FRIMURER: Stortingspresidenten er selv frimurer, men sier at han ikke har latt seg påvirke i byggeprosjektet. Foto: Solberg, Trond

DN: Stortinget tok hensyn til frimurerlosjen og handelsstanden og innfridde millionkrav

Frimurerlosjen og handelsstanden fikk gehør for en ny tunnelløsning som alene økte prisen på Stortingets byggeprosjekt med flere hundre millioner, ifølge DN.

mats.ronning@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) er selv frimurer og har oppnådd gradsnavnet «Høyt lysende Salomos betrodde broder». Til Dagens Næringsliv sier Thommessen at han ikke har vært et aktivt medlem av Frimurerlosjen på flere år. Han forsikrer at han ikke har latt seg påvirke.

– Jeg har ikke vært i kontakt med dem når det gjelder byggeprosjektet, sier Thommessen.

les også

Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

Frimurerlosjen, som har tilhold i et av Stortingets nabobygg, har ifølge DN hatt flere møter med Stortinget. Losjen er også med i handelsstandsforeningen Foreningen Festningskvartalene, som fikk gjennomslag for et forslag om å flytte innkjøringen til Stortingets nybygg ved å bygge en 260 meter lang tunnel fra Rådhusgata. Denne nye tunnelen økte prisen på Stortingets byggeprosjekt med minst 300 millioner kroner, ifølge DN.

les også

Olemics byggeskandale er Ernas problem

I en epost til NTB skriver stortingspresident Olemic Thommesen at «ingen av de mulige alternativene som var inne da presidentskapet vedtok å utrede innkjørsel fra Rådhusgata som et alternativ i 2013, ligger i nærheten av eiendommene til Frimurerlosjen.»

– Når Stortinget skulle ha nytt post- og varemottak, måtte man også sørge for en innkjørsel eller nedkjøring som vil medføre kostnader. De ulike alternativene for dette hadde ulike kostnadsrammer, sier Thommessen.

– Vel kjent

Thommessen sier til avisen at han ikke var kjent med at Frimurerlosjen er medlem av Foreningen Festningskvartalene. Han ønsker ikke å svare på om han har vurdert egen habilitet i saken eller om han har informert Stortingets administrasjon, tidligere og nåværende presidentskap om sin rolle i Frimurerlosjen og om at Frimurerlosjen har interesser i byggesaken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder