BA OM SJEKK: Samferdselsdepartementet har bedt lovavdelingen i Justisdepartementet sjekke om Jon Georg Dale kan behandle saker som berører Ice, Huawei og shippingselskapet Havila Shipping. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Samferdselsministeren ba om sjekk av tre mulige habilitetskonflikter

Jon Georg Dale (Frp) har bedt om å få sjekke tre mulige habilitetskonflikter som samferdselsminister. Én er fordi kinesiske Huawei vil bredde ut i Norge – og Dale er venn med en topp i selskapet.

Publisert:

VG har tidligere skrevet om kontroversene rundt at tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) gikk fra en toppjobb i Justisdepartementet til en toppjobb i kinesiske Huawei.

Samferdselsminister Jon Georg Dale har bedt om en habilitetsvurdering av saker som handler om Huawei – på grunn av sitt vennskap til Brein-Karlsen.

I et dokument VG nå har fått innsyn i, forteller han om vennskapet.

les også

Karantenenemnda: Brein-Karlsen inviterte til ulovlig Huawei-møte

«Eg og Vidar Brein-Karlsen er det eg vil betegne som omgangsvenner. Eg deltok i hans bryllup då han gifta seg», skriver samferdselsministeren.

«Eg har vore heime hos han i sosiale arrangement dei siste åra, og han har vore tilsvarande hos meg. Vi omgås også sosialt på mange andre arenaer og er ein del av den same vennegjengen», skriver samferdselsministeren i brevet til Justisdepartementets lovavdeling.

KINESISK SELSKAP: Det kinesiske mobilselskapet Huawei har vært med på å bygge ut 4G-nettet i Norge -og vil også bygge ut et nytt 5G-nett samme med telenor. Foto: ALY SONG / X01793

Det er samferdselsdepartementet, med Jon Georg Dale i spissen, som har ansvaret for utbyggingen av telenettet i Norge – og sikkerheten rundt det. Det kinesiske mobilselskapet Huawei ikke får bygge i USA og Australia, av frykt for spionasje, mens de i Norge får store kontrakter.

Bakgrunn: Huawei stenges ute i flere land – i Norge får de store kontrakter

Justisdepartementets lovavdeling sjekker nå om Dale kan håndtere Huawei-saker, på tross av dette vennskapet. Dale har også bedt om at to andre mulige habilitetskonflikter sjekkes.

les også

Kan ikke love bompenge-stopp

Bestevenn med mobiltopp

  • Den første er forholdet til tidligere statssekretær i Samferdselsdepartementet Reynir Jóhannesson, som nå er kommunikasjonsdirektør i Ice.
    Ice er en sentral aktør i Norge og bygger ut det tredje landsdekkende mobilnettet – noe som ligger direkte under Samferdselsdepartementet.
    I brevet til Justisdepartementet beskriver Dale vennskapet deres slik:
    «Reynir er ein av mine beste kameratar. Vi møtes jevnlig og har nesten daglig kontakt». Han legger også til at de har bodd i samme blokk i Oslo i to år.
les også

Faktisk.no: Hvem bestemmer om vi skal betale bompenger?

Onkel i shipping

  • Den tredje saken som sjekkes er forholdet til Arne Johan Dale, finansdirektør i Havila Shipping. Han er Dales onkel – og Samferdselsdepartementet håndterer flere saker knyttet til transport i kystområdet.

    «Min onkel er finansdirektør i Havila shipping. Han er fars tvillingbror og min fadder, og jeg har et nært forhold til hans døtre», skriver Dale.

Etter det VG kjenner til kommer det en konklusjon fra Justisdepartementet i disse sakene i dag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder