KRITISK: Jan Fredrik Andresen mener mirakelpredikantenes virksomheter er lureri. Foto: Berit Roald/ NTB scanpix

Helsetilsynet ut mot mirakelpredikantene: – De driver med lureri

Helsetilsynet synes det er på sin plass at politikerne vurderer dagens lovverk, etter VGs predikant-avsløringer. – Vi støtter all engasjement som kan fjerne denne typen virksomhet, sier direktøren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Fra et skolemedisinsk perspektiv vil jeg si at predikantene driver med lureri av mennesker i en sårbar situasjon. Og bedragerivirksomhet fortjener ikke livets rett, sier direktør i Helsetilsynet, Jan Fredrik Andresen, etter VGs avsløringer.

Bakgrunn: Mirakelpredikantene

Lørdag kunne VG, etter 16 skjulte telefonopptak, avsløre arbeidsmetodene til mirakelpredikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen - når de selger Guds helbredelse over telefon til 14 kroner i minuttet.

Les Edvardsens tilsvar her.

Les Pedersens tilsvar her.

– Har vi som samfunn tilstrekkelig beskyttelse?

Helseminister Bent Høie (H) har uttalt at de vil se på loven med nye øyne etter dette. Helsetilsynet støtter ham i avgjørelsen.

– Spørsmålet vårt er: Gir vi som samfunn tilstrekkelig beskyttelse til sårbare mennesker som benytter seg av disse tjenestene? Kan samfunnet akseptere at syke blir utsatt for denne type virksomhet? sier Andresen.

Han sier at de som tilsynsmyndighet skal være forsiktig med å svare på disse spørsmålene, men at det er viktig å stille dem.

– Vi mener det er på sin plass at loven blir sett på med nye øyne, og vi støtter alle engasjement som kan fjerne denne typen virksomhet, sier Andresen, og viser til mirakelpredikantene.

Les også: Kampen om jusen

Helsetilsynet, som het Helsedirektoratet på 90-tallet, anmeldte Svein-Magne Pedersen for bedrageri i 1993. Saken ble henlagt av politiet på bevisets stilling.

BLE ANMELDT: Svein-Magne Pedersen ble anmeldt av helsemyndighetene i 1993. Helsetilsynet sier at de vurderer å gjøre det samme igjen, men at de først og fremst ønsker at lovverket skal vurderes. Foto: Nicolai Prebensen

Kan vurdere påtale igjen

Siden har det vært stille fra Helsetilsynet. Men dersom de, etter VGs avsløringer, får opplysninger fra personer som forteller at predikantene aktivt har frarådet dem å benytte medisinsk behandling, vil de vurdere å begjære påtale igjen, ifølge Andresen.

Pedersen har sagt til VG at han aldri har frarådet noen å benytte seg av medisinsk behandling, til tross for uttalelsen om at «cellegift er utdatert og barbarisk».

les også

Tro, lov, rett og «mirakler»

– Vi er foroverlent i spørsmålet om vi skal be politiet vurdere predikantenes virksomheter. Men dersom vi gjør det vil de antagelig komme med den samme argumentasjonen som på 90-tallet og henlegge saken, sier direktøren.

– Hvis dere mener at dette er lureri, må det vel være muligheter for å stanse det?

– Ja, det er jeg enig i. Men hvilke virkemidler vi nå skal ta i bruk, blir et politisk spørsmål. Vi må se på om å gjennomgå lovverket er tilstrekkelig, så må politiets vurderinger undersøkes.

Les Edvardsens tilsvar her.

Les Pedersens tilsvar her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder