekord på 40 stasjoner

Vinteren fikk nesten ikke lov til å forsvinne før våren og sommeren meldte sin ankomst. 1. mai snødde det i hovedstaden, men allerede en uke senere ble det målt 26,7 grader ved Brusdalsvatn i Ålesund kommune. Det ble startskuddet til en svært god og lang sommer i hele landet.

Den norske kirke på Facebook: – Gud, vi ber om regn!

Mai sto for varmerekord i ti fylker. Hetebølgen førte til tørke og stor skogbrannfare. Tidlig i juni var det registrert 269 skogbranner, som var nesten like mange som gjennom hele fjoråret.

Kornsvikt og slakt: Ekstremtørken rammer bøndene

SLUKKE BRANN: Sivilforsvaret trådte til da det brøt ut skogbrann ved Elgsjø på Notodden i juli. Foto: Helge Mikalsen, VG

Oslo hadde sin første tropenatt på 15 år natt til 11. juni, da 20,1 grader ble registrert som laveste temperatur. Natt til 30. juli ble det også registrert tropenatt i Tromsø for aller første gang, da laveste temperatur var 20,8 grader.

Bardufoss slo rekord med 33,5 grader: – Vi kaller det bare Bardufornia nå

Årets knallsommer overgikk det meste. I løpet av sommeren i Norge ble det registrert varmerekord ved over 40 målestasjoner og registrert over 30 tropedager med temperaturer over 30 grader. I fjor ble det kun registrert én slik dag.

– Vi hadde pent vær uke etter uke etter uke, og særlig var mai og juli svært varme, forteller Heiberg.

les også

Julenedbør i nord og opphold i sør

Hun forteller at global oppvarming øker sjansene for varmerekorder i framtiden og sier at vi går mot varmere klima, som kan gi lengre sommere og kortere vintere. Ifølge Heiberg ble det satt hele 28 fylkesrekorder på makstemperatur i år.

Den ekstreme varmen falt i smak hos de sol- og badeglade, men gikk hardt ut over bøndene. Varmen førte til en voldsom tørke, som ble erklært den verste siden 1947, og ga de dårligste kornavlingene på over 50 år.

Heiberg legger til at man ikke kan forvente like varm sommer neste år, ettersom temperaturene i Norge svinger fra måned til måned.

– Det er dette året et godt eksempel på, sier hun.

VÅTT: Ekstreme nedbørsmengder nådde Kristiansand. Det ga store problemer for innbyggerne på Grim i Kristiansand hvor vannet sto svært høyt. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Vått, vått, vått

Etter en tørr sommer har høsten vært langt mer våt. I september herjet stormen Knud i store deler av Sør- og Østlandet. Innover Oslo kom vindkast på over 30 meter per sekund, trær knakk som fyrstikker og over 50.000 husstander sto uten strøm. Stormen forårsaket store skader på eiendom og annen infrastruktur.

108,4 millimeter regn i Kristiansand: – Ekstremt

Det gjorde også storflommen som rammet Vestlandet, Hordaland og Sogn og Fjordane, og særlig områdene omkring Skjåk og Vågå. Årsaken til flommen var kraftig regn og snøsmelting på grunn av unormalt høye temperaturer i fjellet.

TØRRSKODD: Flommen i Bismo rammet Trond Brandsar. Her benyttet han traktor for å sjekke huset sitt. Foto: Ørn Borgen , NTB scanpix

Flommen i Skjåk: En halv meter vann i veteranbilhall

Nedbøren fortsatte på Vestlandet, og Bergen kunne smykke seg med en ny nedbørsrekord i slutten av oktober. Den forrige rekorden var på 1.397,6 millimeter fra november 2006 til januar 2007, og ble slått ned i gummistøvlene med hele 1.399,2 millimeter fra august 2018 til oktober 2018.

Les også

 1. Strømprisene kan forbli høye helt til våren

  Tørkesommer, høye CO2-priser, dyrt kull og dyr gass har bidratt til høye strømpriser.
 2. Desember en av årets mest brannfarlige måneder: Syv har omkommet så langt

  Hittil i år har 38 personer mistet livet i brann i Norge. Det er en økning på 12 personer siden i fjor, og skal man tro…

Mer om

 1. Vær
 2. Ekstremvær
 3. Meteorologisk institutt
 4. Norge
 5. Skjåk

Flere artikler

 1. Nyt tropevarmen – neste uke snur det

 2. Klimafenomen gir varme vinterprognoser: – Ingenting med klimaendringer å gjøre

 3. Sommerens første tropenatt i Norge

 4. «Mot normalt»: Sjekk denne januar-varmen

 5. Nyt sommervarmen så lenge den varer - etter helgen er den over

Fra andre aviser

 1. Slik var væråret 2018 i Norge: - Ekstreme variasjoner

  Aftenposten
 2. Rapport: Middeltemperaturen gjennom Oslo-sommeren kan øke til over 20 grader i fremtiden

  Aftenposten
 3. Væråret 2019: Vått og variert

  Aftenposten
 4. To kulderekorder i Vestland natt til onsdag

  Bergens Tidende
 5. Styrtregn, hetebølger og mindre snø: Været var i liten grad «som normalt» i 2019

  Aftenposten
 6. Glem vårfølelsen: Nå kommer det mer snø på Østlandet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder