"Ville du satt grenser for barnet hvis det sto utenfor og spilte tennis i garasjeporten i fire timer hver kveld, slik Björn Borg gjorde, eller trente på frispark, som David Beckham?" skriver mann (40). Foto: SCANPIX

Pluss content

Peder Kjøs svarer: Dataspill kan være en sunn og sosial interesse

Foreldregenerasjonen må slutte å synes gaming er djevelens verk og at folk isolerer seg når de sitter foran datamaskinen, mener mann (40).

Jeg liker dine artikler, men i den siste syntes jeg du bommer grovt. Grunnlaget for svaret ditt på spørsmålet om å isolerer seg og drive med spilling blir feil.

Peder Kjøs svarer: Hvordan få den isolerte gutten ut av rommet sitt?

La meg fortelle hva jeg mener. Da jeg var 14 var jeg på landslaget i seiling. Jeg dro rundt på konkurranser nesten hver helg åtte måneder i året. Dette førte til at jeg ikke hadde så mange venner på skolen. Derimot hadde jeg gode venner og sosiale bånd i seilmiljøet. Det var ingen som satte spørsmål ved dette, selvsagt.

Gaming er en ekstremt sosial sport (ja, det er en sport). Også de kule spiller. Man får venner fra hele verden. Snakker konstant med andre kulturer, personer, kjønn og interesser. Ikke bare om gaming. Min nevø diskuterte for eksempel terroraksjonen i Manchester med en gjeng fra hele Europa.

Foreldregenerasjonen må slutte å synes gaming er djevelens verk og at folk isolerer seg. Også psykologer bør etterutdanne seg om dette.

Ville du satt grenser for barnet hvis det sto utenfor og spilte tennis i garasjeporten i fire timer hver kveld, slik Björn Borg gjorde, eller trente på frispark, som David Beckham? Helt alene …

Mann, 40

Peder Kjøs svarer: Hvordan få den isolerte gutten ut av rommet sitt?

Ja, hvis hun dropper leksene og skulker skolen, da vil jeg sette grenser, uansett hva interessen hennes er. I hvert fall så lenge hun går på ungdomsskolen. Når hun er ferdig med den obligatoriske skolegangen, bestemmer hun selv. Fram til dette har jeg et ansvar som forelder til å gjøre alt for at hun får med seg den kunnskapen som er helt nødvendig for å klare seg i et komplisert samfunn som vårt. Å la henne velge bort dette er en form for omsorgssvikt.

En ung voksen må ha lov til å gjøre sine egne valg, og til å bære konsekvensene av feilene sine. Hvis en ungdom tror at hun har talent og viljestyrke nok til å satse på noe annet enn en normal utdanning, må hun ha lov til å prøve kreftene sine. Men en fjortenåring kan ikke bære dette ansvaret. Det er derfor ungdomsskolen er obligatorisk. Jeg tror heller ikke at det er bra for en så ung ungdom å satse så ensidig. Hvis hun lykkes, vil hun likevel mangle mye kunnskap og vanlige erfaringer.

Enda verre er det naturligvis hvis hun ikke lykkes. Mange unge fantaserer om å bli den nye David Beckham, Taylor Swift, Magnus Carlsen eller Hadia Tajik. Veldig mange av dem kommer til å bli skuffet. For hver superstjerne som har satset alt i tidlig ungdom og til slutt lykkes, finnes flere tusen som har satset like mye, men uten å få det til. Altfor mange unge tror på myten om at de kan bli hva de vil, hvis de bare satser nok og aldri gir seg. Slik er det ikke, og det trenger de oss voksne til å fortelle dem.

SVARER PÅ KRITIKK: VG-psykolog Peder Kjøs. Foto: LINE MØLLER

Flere av dem som har reagert på svaret mitt til moren til fjortenåringen på gutterommet er opptatt av at dataspill er en like bra fritidsinteresse som mange andre. Dette er jeg naturligvis klar over. Dataspill kan være en sunn og sosial interesse. Det finnes til og med en bitte liten elite som klarer å leve av å spille. Men for veldig mange flere er spillingen i beste fall en helt grei fritidsinteresse, og i verste fall en flukt fra hverdagens krav. Fjortenåringen til den fortvilte moren som skrev til meg var på ingen måte i ferd med å bli noen ny Björn Borg eller David Beckham. Han var på vei inn i passiv tilbaketrukkenhet i en fantasiverden. Når spillingen tar overhånd og til og med går ut over skolen, er det god grunn til å være bekymret, uansett hva en idrettsstjerne har fått til.


Når de fordyper seg i spillenes verden, går de glipp av akkurat de erfaringene de kunne ha trengt for å klare seg i hverdagsverden.

Jeg synes det er litt rart at så mange synes at de må forsvare dataspill som en fritidsinteresse. Det stemmer nok at spilling ofte oppfattes som mindreverdig og usunt, fordi spillene blir så oppslukende for noen, og fordi innholdet så ofte er voldelig og livsfjernt. For psykologer, pedagoger og mange foreldre er det også et tankekors at mange av spillene krever veldig lite annet enn at man bruker ekstremt mye tid på dem, uten at man utvikler en eneste ferdighet som er nyttig i noen annen sammenheng.

Disse sidene ved mange dataspill gjør at de dessverre har en voldsom tiltrekningskraft på dem som absolutt ikke burde spille – nemlig de som ikke lykkes så godt på skolen, som ikke klarer å holde fokus på krevende aktiviteter over tid, og som heller ikke får til det sosiale. Når de fordyper seg i spillenes verden, går de glipp av akkurat de erfaringene de kunne ha trengt for å klare seg i hverdagsverden. De som selv spiller mye, og lykkes i den normale hverdagen, er raske til å påpeke at også spillene krever sosiale ferdigheter og noen ganger kreativ problemløsning. Det kan nok stemme, men det hjelper ikke de mange ungdommene som åpenbart er hektet på spill og faller utenfor på grunn av dette.

Dataspill er neppe Djevelens verk. Også andre interesser kan føre til at ungdom blir sosialt isolert og gjør det dårlig på skolen. Det er kanskje på tide at diskusjonen om dataspill kommer forbi spørsmålet om hvorvidt de er iboende gode eller onde. En slik diskusjon blir i hvert fall en avsporing for foreldre som ser at ungdommen deres er i ferd med å gå glipp av det han eller hun trenger for å klare seg her i livet.

LES ANDRE SPALTER FRA PEDER KJØS:

Når barna mangler en farsfigur

VG-psykologen svarer: Preget av en vanskelig barndom

Åpen om sønnens psykiske problemer

Når en venn blir deprimert

Livet med manneflesket

VG-psykologen svarer: Hvordan takle partnerens fedme

Når partneren vil ha trekant

Han vil ikke ha flere barn

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL655

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder