FIKK SMS FRA JONAS: Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet er gjest på fylkesårsmøtet i Finnmark Ap. Hun fikk tekstmelding fra partileder Jonas Gahr Støre, som følger nøye med på årsmøtet. Fylkesleder Ingalill Olsen (til høyre) er nysgjerrig på innholdet. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Soleklart nei fra Finnmark til avtalen om tvangsekteskap med Troms

KIRKENES (VG) Årsmøtet i Finnmark Ap sa et soleklart nei til avtalen om sammenslåing med Troms. Dermed sier også fylkestinget nei om ti dager.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

For Finnmark Ap er så dominerende i fylkestinget at vedtaket på årsmøtet i Kirkenes søndag formiddag i praksis også betyr nei til den fremforhandlede avtalen om sammenslåing med Troms.

Kun 11 mandater på årsmøtet stemte for å beholde avtalen om sammenslåing med Troms, hovedsaklig kom disse fra AUF og Alta Ap.

HELGA REDDET: Helga Pedersen (i forgrunnen) opplevde under avstemningen at det kun var 11 mandater, deriblant fra AUF (i bakgrunnen) som stemte for avtalen om sammenslåing med Troms. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

les også

Fylkes-bråket: Full Ap-strid i nord

I vedtaket fra Finnmark Aps fylkesårsmøte heter det at avtalen ikke ivaretar Finnmarks krav til en balansert løsning i fordeling av ledelse og arbeidsplasser mellom Finnmark og Troms.

Fylkesårsmøtet krever også at regjeringen gir Finnmark og Troms like mange representanter i en fellesnemnd som skal nedsettes for å forberede sammenslåingen som skal være på plass fra 2020.

– Kun dette vil ivareta Finnmark og Troms som likeverdige parter i sammenslåingsprosessen, heter det i vedtaket som ble fattet på årsmøtet i Kirkenes søndag. Hvis ikke regjeringen kan følge opp dette kravet, må kommunalminister Monica Mæland gå til Stortinget med beskjed om at sammenslåingen av Troms og Finnmark ikke kan realiseres, heter det i vedtaket.

Påtroppende leder i Finnmark Ap, Kristina Hansen, mener et nei var uunngåelig.

les også

Finnmark-nei til sammenslåing: Grov hets mot Ap-topper som sa ja til Troms/Finnmark-avtale

LEDERDUO: Leder Ingalill Olsen i Finnmark Ap på talerstolen i Kirkenes. Til høyre: nestleder og ordfører i Hammerfest, Alf E. Jacobsen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Avtalen som ble meklet frem mellom Troms og Finnmark, er rett og slett for dårlig for oss. Vi avspises med for lite, sier Hansen til VG.

Hun er ordfører i Nordkapp kommune, og hadde med seg et rent nei-mandat fra lokalpartiet til årsmøtet i Øst-Finnmark.

I nei-vedtaket fra det mektige fylkespartiet i Finnmark påpekes det også at det er feil rekkefølge å vedta en avtale om sammenslåing før de nye regionale oppgavene er besluttet.

Partisekretær Kjersti Stenseng fra Ap sentralt er på plass i Kirkenes. Hun mener det blir krevende for regjeringen å følge opp situasjonen som nå har oppstått.

– Jeg for min del må prate med både Finnmark og Troms for å finne ut av hvordan vi kan komme videre. Først og fremst retter sinnet i Finnmark seg mot regjeringspartiene. Finnmark opplever det slik at avtalen om sammenslåing og sammenslåingen ble tredd nedover hodet på dem, sier Stenseng til VG.

– Tror du i det hele tatt det er mulig å enes om en avtale?

– Sammenslåingen er jo vedtatt. Vi må komme oss videre, og jeg tror både Finnmark og Troms kan sette seg sammen og komme videre. Jeg skal gjøre mitt for å bidra til dette, svarer Stenseng.

Partisekretæren skulle ha ønsket seg at opprøret mot regionreformen kom før valget i september. Nå har hun i stedet fått se det på nært hold i mars.

les også

Sterk nei-vind til Troms og Finnmark-avtalen

Kirkenes-opprøret

Nordkapp-ordfører Hansen snakker om en oppdemmet frustrasjon.

– Stortinget har jo fattet vedtak om sammenslåing. Kommer ikke denne motstanden for sent?

– Ja, det kan du si. Men det har bygget seg opp en økende frustrasjon etter at vi ble tvangssammenslått. Dette ligner veldig på et opprør, sier Hansen som forstår at det snakkes om Brexit-tilstander i Finnmark.

Avtroppende fylkesleder Ingalill Olsen sier det blir krevende å finne frem til en ny sammenslåings-avtale sammen med Troms.

– Troms må ta innover seg reaksjonene fra Finnmark. Så må vi legge bånd på oss i det videre arbeidet om en avtale fra Finnmarks side også, sier Olsen til VG.

SKUFFET GJEST: Fylkesleder i Troms Ap, Cecilie Terese Myrseth er gjest på Finnmark Aps årsmøte. Hun mener det blir svært krevende å finne sammen til en ny avtale-løsning etter nei-vedtaket i Kirkenes. Foto: Frank Ertesvåg, VG

Blant flere delegater på årsmøtet snakkes det om at den historiske forståelsen for Finnmarks kamp mot overmakten er underspilt.

– Dette kan godt kalles Kirkenes-opprøret, sier en representant med samisk opphav. Hun minner om samenes kamp som kom til uttrykk i Kautokeino-opprøret.

Ingalill Olsen, som også er stortingsrepresentant for Finnmark Ap, er redd for at regjeringen nå kan utnytte den splittelsen som foreligger mellom Troms og Finnmark om sammenlåingsavtalen.

– Ja, det er jeg redd for. Men dette er jo konsekvensen av den tvangs-sammenslåingen som regjeringspartiene selv har gått inn for.

– Forskjellen er nok at her er oppslutningen om å beholde Finnmark som et selvstendig fylke større enn den Brexit oppnådde i Storbrittannia, sammenligner Hansen.

les også

Protesterer mot sammenslåing av Finnmark og Troms

Hun mener regjeringen nå må ta en ny omdreining i måten den håndterer fylkes-konflikten i nord på.

– Min anbefaling er at kommunalminister Monica Mæland tar innover seg den volsomme motstanden mot sammenslåingsavtalen som kommer til syne i Finnmark, sier Kristina Hansen til VG.

les også

Finnmarkinger forbannet: Overkjørt i fylkes-striden

Hverken hun selv eller leder Helga Pedersen i Tana Ap, skjønner logikken i at fylker som borgerlig styrte Rogaland og Møre og Romsdal skal fortsette som før, mens Ap-styrte Finnmark og Troms skal danne et fylke på størrelse med Irland.

– Ja, det har jeg reflektert over, men uten å finne noe svar, sier Hansen.

– Heller ikke er det forklart hvorfor to de to røde fylkene Hedmark og Oppland skal slås sammen med tvang, mens Rogaland og Møre og Romsdal fortsetter med dagens fylkesgrenser, sier Pedersen som fremmet sitt syn på fylkes-farsen i et harmdirrende debattinnlegg i VG denne uken.

Leder Cecilie Terese Myrseth i Troms Ap er gjest på fylkesårsmøtet i Finnmark. Hun synes ikke ordbruken mot naboen i sør har vært spesielt oppbyggende.

– Utfordringen er jo nå at vi har hørt lite om planen videre. Det bekymrer meg også at det brukes veldig sterke ord mot Troms, og det er lite forsøk på forsoning. Vi er uansett nødt til å ha en dialog mellom Troms og Finnmark fremover, sier Ap-fylkeslederen i Finnmarks nabofylke.

les også

Troms og Finnmark enige om sammenslåingsavtale

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder