Helleland om Listhaug-bråket: – Ingen i Høyre synes at statsministeren skal vingeklippes

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland reagerer på at flere opposisjonspartier åpner for at Sylvi Listhaug kan fortsette i regjering, dersom hun skifter departement.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er ingen i Høyre som synes at statsministeren skal vingeklippes og ikke få lov å disponere sitt eget mannskap. Sett fra en parlamentarisme-tankegang blir dette snudd helt opp ned, sier Helleland til Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

les også

Enormt indre press mot KrF-topper for å redde regjeringen

Ap-leder Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide åpnet lørdag for at justisminister Sylvi Listhaug (Frp) kan fortsette som statsråd i Solbergs regjering, dersom hun får et annet departement enn justisdepartementet. Også Senterpartiets Marit Arnstad har overfor NRK åpnet for det samme.

Men dette er ikke opp til opposisjonspartiene å bestemme, mener Helleland.

– Statsministeren disponerer retten til å peke ut ministere og flytte på dem, det er ikke Jonas Gahr Støre som skal sitte og dirigere det.

Han uttaler seg dermed i lignende ordelag som Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi som sa til VG lørdag at det ikke er «Ap eller Støre som styrer sammensetningen i vår regjering».

Lysbakken: En statsråd må ha tillit

SV-leder Audun Lysbakken mener Helleland med sine uttalelser forsøker å dreie saken bort fra «det den faktisk handler om».

– Det er helt grunnleggende i parlamentarismen at en statsråd må ha Stortingets tillit. Det nye må i så fall være at statsministeren i lang tid har latt en statsråd være privatpraktiserende, sier han til VG.

– Dette er et forsøk fra Høyre til å dreie saken bort fra det den faktisk handler om, nemlig Stortingets tillit til en statsråd som sprer ytringer som nører opp under konspirasjonsteorier og hat, sier Lysbakken.

Behandler mistillitsforslag

KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan på Stortinget mandag, der partiet har landsstyremøte om mistillitsforslaget mot Listhaug. Foto: Tore Kristiansen, VG

I et ekstraordinært landsstyremøte klokken 12 i dag skal KrF avgjøre om de stiller seg bak mistillitsforslaget som Rødt har fremmet mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

les også

KrF-fylkesledere: Regjeringens fremtid ligger i Erna Solbergs hender

Ap, Sp, SV og MDG har allerede gitt sin støtte til forslaget. Dersom KrF også støtter forslaget, sikrer de også flertall for det. I så tilfelle kan hele regjeringen komme til å gå av.

Stortinget behandler og stemmer over mistillitsforslaget tirsdag.

Helleland mener KrF burde ta hensyn til at de selv pekte på Erna Solberg (H) som statsminister ved valget i høst, når de mandag vurderer mistillitsforslaget.

les også

Flere samtaler mellom Hareide og Solberg i helgen

– Dette er en alvorlig situasjon, det er mye som står på spill. KrF har sikkert mange vanskelige avveininger. Men det jeg mener en bør tenke på, er at en ga så klar støtte til Erna Solberg som statsminister ved valget i september. Det bør telle litt når en gjør vurderingene i dag av hvordan situasjonen skal lande, sier han.

Varsler avgang ved mistillits-vedtak

Flere sentrale kilder i Høyre som VG snakket med søndag kveld, understreker at situasjonen er svært dramatisk og at dersom KrF stemmer med opposisjonen, kan det borgerlige samarbeidet være over for denne gang.

les også

Solberg mener Støre har gått for langt

De sier at saken sett fra Høyres side nå bare handler om retten Solberg har til å bestemme hvem som skal sitte i hennes regjering.

– Blir mistillitsforslaget fra Rødt vedtatt på tirsdag, så går regjeringen av. Det må ingen være i tvil om, sa en sentral Høyre-kilde i regjeringssystemet til VG søndag kveld.

VG var søndag kveld også i kontakt med flere av Frps stortingsrepresentanter. Ingen av dem ønsket da å si sin mening om regjeringskrise er rett avgjørelse dersom mistillit blir vedtatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder