SPARTE PENGER: En ny undersøkelse fra NVE viser at spotprisavtaler har vært mer lønnsomt over flere år. Men de siste tre årene har ettårig fastprisavtale gitt den laveste strømkostnaden. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

Tegnet avtale om fastpris i 2017 - slapp billigere unna strømregningen

Husholdninger med fastprisavtale har de siste årene hatt den laveste strømkostnaden. Espen Hroar Gomsrud (45) tegnet avtale om fastpris i 2017. Det viste seg å være lønnsomt.

Artikkelen er over ett år gammel

– Strømselskapene som ringer klarer ikke å matche avtalen jeg allerede har. Det blir stille på den andre siden av røret når jeg oppgir avtaleprisen, sier Espen Hroar Gomsrud til VG.

Han har en strømavtale på 28 øre/kWh.

– Jeg fikk e-post fra et strømselskap som lovet å gå fem øre under min eksisterende avtale. De trakk seg da jeg oppga prisen jeg har, sier han.

Gomsrud tegnet fastprisavtale hos Eidsiva i februar 2017, med en avtaletid på tre år. I ettertid viste denne avtalen seg å være svært lønnsom.

Bakgrunn: Rekorddyr strømvinter

Gikk fra spotpris til fastpris

Espen Hroar Gomsrud byttet strømselskap fra Norges Energi til Eidsiva i 2017, da han fikk et tilbud fra sistnevnte.

– Før hadde jeg spotprisavtale hos Norges Energi, hvor jeg i snitt betalte 34 øre/kWh. Men jeg måtte slå til da Eidsiva kom med tilbud om fastprisavtale på 28 øre/kWh.

les også

Legger seg før klokken 18.00 for å spare penger

Gomsrud anbefaler alle å følge nøye med på tilbudene som strømselskapene gir.

– I ettertid ser jeg at dette var et lurt valg, ettersom strømprisene steg så kraftig som de gjorde. Jeg prioriterte stabilitet og forutsigbarhet i strømregningen i 2017, sier han.

– Lite etterspørsel

Direktør Maren Kyllingstad i Eidsiva Marked sier til VG at de aldri anbefaler fastpris til sine kunder.

– Men vi har salgskampanjer på fastpris når vi opplever prisene som lave og tror de kan øke. Vårt budskap til kundene da er at de kan sikre seg mot svingende strømpriser, sier Maren Kyllingstad.

Maren Kyllingstad, direktør i Eidsiva Marked. Foto: Eidsiva

Hun opplyser om den laveste fastprisen noen kunde har bundet det siste året, som er på 33,65 øre/kWh. Dette var et tilbud på ettårig fastprisavtale som Eidsiva hadde i januar 2018.

– I august, september og oktober hadde vi fastprisavtale på 59,95 øre/kWh, sier Maren Kyllingstad.

Eidsiva opplever imidlertid at et fåtall av deres privatkunder benytter seg av deres kampanjer på strømavtale med fastpris.

– Bare to prosent av våre kunder har for øyeblikket en sånn type avtale, til tross for at vi aktivt går ut med kampanje på fastpris.

les også

Forbrukerrådet advarer: Slik lokkes strømkunder i prisfelle

Også Fjordkraft mottar få forespørsler om fastprisavtaler fra sine kunder. Kommunikasjonsdirektør Jeanne Katralen Tjomsland opplyser at de ikke anbefalte eller solgte noen fastprisavtaler til privatkunder i 2018.

– Det kan tyde på at kundene har tatt til seg at det ikke er gunstig å inngå fastprisavtaler når prisnivået er høyt, skriver Tjomsland i en e-post til VG.

Gjelder de som allerede har avtale

Tall fra Statistisk sentralbyrå for tredje kvartal 2018 viser at husholdninger med eldre fastpriskontrakter var rimeligst, med en pris på 32,3 øre/kWh i gjennomsnitt.

Nettavisen omtalte mandag en ny undersøkelse fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Den viser at selv om spotprisavtaler har vist seg å være mer lønnsomt over flere år, har ettårig fastprisavtale gitt lavest strømkostnad de siste tre årene.

les også

Strømprisene i været – slik reduserer du regningen

Men det gjelder de som var tidlig ute med å inngå strømavtale om fastpris, påpeker seniorrådgiver Kenneth Birkeli i NVE.

– Kunder som inngikk ettårig fastprisavtale omkring slutten av 2015, starten av 2016, og i slutten av 2017 og starten av 2018 fikk i gjennomsnitt gode avtaler, sier Birkeli til VG.

Seniorrådgiver Kenneth Birkeli i NVE. Foto: Privat

Han presiserer at deres undersøkelse gjelder et gjennomsnitt av ettårige fastprisavtaler, og at noen avtaler skiller seg ut som bedre enn andre. NVE har ikke undersøkt fastprisavtaler som går over flere år.

Vanskelig å forutsi

– Det gir mening at fastpris vil være dyrere enn spotpris over tid, fordi kunden slipper unna risikoen med svingninger i strømprisen. Man betaler som regel litt ekstra for denne forsikringen, forklarer Birkeli.

Han påpeker at det ikke er lett å vite når det kan lønne seg å inngå fastprisavtale.

les også

Hallgeir Kvadsheims guide: 100 sparetips

Pluss content

– Noen ganger bommer også strømleverandørene på å forutsi prisutviklingen. Strømprisene har nok i disse periodene, da det lønte seg med ettårig fastpris, blitt høyere enn strømleverandørene forventet i starten av perioden, sier Birkeli.

Forbrukerrådet stiller seg bak NVE, og mener det er vanskelig å spå om fremtidige strømpriser.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet

– Det er ingen hemmelighet at prisene er svært høye nå. Fordelen med fastprisavtale er forutsigbare strømregninger. Det kan være verdifullt for mange, spesielt i perioder som nå hvor strømprisene er rekordhøye.
Om du vil spare penger på en fastprisavtale eller ikke avhenger av utviklingen i strømprisen og hvor godt tilbud du får fra leverandøren, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder