- NOKAS-vakter bør få kompensasjon

(VG Nett) Politiets Fellesforbund krever at det gjøres noe med beodringssystemet for politibetjenter og ber om at vaktene under NOKAS-saken får kompensasjon.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Flere hundre politibetjenter skal holde vakt når NOKAS-rettssaken starter i september. Det betyr at polititjenestemenn fra andre distrikter enn Rogaland, der rettssaken foregår, også må trå til.

Aftenposten skrev i forrige uke om politimenn som motvillig sendes til Stavanger for å passe på under den store rettssaken.

Ordningen er slik at polititjenestemennene kan melde seg frivillig, men hvis det ikke er nok frivillige vil politibetjenter fra flere distrikter i Sør-Norge bli beordret til å dra til Stavanger og være der i flere uker.

Det mener lederen for Politiets Fellesforbund, Arne Johannesen, blir feil. I et internt møte i forbundet på Gardermoen mandag var det ifølge Johannesen full enighet om at noe må gjøres med ordningen.

Husmannskontrakt
- Beordringsretten er som en husmannskontrakt. Systemet er fra en annen tidsregning, sier Johannesen og forklarer at mange av betjentene som vil bli beordret vil tjene mindre enn de ville gjort om de fikk være hjemme.

- Mange av polititjenestemennene går i turnus, som innebærer at de jobber kvelder, helger og netter. Under NOKAS-saken kan de risikere å bare måtte jobbe dagtid, sier Johannesen og legger til at de i tillegg blir borte fra hjem og barn i flere uker.

Han mener at betjentene som sendes til Rogaland bør få kompensasjon, også for den tiden de er borte fra hjemmet. Aller helst burde polititjenestemenn lokkes til å delta i slike store operasjoner, mener han.

- Det bør være attraktivt å dra fra hjemmet i flere uker, det bør være fordeler knyttet til det, slik det er i mange andre yrker, mener Johannesen. - Aller helst bør hele systemet være basert på frivillighet, og det får man ikke til med de betingelsene man har nå, sier han.

Johannesen ber om at enten Rogaland politidistrikt eller Politidirektoratet tar ansvar og gjør noe med ordningen.

Ifølge Aftenposten sender Oslo-politiet 60 politifolk til Stavanger. Så mange som 45 av dem nekter å reise frivillig. Også i en rekke andre politidistrikt er det opprør mot vaktoppdraget.

- Dette er ikke noen ny problemstilling, sier Johannesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder