MOLDE SYKEHUS: Hendelsen skal ha funnet sted 19. februar på Molde sykehus. Foto: Per Tormod Nilsen

Kvinne ble erklært død – var i live

Da politiet ble tilkalt sykehuset etter at de hadde meldt inn et dødsfall, viste det seg at pasienten var i live. Saken ble varslet inn til Statens helsetilsyn.

VG får opplyst at den voksne damen var dypt nedkjølt da hun ble funnet og brakt til Molde sykehus. 19. februar var en kjølig vinterdag i Molde og kvinnen ble funnet liggende ute i en snøfonn.

Hun ble kjørt til sykehus, men situasjonen ble forverret og nedkjølingen skal ha ført til hjertestans med påfølgende gjenopplivingsforsøk, får VG opplyst.

Da politiet kom til sykehuset for å dokumentere dødsfallet og starte etterforskning, skal man ha oppdaget at kvinnen likevel ikke var død, skriver TV 2, som omtalte saken først.

En politimann skal ha reagert på pasienten, som beveget på seg og ga fra seg lyd, ifølge TV 2. Det skal da ha blitt startet gjenoppliving.

– Lege i følge med politiet

Ved 12-tiden sender Torstein Hole, fagsjef ved Helse Møre og Romsdal, en tekstmelding til VG hvor det fremgår at han ønsker å «korrigere» saken.

«I denne saken opplevde vi et dødsfall som på grunn av helsetjenestens rutiner ble telefonisk meldt til politiet. En lege ved Molde sykehus var i følge med politiet da de registrerte at pasienten var i live. Det er ikke riktig at det var politiet alene som oppdaget dette».

Hole gjør det klart at han ikke ønsker å svare på spørsmål fra VG. Sykehuset opplyser i en ny tekstmelding like etter at Helse Møre og Romsdal ikke har noe de ønsker å skjule i forbindelse med hendelsen.

«Men av hensynet til pasient og pårørende og pågående helsetilsynssak, så vil vi ikke uttale oss til media om detaljer på nåværende tidspunkt. For å sikre en god oppfølging av hendelsen har vi satt igang en gjennomgang og behandling av saken gjennom vårt interne kvalitetssystem.»

Har du tips i denne saken, kontakt VGs journalister her.

– Var ikke død

Politiinspektør Elin Drønnen opplyser i en e-post til VG at politiet fikk melding om et dødsfall 19. februar klokken 11.44 fra Molde sykehus, etter at en person var blitt funnet sterkt nedkjølt.

– Når politiet får melding om et dødsfall, er det vår oppgave å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Det ble iverksatt etterforskning i denne saken, og politiet rykket ut på bakgrunn av meldinga som kom inn til operasjonssentralen, skriver Drønnen.

– Det viste seg at personen likevel ikke var død, slik at vi naturlig nok ikke har noen pågående etterforskning av et mistenkelig dødsfall i denne saken. Utover dette kan jeg ikke gi flere opplysninger, opplyser politiinspektøren.

Bekrefter varsel

Saken ble vurdert så alvorlig at ledelsen ved sykehuset varslet Statens helsetilsyn direkte.

– Opplysningene i varselet er i utgangspunktet taushetsbelagt, men vi kan bekrefte et varsel som omfatter rutiner ved aksidentell hypotermi, opplyser avdelingsdirektør Brynhild Braut i Statens helsetilsyn til TV 2.

Det er foreløpig ikke opprettet en politisak.

– Opprettelse av politisak kan komme enten i form av en anmeldelse fra fylkeslegen eller at vi iverksetter etterforskning av eget tiltak. Vi har så langt ikke opprettet noen undersøkelsessak angående dette forholdet, skriver politiinspektør Elin Drønnen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder