Valget i Oppland: KrF-topp forsvarer Hareides taushet

HAFJELL (VG): Stortingsrepresentant Geir Bekkevold forsvarer at KrF-leder Knut Arild Hareide ikke vil svare på om han går av hvis han taper.

 • Espen Moe Breivik
 • Helge Mikalsen (foto)
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

Tirsdag kveld velger Oppland KrF delegatene som skal representere fylket på landsmøtet 2. november. Bekkevold stiller som Hareide-alliert, for å argumentere for en regjering med Ap og Sp.

VGs kilder bekrefter at Hareide varslet partiets sentralstyre om at han vil gå av hvis hans alternativ taper på landsmøtet. En fylkestopp og en topp på Stortinget har krevd av Hareide avklarer dette offentlig. Men Hareide vil imidlertid ikke svare på om han blir sittende som leder eller ikke.

På spørsmål om det er noe Hareide må avklare, sier Bekkevold blankt nei.

Nei, jeg har stor respekt for at Knut Arild ikke ønsker å gå ut på den saken nå. Det handler om å slippe å ha en debatt i debatten. Vi har ikke en lederdebatt i KrF, vi har en debatt om sidevalg. Så får vi se etter 2. november hvordan han vil svare på det spørsmålet da, sier Bekkevold til VG i Oppland.

FORSVARER HAREIDE: Knut Arild Hareide vil ikke svare på om han blir sittende som KrF-leder etter 2. november. Stortingsrepresentant Geir Bekkevold (t.v.) forsvarer at Hareide ikke vil avklare det. Foto: Helge Mikalsen

les også

Hareide vil ikke svare på om han går av hvis partiet sier nei

Her skal de i kveld velge fem delegater. I tillegg kommer fylkeslederen, som allerede er valgt som delegat. 14 av de 18 som gikk opp på talerstolen tok til orde for å gå til venstresiden, som Knut Arild Hareide ønsker.

– Selv om ikke dette er det største fylkeslaget, teller alle delegatene når vi kommer til landsmøtet 2. november, sier Bekkevold.

Vil unngå «Rogaland»-fellen

Fylkeslederen i Oppland vil selv samarbeide med Ap og Sp – og felle Erna Solberg som statsminister. Hun regner med å få flertallet i Oppland med seg på det.

les også

Kjempenederlag for Hareide: 15 av 16 Rogaland-delegater vil beholde Solberg som statsminister

– Det er fryktelig vanskelig å si, men min erfaring er at det er mange som støtter Hareides ønske om en regjering til venstresiden, med vekt i sentrum. Mange opplendinger har et sterkt samarbeid med Senterpartiet, sier Toril Kristiansen.

Forrige helg valgte Rogaland å sende 15 av 16 «blå» delegater til landsmøtet, selv om en tredjedel av salen ifølge en avstemning var «røde». De mente avstemningen ikke ble representativ når det bare ble én enkelt «rød».

Høyresiden fikk et massivt forsprang som venstresiden enda ikke har klart å ta igjen. Før møtet i Oppland har VG registrert 49 som vil stemme rødt – og 67 som vil stemme blått:

Også fylkesårsmøtet i Buskerud i går ble kaotisk etter mye diskusjon om hvordan mandatfordelingen skulle gjøres. De valgte til slutt å lytte til avstemningen i salen.

KrFs fylkesleder i Oppland vil gjøre det hun kan for å sikre en representativt fordeling blant representantene fylket skal sende til KrFs landsmøte, for å unngå å gå i «Rogaland-fellen».

Avstemning avgjør antallet «røde» delegater

Fylkeslederen i Oppland sier hun vil legge frem et forslag som sikrer en representativ fordeling i tråd med stemningen på fylkesårsmøtet.

– Jeg er veldig opptatt av at det må være representativt. Vi må ha en avstemning og så regne ut hvor mange delegater vi skal sende som står for de ulike synene, rent matematisk, sier hun og forklarer at det kan gjøres med en rød og en blå liste til avstemning.

les også

Hareide vant i tre fylker – kaos da Buskerud snudde totalt

– Dere kan jo sikre en rød overvekt, for å være en motvekt mot Rogaland?

– Selv om Rogaland har bommet, må vi ikke falle for fristelsen, det er ikke rettferdig. Jeg vil jobbe for at vi skal sende en mest mulig representativt delegasjon fra Oppland, ikke bare være en motvekt mot Rogaland, sier Kristiansen.

«ROGALAND-FELLEN»: KrFs fylkesleder i Oppland vil unngå en ikke-representativ delegatfordeling, som i Rogaland forrige helg. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Mandag ble 16 nye delegater valgt i BuskerudHedmark og Finnmark. 12 av disse ble røde – en stor seier for KrF-leder Knut Arild Hareide.

Hareide vil fortsatt ikke svare på om han går av som partileder dersom han taper på landsmøtet.

Les også

 1. Kilder til VG: Hareide i hemmelige møter med KrF-nestorer før skjebnetalen

  Bak lukkede dører har KrF-leder Knut Arild Hareide diskutert medieutspill og partiets retningsvalg med Kjell Magne…
 2. Blå KrFU-leder vraket: – Jeg hadde litt lyst til å lyve, men det kan man ikke gjøre i KrF

  NORESUND/OSLO (VG) Da KrFU-leder Sara Tellefsen ikke ble valgt til landsmøtedelegat, forlot ungdomspartiet møtet i…

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Oppland

Flere artikler

 1. Fullt kaos i Buskerud KrF: Snudde fullstendig og sender fire røde delegater og to blå

 2. Blå KrFU-leder vraket: – Jeg hadde litt lyst til å lyve, men det kan man ikke gjøre i KrF

 3. Kjempenederlag for Hareide: 15 av 16 Rogaland-delegater vil beholde Solberg som statsminister

 4. Oppland KrF har talt: 80 prosent vil felle Erna Solberg

 5. Anklager Hareide og Johnson for rigging: – Styrer prosessen til fordel for Hareide

Fra andre aviser

 1. Hareide: Tror det blir jevnt

  Aftenposten
 2. Hareide: Rogaland KrF sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til

  Aftenposten
 3. Tre KrF-fylkeslag stemmer mandag – følger partiledelsens råd

  Aftenposten
 4. KrF-leder Hareide: – Tror fortsatt dette er åpent, men krevende

  Fædrelandsvennen
 5. Hareide: – Rogaland KrF sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til

  Aftenposten
 6. Hareide: Rogaland KrF sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no