Ber om frifinnelse av Lars

FROGNER (VG Nett) Steinar Wiik Sørvik ba om full frifinnelse av sin klient Lars Grønnerød i Orderudsaken. - Lars var bare et redskap, sa han om sin klients rolle i saken.

Artikkelen er over 19 år gammel

Ikke overraskende gikk også Steinar Wiik Sørvik inn for frifinnelse av sin klient da han i dag holdt sin forsvarsprosedyre. Wiik Sørvik vektla sterkt at hans klient ikke visste hva våpenet han skal ha overlevert Per Orderud påsken 1999 skulle brukes til.

- Et redskap

- Lars er ingenting annet enn et redskap i denne saken. Et redskap trenger ikke å vite, sa Wiik Sørvik. Han hevder at Lars Grønnerød aldri ville ha overlevert et våpen til Per Orderud dersom han hadde visst at det skulle brukes til drap.

Wiik Sørvik sammenlignet Lars Grønnerød med "gutta på skauen" da han forklarte hvordan hans klient kunne ha skaffet våpen til drap uten å bli medskyldig i drap.

- Fikk ikke vite

- I likhet med norske motstandsmenn under krigen, fikk han ikke vite mer enn han trengte, nemlig at ekteparet Orderud trengte våpen til selvforsvar. Det hadde heller ikke vært logisk av ekteparet å fortelle noe mer. Det er ikke lurt å implisere flere enn nødvendig i slike planer, sa Wiik Sørvik.

Wiik Sørvik mente at det aller beste beviset for at det faktisk hadde skjedd en våpenoverlevering mellom Lars og Per 3. april, var ekteparet Orderud. Han henviste til at etter 3. april er det ikke registrert noen telefonkontakt mellom Lars og Pers mobiltelefoner.

- Etter dette er det helt dødt. Ingen som ringer, verken for å fortelle om Per Paust bortgang eller for å spørre etter Kristin. Hvorfor? Fordi da har ikke behov for redskapen Lars Orderud mer. Våpenet har kommet, sa Wiik Sørvik til retten.

Drapsplanlegging

Wiik Sørvik forsøkte å skape et bilde av at alle de andre tre tiltalte lenge før juleselskapet var i gang med drapsplanlegging.

- Det var ingenting spesielt som skjedde lille julaften. Det eneste spesielle er at Kristin bruker juleselskapet i sine forklaringer fordi det er det eneste som kan få henne av kroken, hevdet Wiik Sørvik.

Han viste til de to attentatforsøkene mot Anne Orderud Paust og mannen Per, og hva vitner hevder Kristin har fortalt om sin rolle i attentatene.

For Kristin kan det være avgjørende for utfallet av rettssaken hvorvidt hun visste om drapsplanene før hun overleverte pistolene lille julaften 1998. Også for Lars er det helt avgjørende hva retten tror Lars visste da han etter eget utsagn overleverte sin revolver 3. april 1999, en drøy måned før drapene.

Mer om

 1. Trippeldrapet på Orderud-gård

Flere artikler

 1. - Orderud-drapene var en pakt

 2. -Lars skaffet bare våpen

 3. - Kristins forklaring ikke troverdig

 4. - Lars ble dømt for å ha vært dum

 5. Retten: Ingen av de fire drepte

Fra andre aviser

 1. Krevde Grønnerød frikjent

  Bergens Tidende
 2. - Ingen drap uten Per og Veronica

  Fædrelandsvennen
 3. Kan likevel ha vært beruset i juleparty

  Bergens Tidende
 4. Kristin fikk strafferabatt

  Bergens Tidende
 5. Grønnerød visste ikke om drapsplanene

  Fædrelandsvennen
 6. - Lars visste ikke om drapsplanene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no