Dømt for rasistdrap

OSLO TINGHUS (VG Nett) Joe Erling Jahr (20) ble i dag dømt til 16 års fengsel for forsettlig drap på Benjamin Hermansen. Medtiltalte Ole Nicoali Kvisler (22) fikk 15 års fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Rasistisk

Retten mener drapet var rasistisk motivert som er gjort under særdeles skjerpede omstendigheter. Men til tross for at retten finner at drapet er gjort under særdeles skjerpede omstendigheter ble verken Jahr eller Kvisler ilagt lovens strengeste straff slik aktor Berit Sagfossen la ned påstand om.

- Retten kan ikke uten videre se at det er gitt at rasistisk motiverte drap uten videre skal settes i en særlig straffutmålingsmessig kategori, heter det i dommen om hvorfor Kvisler og Jahr ikke fikk 21 års fengsel.

Kvisler anket

Ole Nicolai Kvisler anket på stedet, mens Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen tok betenkningstid.

Retten fant det bevist at det var Joe Erling Jahr som påførte Benjamin Hermansen det dødelige stikket fredag 26. januar på Holmlia i fjor. Likevel mener retten at Kvisler var handlet like aktivt i handlingen som til slutt endte med at Benjamin blødde i hjel. Dommen fra Oslo tingrett holder også åpen muligheten for at Kvisler hadde en kniv som han stakk Benjamin med bakfra. Rettsmidsinske undersøkelser viser det mest sannsynlig har blitt brukt to kniver mot Benjamin før han døde. Det har aldri blitt funnet noe drapsvåpen i saken.

Jahr har tatt skylden

Joe Erling Jahr som har tatt på seg skylden for drapet, har sagt at han kastet kjøkkenkniven han brukte ut av vinduet da bilen med de tre dømte forlot åstedet etter drapet.

I retten sa han at "det var unødvendig at tre personer skal sone for at et menneske er død".

- Beskytter de andre

- Jahr sier ikke sannheten. Han beskytter de andre. De andre er ikke troverdige fordi de beskytter seg selv, sa Staff i sin prosedyre.

Lippestad mente det ikke er ført bevis for at Kvisler hadde en kniv i hånden drapskvelden eller at Kvisler på noen måte har vært en lederfigur for Jahr.

Retten sa i sin dom at straffen for drapet på Benjamin må være allmenprevantiv og sterkt avskrekkende.

Skuffet mor

Benjamins mor, Marit Hermansen, var skuffet og overrakset over dommen.

- Ja, jeg er skuffet. Det er ikke nok år - de har ikke fått nok. Det er min første reaksjon. Da jeg satt der underveis tenkte jeg at dette blir 21 år, sier Marit Hermansen til NTB.

Hun tror det blir tungt å komme gjennom kvelden når hun først kommer hjem.

-Jeg kommer til å sitte ned å grine, tenker jeg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder