SYKEMELDT: Liv Signe Navarsete er sykemeldt som følge av sexmeldingssaken. Onsdag ved midnatt hadde ingen meldt seg som avsender av meldingen. Foto: Thomas Andreassen

Meldingens avsender har ikke meldt seg – Senterpartiet har politianmeldt hendelsen

Saken om den sjikanerende meldingen er nå hos politiet. Også eieren av telefonen meldingen ble sendt fra vurderer å anmelde.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Rett over klokken 10 torsdag leverte Senterpartiets generalsekretær, Knut M. Olsen, en anmeldelse av trakasseringsmeldingen til politiet i Lærdal, der Navarsete bor.

Dette er Senterpartiets anmeldelse.

– Det som er utfordringen her er at det var ti stykker på den turen. Potensielt er det ni av dem som ikke har kjennskap til det som har skjedd og én som bærer ansvaret. Da er det utrolig synd at vedkommende ikke har tatt ansvaret, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG.

Meldingen ble sendt under en hyttetur i Storlien i Sverige i februar 2016. Hverken de åtte Sp-toppene eller de to andre mennene som var til stede på turen, har erkjent å ha sendt meldingen.

Forrige lørdag ga Vedum meldingens avsender om å melde seg innen onsdag – ellers anmeldes saken. Torsdag morgen ble anmeldelsen levert.

– Burde meldt seg

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet har tatt i bruk de virkemidlene de har tilgjengelig for å ta tak i saken.

– Vi har brukt mye ressurser på saken innad i partiet. Allerede lørdag hadde vi brukt metodene vi har – gang på gang- for å finne ut hvem det er som står bak meldingen, sier Vedum til VG.

Han forteller at de likevel ville gi saken et par ekstra dager før de leverte anmeldelse.

– Nå må politiet vurdere om dette er et straffbart forhold og hva de gjør videre.

Han viser til at i motsetning til mange andre saker i #metoo-komplekset, er ikke personen som sto bak kjent i denne saken.

– Den uhørte meldingen skulle Navarsete aldri fått, og vedkommende burde ha meldt seg og beklaget. Meldinger med den type innhold skal aldri sendes, sier Vedum.

Avgjørelse fra politiet innen kort tid

Vest politidistrikt bekrefter at de har mottatt anmeldelsen fra Senterpartiet torsdag.

– Nå skal vi lese gjennom meldingen og vurdere hvordan vi skal behandle den. Det vil vi få gjort i løpet av relativt kort tid, sier politiinspektør Ronny Iden i Vest politidistrikt til NRK.

Dog venter han ikke at det vil bli tatt noen avgjørelser før etter helgen.

Kan komme flere anmeldelser

Adresseavisen skriver at det kan komme flere anmeldelser i saken.

Morten Søberg, som eide telefonen meldingen ble sendt fra, sier han vurderer å politianmelde.

- Eg tek oversendinga av saka til politiet til vitande. Ellers har eg søkt juridiske råd vedrørende mogleg melding til politiet av identitetstjuveri, skriver Søberg en tekstmelding til avisen.

les også

Bondefanget av sine egne

– Arbeidet hardt

Vedum viser til at saken burde vært oppklart, også fordi ni av deltagerne på turen potensielt ikke har hatt befatning med handlingen.

– Generalsekretæren har arbeidet hardt for å komme til bunns i denne saken slik at Liv Signe skulle få en beklagelse, og for at de potensielt ni som ikke har gjort det, skulle slippe å ha dette hengende over seg, sier Vedum.

Han vil nå gi politiet ro til å behandle saken og varsler at Sps generalsekretær Knut M. Olsen vil bistå politiet hvis det er ønske om det.

– Jeg kan og vil ikke forskuttere konklusjonen fra politiets side. Saken vil etter politiets arbeid bli behandlet og avsluttet etter partiets etiske retningslinjer, sier Vedum.

les også

Ola Borten Moe tar pause som nestleder

Sykemeldt

Navarsete fortalte i NRK-programmet «Torp» onsdag kveld at hun måtte sykmeldes på ubestemt tid.

Vedum sier at han syns at det er leit at Navarsete er blitt sykemeldt.

– Det har vært en mediestorm i denne saken. Hun har blitt eksponert for intervjuforespørsler døgnet rundt. Jeg håper hun får slappet av og får helsen på stell, og at hun kommer tilbake på jobb så snart som mulig, sier Sp-lederen.

Sp-nestleder Ola Borten Moe, har tatt pause som nestleder fram til det er avklart hvem som sendte den grove meldingen til Navarsete.

– Han valgte selv å tre tilbake, det tror jeg at er en rett beslutning, sier Vedum til VG.

Uenige om det er en politisak

Jusprofessor Alf Petter Høgberg mener politiet bør henlegge saken meldingen til Navarsete, hvis den blir anmeldt. Andre juseksperter mener meldingen kan rammes av straffeloven.

Kilde VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder