LEKER MED LIVET: To unge menn på taket av en bil i fart på E6 retning Sverige. Det er uklart hva de skulle der, men øyenvitner har en teori. Foto: Foto: VG-tipser

Livsfarlig lek på motorveien: – Går det an å være så idiot?

Øyenvitner sier de to mennene skulle bytte plass i baksetet, men valgte å ta veien over biltaket. I fart.

Publisert:

– Det gikk i et radig tempo her, altså. Det er vanskelig å si hvor fort, men de lå i venstre fil og kjørte omtrent i vanlig motorvei-fart, sier Aina Belseth til VG.

På taket på bilen foran henne klamret to unge menn seg fast i fart. Opptrinnet fant sted på E6 utenfor Moss, skjærtorsdag formiddag, og skapte ifølge VGs tipser en liten kø ettersom bilene bak sakket ned for å gi plass - i tilfelle det skulle gå galt.

De to kom seg kjapt inn igjen, gjennom sidevinduene.

– Idiot

– Om de hadde falt av tror jeg de ville slått seg ihjel uansett, men vi bremset opp vi også så vi ikke skulle kjøre på dem om de mistet taket, sier Belseth.

– Går det an å være så idiot? spør hun retorisk, og ler oppgitt.

Har du bilder eller video av dette? Kontakt VGs journalist her!

Belseth må innrømme hun ble paff da kjæresten kvapp til og pekte ut hva som skjedde på biltaket foran dem.

GODT BEMANNET: Det svenske politiet er godt forberedt på denne dagen, da de vet det er mange feststemte nordmenn som tar turen over grensen. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Hun og kjæresten satt i bilen på tur til Sverige. Belseth ser den livsfarlige leken på bilen i sammenheng med den årlige påske-utfarten til Strømstad.

Hva de skulle på biltaket er ikke åpenbart, men ifølge passasjerene i bilen VG har snakket med, kan de har forsøkt å bytte plass i baksetet.

– De holdt seg fast på siden og byttet plass på taket. Så krøp de inn igjen, sier Belseth.

Politiet: – Helt forferdelig

Politiet hadde ikke fått beskjed om hendelsen rundt klokka 12, men synes heller ikke koblingen til Strømstad er unaturlig.

– Det er sånne hendelser vi er redde for at skal skje. Så langt har vi ikke fått så mange meldinger om sånne ting, og jeg håper vi slipper det, men det høres jo ut som det skjer, sier operasjonsleder Tom Sandberg i Øst politidistrikt til VG.

– Det er helt forferdelig å høre, svarer politimannen på spørsmål om hva han synes.

Politiet har flere enheter ute, samt helikopter, men sier det alltid vil være kortvarige enkelthendelser de ikke fanger opp. Konsekvensene for å bli tatt kan imidlertid være store.

– Det er store bøter og førerkortbeslag. Som sjåfør kan du fort bli dømt for uaktsomt drap hvis noen detter av og dør. Det er sjåføren som har ansvaret hvis noe skjer, sier operasjonsleder Sandberg.

Èn arrestert i Sverige

Ifølge Sara Olsson, kommunepoliti i Strømstad, har tilstanden i byen blitt roligere med årene blant annet fordi de har valgt å stenge systembordlaget på denne dagen. Kommunepolitiet jobber forebyggende i tett samarbeid med kommunen, skoler og andre lokale aktører.

TRADISJONEN TRO: Det er først og fremst norske rånere som inntar Strømstad på Skjærtorsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Hun forteller at det er mange biler i byen, men at folk flest har oppført seg pent så langt. Kun èn har blitt arrestert. Til sammenlikning ble det i 2013 arrestert hele 30 nordmenn.

– En person har blitt arrestert fordi han er for beruset. Jeg antar at det er en nordmann, uten at jeg skal si det sikkert, sier hun til VG.

Politiet i Strømstad er ekstra godt bemannet denne dagen, og Olsson utelukker ikke muligheten for at det kan bli uroligheter utover dagen.

– Av erfaring vet vi at jo mer folk drikker, jo større er sjansene for bråk. Men vi håper jo selvsagt at situasjonen ikke eskalerer, sier hun.

Topp stemning

Råner Stian Sjølie er på plass i Sverige for fjerde gang på rad. Ifølge han er det mange som har tatt turen over svenskegrensa - og stemningen er det ingenting å si på.

– Det er tipp topp stemning. Det er høy musikk, mye alkohol og folk ser ut til å hygge seg, sier han til VG.

Han sier at det å dra til Strømstad er en fin måte for rånermiljøet å treffe gamle kjente på, men at det også er en fin anledning å stifte nye bekjentskaper.

Hva er planen i dag?

– Det blir vel å bli her i byen og kose seg til det begynner å dabbe av. Etter det har en del av oss avtalt å stoppe på Mc Donalds i Halden før turen går hjem, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder