Fem personer arrestert etter demonstrasjoner i Fredrikstad

De fornærmede skal være personer fra nazistgrupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM).

Slagsmålet skal ha forekommet på St.Hansfjellet parkeringshus.

- De fem skal angivelig være personer fra motdemonstrasjonen. Vi vet ikke noe mer om hendelsesforløpet eller skadeomfanget på nåværende tidspunkt. De fem arresterte vil bli transportert til arresten , sier Ronny Samuelsen, operasjonsleder i Øst politidistrikt til VG rundt 12:30.

Natt til lørdag ble også tre svenske borgere pågrepet på grensen til Norge. De tre skal har tilknytning til DNM.

ARRESTERT: På bildet ser du politiet sammen med èn av de fem arresterte. Foto: Espen Sjoelingstad Hoen

Tre arrestert

Operasjonsleder Samuelsen sier til VG at demonstrasjonen i Fredrikstad er over og at det antas at DNM nå reiser til Moss for å holde markering der.

Markeringen til DNM i Fredrikstad gikk ellers rolig for seg, opplyser politiet. Rundt 50 demonstranter med tilknytning til DNM og cirka 100 motdemonstranter fra ulike grupperinger skal ha vært til stede.

Politiet forventer at DNM vil stille med flere medlemmer på torgmøtet Moss enn det de har erfaring med fra tidligere markeringer. Markeringen vil ta sted fra klokken 13 til 15.

MARKERING: DNM skal markere to steder i Østfold lørdag. Den første markeringen starter klokken 10 på Fisketorget i Fredrikstad. Foto: Gisle Oddstad, VG

les også

Nazister får demonstrere i Stockholm – politiet frykter bråk

– Politiet har hatt god dialog med DNM, og vi opplever samarbeidet om rammene rundt avviklingen av markeringene som konstruktiv, sa politiinspektør Jan Eivind Myklatun, stabssjef i Øst politidistrikt lørdag morgen før de demonstrasjonene begynte.

PÅ PLASS: DNM er på plass på Fisketorget i Fredrikstad lørdag morgen. Foto: Gisle Oddstad, VG

Fikk du med deg? Nordmann først i nazidemonstrasjon i Sverige

– Politiet skal sørge for at markeringene avvikles slik at ytringsfriheten og ytringsretten blir ivaretatt innenfor lovens rammer. Sikkerheten til publikum skal ivaretas, og straffbare hendelser skal forebygges og forfølges så langt det er mulig, sa Myklatun.

les også

Høyreekstreme med markering i Kristiansand

For å forebygge straffbare handlinger og sikre ytringsfriheten vil politiet ha stor tilstedeværelse også i Moss lørdag.

– Politiet vil ha en lav terskel for å reagere på straffbare forhold. Hvis noen tyr til vold eller andre ulovligheter, er vi nødt til å reagere på det og sette inn nødvendige tiltak for å sikre den alminnelige ro og orden, sa stabssjef Myklatun.

Leste du? Derfor lot politiet høyreekstreme demonstrere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder