Norges rikeste i en fei

STAVANGER (VG) I løpet av kort tid har ukjente Christen Ager-Hanssen (37) inntatt posisjonen som Norges rikeste mann med en personlig formue på 15milliarder kroner.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

- Det skremmer meg ikke, sier Ager-Hanssen til VG. Til sammenligning er Kjell Inge Røkke god for 5,5 milliarder kroner, ifølge Kapitals oversikt over Norges rikeste. Rederen Arne Wilhelmsen har en formue på 12 milliarder kroner.

- Selger aldri

Tobarnsfaren Ager-Hanssen er så fersk i dette selskapet, at han ikke engang figurerte er på listen over Kapitals siste liste over landets rikeste. Men takket være at nordmannen sitter på 70 prosent av aksjene i investeringsselskapet Cognition Ventures, passerer han nå hele pengeeliten i Norge.

Banken HSBC priser ifølge Stavanger Aftenblad Cognition Ventures i disse dager til 20 milliarder kroner. 37-åringens eierandel utgjør dermed ufattelige 15 milliarder kroner.

- Jeg har fått flere bud på hele selskapet, men kommer aldri til å selge. Det ville ha føltes tomt, sier 37-åringen som er født i Halden, gikk på gymnas i Stavanger og bodde i Oslo fra 1981 til 1989 før han flyttet til Sverige.

I dag bor Ager-Hanssen i London og har landsted i Lillesand. Han går ikke med på at han lever et liv i luksus.

- Mange vil kanskje si det. Det er behagelig å bo godt i London, å ha landsted i Lillesand. Men luksus er ikke noe mål i seg selv. Livskvalitet er det viktigste. Folk får tro hva de vil om meg, jeg er den jeg er. Men når jeg dør, vil jeg ikke tenke på at jeg har vært rik, men på alle menneskene jeg har jobbet og levd med, sier Ager-Hanssen på en blanding av østlandsk, svensk og engelsk.

Tøft marked

Nordmannen startet Cognition for tre år siden. Forretningsideen er å investere i andre selskaper, globalisere, foredle og selge selskapet videre med fortjeneste.

- I Skandinavia oppmuntrer man ikke hverandre til å tenke stort. Men vi burde ha flere selskaper som Nokia og Ericsson. Norsk idrett oppnår fantastiske resultater fordi den konkurrerer globalt. Norsk næringsliv konkurrerer lokalt. Vi ønsker å globalisere selskaper raskt og lykkes.

- Er det en fare for at den raske globaliseringen går på bekostning av noe?

- Det må selvsagt føles riktig for den enkelte. Men dagens marked er tøft. Det dreier seg om å spise eller bli spist, sier den vekstfokuserte forretningsmannen.

Cognition kjøper opp selskaper innen fire kategorier: Telekommunikasjon, internettjenester og internettprodukter, utdanning via Internett og e-handel-løsninger mellom bedrifter.

400 millioner

Til Stavanger Aftenblad har Christen Ager-Hanssen sagt at Cognition tjente 100 millioner kroner første kvartal. I hele år regner han med at fortjenesten blir 400 millioner kroner. Den siste tids verdifall på internettaksjer, ser han på som positivt.

- Markedet korrigerer seg. Selskaper som er utholdende og dyktige vil overleve, sier 37-åringen som ikke frykter at nedgangen vil ramme ham selv. Selv understreker han at han opererer i skjæringspunktet mellom ny og gammel økonomi.

- Det må være en harmoni, også i livet. Man må balansere jobb og åndelig føde til sjelen. Selv mediterer jeg. Det viktigste for meg er ikke enten-eller, men både-og.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder