En folkefiende

I Ibsens hjemland kan begrepet «en folkefiende» i mange sammenhenger være en hedersbetegnelse.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Slik sett passer betegnelsen godt på skribenten Shabana Rehman, som med sin skarpe penn og sitt store sivile mot har gitt mange norske jenter med innvandrerbakgrunn en stemme.

Men det var neppe slik ment da Arbeiderpartiets bystyrepolitiker fra Oslo, Mohamed Abdi Mohamed, fredag gikk ut i Aftenposten og stemplet Rehman som «public enemy number 1.» Bakgrunnen for uttalelsen er en opphetet debatt om hvorvidt Shabana Rehman har fortjent Oslo bys kulturpris. I løpet av den siste måneden har Rehman allerede mottatt Fritt Ords Pris og Scheiblers Legats hederspris for sin uredde deltagelse i norsk debatt.

Om Rehmans innsats som stand up-komiker har vært av en slik kvalitet at den også kan sies å representere «en fremragende innsats i Oslos kulturliv», slik statuttene krever, skal ikke vi ta stilling til. Men mye av debatten rundt Rehmans rolle blant Oslo-politikere med innvandrerbakgrunn har båret preg av en type gammeldags mannlig hersketeknikk, hvor den unge skribenten indirekte og direkte er blitt beskyldt for å forverre forholdene for sine medsøstre med sin direkte tale. Enkelte har endog kritisert henne for «å føre debatten på norske premisser». Tenk det, Hedda. Shabana Rehman har ført en debatt på norske premisser! I Norge!

Verst er selvfølgelig Mohamed Abdi Mohamed, som har trukket debatten ned på et grotesk primitivt nivå. Den samme Mohamed ble i vinter ekskludert fra Aps gruppestyremøter i et halvt år etter å ha kalt partikollega Saera Khan «en hore». Fredagens uttalelser til Aftenposten viser at om eksklusjonen var ment å gi Mohamed en vekker, så har den hatt en særdeles dårlig virkning.

Oslo-politikerne generelt og Arbeiderpartiets representanter spesielt bør nå stille seg spørsmålet: Hvem skaper på sikt de dårligste forholdene for nordmenn med innvandrerbakgrunn? Shabana Rehman som benytter sin ytringsfrihet til å rette søkelyset mot diskriminering av unge jenter i dagens samfunn? Eller Mohamed Abdi Mohamed som kaller modige unge norske jenter for «hore» og «public enemy»?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder