DRØMMER SØTT: Kua Dagny (4) ligger og drar seg på madrassen. Bonde Ole-Kristian Skullerud konstaterer at kuene hans er blitt roligere etter at han skaffet kumadrasser i fjor. Foto: Mattis Sandblad

Dagny har fått egen seng

...og fra nyttår får alle norske kuer madrass i fjøset

GJERDRUM (VG) Nå kan kuene ligge på Hästens og telle sauer hele natten ...

  • Live Fedog Thorsen

På Gjerdrum ligger allerede kua Dagny (4) på sin myke madrass.

Etter nyttår kreves det at alle kyr ligger like godt.

- Hun ligger på en softmadrass som er pakket inn i en presenningsduk, forteller bonden Ole-Kristian Skallerud (40) ved Smedstad gård stolt.

For nå skal ingen kuer lenger sove på kald betong. Norge er det første landet i verden som innfører krav om madrasser til storfe.

Da må landets 235000 melkekyr få egen madrass før 1. januar 2006. Skallerud er tidlig ute. Han skaffet seg 96 kumadrasser allerede i fjor. Dagny koser seg på sin.

Ny trend

- Men det nye nå er vannmadrass, som blir som en vannseng, sier Skallerud.

Han har ikke hevet seg på den nye trenden, men merker at madrassene blir tatt godt imot av drøvtyggerne.

- Dette er nesten et ku-spa. Dyrene blir roligere, de ligger mer og er harmoniske. Da blir melken også bedre, sier Skallerud.

Selv når kuene kan sove ute, trasker de heller inn i fjøset og legger seg i «sengene» sine. En god kuseng koster flesk. Skallerud har betalt 160000 kroner for den myke luksusen.

- Og det er et styr å sette inn madrassene i gamle fjøs, sier han.

Seniorrådgiver i Mattilsynet Stein E. Fiskum er svært fornøyd med at kyr nå skal ligge godt.

- Personlig mener jeg at dette er et av de store fremskrittene i stortingsmeldingen. Det sier seg selv at det ikke er behagelig å ligge på betong over tid, sier Fiskum til VG. Det er i all hovedsak trivsel som ligger bak de nye forskriftene som skal sørge for at kyrne får det så mykt som mulig.

Trives best liggende

- Forskning viser at storfe på rundt 500 til 600 kilo trives best når de ligger. Kyr på betong ligger i snitt 7 timer, mens på madrasser ligger de dobbelt så lenge, sier Fiskum.

Etter nyttår vil kravet bli fulgt opp med inspeksjoner både fra Mattilsynet og Dyrevernsnemnda.

- Både madrasser og liggeunderlag kan få endret mykhet over tid, det er derfor viktig å sjekke madrassene med jevne mellomrom, sier Fiskum.

- Vil andre dyr, som griser, også få madrass?

- Det er ikke på trappene. Vi har ingen planer om påbud for andre dyr, men en gris vil nok også foretrekke en madrass hvis de kunne velge.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder