VIL RETTE KRITIKK: SV leverer onsdag inn forslag om at Stortinget skal vedta sterk kritikk mot Bent Høie. Forslaget vil bli behandlet i Stortinget torsdag. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Luftambulansekrisen: SV vil fremme «daddelvedtak» mot Bent Høie

Sosialistisk Venstreparti leverer onsdag inn et forslag om at Stortinget skal uttrykke den strengeste formen for kritikk mot helse- og omsorgsminister Bent Høie.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over to år gammel

Partiet leverer onsdag inn følgende forslag til behandling i Stortinget:

«Stortinget mener statsråd Bent Høies mangel på handling for å forhindre og løse krisen i ambulanseflytjenesten er sterkt kritikkverdig».

Det bekrefter stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til VG.

Fylkesnes er medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen, og sier partiet mener statsrådens manglende vilje til å ta grep i luftambulanse-saken er så alvorlig at Stortinget må vedta kritikk.

– Logisk konsekvens

Et såkalt daddelvedtak er den sterkeste kritikken Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit.

Sist Stortinget vedtok et daddelvedtak mot en statsråd, var mot Sylvi Listhaug etter et Facebook-innlegg hun la ut i mars, og Siv Jensen for SSB-striden den samme måneden.

les også

Raser over hemmelighold av luftambulanse-dokumenter: Ber Høie rydde opp

– Jeg mener dette er en logisk konsekvens av statsrådens håndtering av saken, og mener dette er en såpass alvorlig situasjon, sier Fylkesnes.

Problemene med luftambulansen startet da 13 piloter sa opp jobbene i Lufttransport i april grunnet en usikker fremtid og bruddet i forhandlingene mellom Norsk Flygerforbund og Babcock om å gi Lufttransports piloter fortsatt jobb.

les også

Akuttlegene bekymret for luftambulanse-krisen: 50 avvik på fire uker

Den 9. mai meldte NHO Luftfart at Babcock likevel tilbyr Lufttransports piloter jobb, men Norsk Flygerforbund og Babcock har foreløpig ikke blitt enige om betingelsene.

ALVORLIG: Torgeir Knag Fylkesnes i SV mener situasjonen i luftambulansetjenesten er så alvorlig at Stortinget må vedta et såkalt daddelvedtak mot Høie. Foto: Carsten Aniksdal / SV

Fylkesnes: – Handler om folk i distriktene

Fylkesnes mener situasjonen kommer til å forverres, og mener det ikke er tegn på at Høie vil finne en varig løsning:

– Dette handler om å behandle folk i distriktene, og spesielt Nord-Norge med respekt. Det handler om å ta på alvor at deres liv og helse behandles dårligere enn for resten av landet, sier Fylkesnes til VG.

Helseministeren sier ifølge NRK at han vil avvente det som skjer i Stortinget.

– Jeg er mest opptatt av å bidra til at befolkningen kan føle trygghet for at de har god beredskap. Derfor har vi satt inn tiltak, og kommer også til å sette inn ytterligere tiltak hvis det er behov for det, sier han.

Stortingsrepresentant og medlem i helse- og omsorgskomiteen Kjersti Toppe (Sp) sier til VG at Senterpartiet ikke har vurdert SVs daddelvedtak, og at de partiet skal diskutere det i gruppemøte onsdag.

– Jeg kan si at Høie definitivt ikke har gjort jobben. Komiteens innstilling i saken er en ren slakt av regjeringens håndtering. Senterpartiet har vært mer opptatt av å finne en løsning, og at kontrakten må annulleres for å sikre virksomhetsoverdragelse, sier hun.

Krf-nei

Leder av helse- og omsorgskomiteen Olaug Bollestad (KrF) skriver i en melding til VG at Kristelig Folkeparti ikke vil støtte daddelvedtaket.

Rødt sier de vil støtte forslaget:

– Høies håndtering av luftambulansen står til stryk og Rødt vil derfor støtte et daddelvedtak. Nå er hovedprioriteringen vår å med oss stortingsflertallet på vedtak som hindrer at regjeringen og Babcock ødelegger luftambulansetjenesten. Fasiten får vi i Stortinget i morgen, og vi jobber på høygir med de politiske løsningene på denne krisen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til VG.

Nye tiltak

Mandag formiddag sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut en pressemelding om at Luftambulansen HF er klar til å sette i verk flere konkrete tiltak dersom det på nytt oppstår svikt i beredskapen for ambulanseflyene – eller om situasjonen endrer seg.

– Min fremste prioritet er å sikre befolkningen i hele Norge, og spesielt Nord-Norge, en trygg og normal luftambulanseberedskap. Derfor ba jeg Helse Nord om en ny og oppdatert plan for beredskapen basert på ulike mulige utviklinger i situasjonen. Mange av tiltakene kan iverksettes raskt hvis Lufttransport AS ikke klarer å bemanne sine ambulansefly, sa Høie i pressemeldingen.

Les også

 1. Far og sønn vant luftambulanse-avtalen. Slik svarer de på den voldsomme kritikken.

  Midt i stormen om luftambulanse-tjenesten, lover ledelsen i Babcock at de vil være klare til å overta ansvaret for å fly…
 2. Reagerer på «ambulansefly-melding» til gravide: – Egnet til å skremme

  Klinikksjef Ingar Nilsen ved UNN mener Helse Nords melding om gravide ga inntrykk av at det ikke er ambulansefly…

Mer om

 1. Bent Høie
 2. Luftambulansen
 3. Nord-Norge
 4. Beredskap
 5. Helse- og omsorgsdepartementet
 6. Norge
 7. Torgeir Knag Fylkesnes

Flere artikler

 1. Høie avviser politiske føringer for luftambulanse-anbudet

 2. Norsk Flygerforbund og Babcock enige om avtale for ambulanseflygere

 3. Presset Solberg om Luftambulansekrisen: – Situasjonen i dag er ikke tilstrekkelig

 4. Dette er luftambulansekrisen

 5. Risikerer kontroll-sak: Krever svar på ni spørsmål fra Høie i luftambulanse-saken

Fra andre aviser

 1. Høie forsvarte seg i Stortinget

  Aftenposten
 2. Høie forsvarer håndteringen av luftambulansesaken

  Bergens Tidende
 3. Halvparten av luftambulansepilotene i Alta har sluttet

  Aftenposten
 4. SV: – Høie må bli på jobb til luftambulansekrisen er løst

  Bergens Tidende
 5. Oppgjør i Stortinget om luftambulansen i nord

  Aftenposten
 6. Høie fikk vite om tekniske problemer på ambulansefly alt i august

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder