NVE: Veldig stor økning i bevegelsene ved Veslemannen

Beboere ved Mannen i Møre og Romsdal har nok en gang måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellpartiet. Farenivået er økt til rødt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– I løpet av kvelden har det vært en veldig økning i bevegelser, som tilsvarer de terskelverdiene vi har satt med tanke på å heve farenivået, sa vakthavende geolog Gudrun Majala i NVE til VG onsdag kveld.

Klokken 06.15 torsdag sier vakthavende geolog Lene Kristensen at det også i natt har vært økning i bevegelsene ved fjellpartiet Veslemannen.

– Bevegelsene i øvre del er på mellom 15 til 65 centimeter per døgn. Det er også betydelig økning i bevegelsene i nedre del, som er målt til rundt 2 centimeter per døgn. Vi opprettholder rødt farenivå, men følger utviklingen og vurderer situasjonen fortløpende, sier hun til VG.

Fra onsdag ettermiddag og til 03.00-tiden i natt kom det cirka 3 millimeter regn.

– Det er 5 centimeter snø oppe på værstasjonen. Temperaturen nå ligger på rett over 0 grader, så eventuell nedbør kan komme som både regn og snø. Akkurat nå er det oppholdsvær, sier Kristensen.

Neste rapport fra NVE kommer klokken 10.00 torsdag, og det er varslet en pressebrifing på Rauma kulturhus samme tidspunkt.

Raumabanen stengt

Som følge av den økte rasfaren er Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes stengt. Geolog Majala varslet kommunen ved 22.00-tiden onsdag om at befolkningen burde evakuere.

– Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten, sa Majala tidligere onsdag.

Klokken 23.30 var beboerne evakuert fra området. Ifølge operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt er det er snakk om ni personer.

Bevegelser startet onsdag

– Siste halvtimen har det kommet 0,3 mm nedbør, men noe av nedbøren har kommet som snø. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og fjellet reagerer på små nedbørsmengder. På bakgrunn av de økte bevegelsene høyner med dette NVE farenivået til rødt (ekstrem) Majala.

Bevegelser startet onsdag

– Siste halvtimen har det kommet 0,3 mm nedbør, men noe av nedbøren har kommet som snø. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og fjellet reagerer på små nedbørsmengder. På bakgrunn av de økte bevegelsene høyner med dette NVE farenivået til rødt (ekstrem) Majala.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdal.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, det vil
si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

Onsdag begynte bevegelsene i Veslemannen, som har vært ustabilt flere ganger i år, å øke. Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE opplyste til NRK at farenivået for Mannen kunne bli oppgradert til rødt onsdag kveld.

Rett før elleve onsdag ble farenivået oppgradert.

–Lei av å evakuere

Gunn Walstad Sogge er blant dem som bor like under Veslemannen, og som må evakuere hver gang farenivået i fjellet heves.

Senest i august i år fortalte hun VG om hvor lei hun er av å evakuere. Da sa hun at hun ville vurdere på nytt om hun kunne bli boende når høsten er omme.

Onsdag evakuerte hun og familien for syvende gang til campinghytter som ligger én mil unna.

– Vi er like lei nå som før, om enn enda mer lei, sier Walstad Sogge til VG.

Hun sier hun ikke ønsker å kommentere evakueringen ytterligere til mediene, men at hun fremdeles tenker å bli boende.

– Jeg har ikke så mye å tilføye, bortsett fra at vi er lei, sier Sogge.

EVAKUERER IGJEN: Gunn Walstad Sogge har tidligere fortalt om at hun er lei av å måtte evakuere. Onsdag sier hun at hun fortsatt er lei av situasjonen. Foto: Lars Smisethjell / Åndalsnes Avis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder